ÇİKOLATANIN SİHİRLİ
DÜNYASI
Tadına doyum olmaz, bu nedenle de yemekten asla vazgeçmeyiz. Ama hep bir sıkıntı
duyarız: Çünkü bize "Çikolata sağlığa zararlıdır" diye öğretmişlerdir.
Oysa bilim adamlarının yaptığı son araştırmalar, tam tersi sonuçları
ortaya koyuyor. Çikolata neredeyse her derde deva. İnanması zor ama,
dişleri de çürütmüyor, tam tersi çürümesini bile önleyebiliyor. Sorun
yalnızca hangi tür çikolata yiyeceğimizi bilmiyoruz.
BEYİN MUTLU OLUYOR
Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr. Neil Martin'in yaptığı araştırma
sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkartıyor.
Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor. Çikolata, beynin
"Endorfin" salgılamasına neden oluyor. Bu salgı, mutluluk duygusu
duymamızı sağlıyor.
DİKKAT FAZLASI UYUŞTURUYOR
Eğer bir oturuşta bir kilo çikolatayı bitiririm diyenlerdenseniz,
uyuşturucu madde almaya hazır olun. Çünkü bu miktarda çikolatanın içindeki
maddeler, insanda marijuana içmiş gibi bir etki yapıyor.
KALSİYUM VE DEMİR
Çikolata aynı zamanda çok besleyici. İçinde büyük oranlarda magnezyum,
demir ve kalsiyum var. Küçük bir parça çikolata, almamız gereken bu
maddelerin en az 5'te birini içeriyor.
ANTİOKSİDAN MADDELER
Son araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelliğini daha ortaya çıkarttı.
Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh
kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde
içeriyor. Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını
önlüyor.
İNSAN ÖMRÜNÜ UZATIYOR
Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma,
çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya koydu. Çikolata yiyenlerin
ömürlerinin en az bir yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki
antioksidan maddelere bağlıyor.
KALBE FAYDALI YAĞ
Çikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan geliyor. Kakao yağı, bitki yağları
ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki "stearic asit" içeren yağ bir
çeşit doymamış yağ. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe
zararlı olduğu bilinir. Ancak kakao içindeki stearic asit, vücuda girince
"oleic asite" dönüşüyor. Aynı zeytinyağı içindeki oleic asit gibi. Bu yağ
türü de kalbe çok faydalı.
AMAN MİGRENLİLER DİKKAT!!!!
Migren hastalarına çikolata pek yararlı değil. Çünkü migren hastaları
"phenolsuphotransferase" adlı bir enzim yetersizliği nedeniyle ağrılar
içinde kıvranırlar. Çikolata ise, damarları açarak bu enzimin daha çok
tüketilmesine yol açar. Çikolata normal insanlara çok yararlıdır ama
migrenliler kesinlikle uzak durmalı.
DİŞLERİ ÇÜRÜTMEZ
Çikolatanın dişleri çürüttüğü önyargısı vardır. Oysa araştırmalar tam
tersini gösteriyor. Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümesini
engelliyor. Kakao içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek
bakterileri engelliyor. ABD'li bilim adamlarının yaptığı araştırmalar
çikolatanın kalp hastalıklarına karşı koruma görevi gören maddeler
içerdiğini ortaya koydu. ABD'de bulunan California Üniversitesi doktorları
çikolatadan başka meyve ve sebzelerde de bulunan "procyanidin" maddesinin
koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi olduğunu
belirtti. Araştırma için on sağlıklı deneğe değişik zamanlarda içinde hem
yüksek hem de düşük oranda "procyanidin" bulunan birkaç türde çikolatalar
yedirildi. Çikolotayı yedikten iki saat sonra deneklerin metabolizmaların
yapılan araştırmalar "procyanidin" maddesinin 20 kattan daha fazla
olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma, çikolatayı yiyen kişilerin kanlarında serum leukotriene
maddesinde ciddi bir düşük olduğunu da gösteriyor. Böylece kanda bulunan
plaketler yapışarak kan pıhtılaşmasını da önlüyor.
Uzmanlar, kalp hastalıklarından korunmak isteyenlerin, düzenli olarak
belli bir miktarda çikolata tüketmelerini öneriyor.
ÇİKOLATA SEYYAR BİR ECZANE GİBİ...
Çikolata, insanların yerken beslenme değerini düşürmedikleri nadir gıda
maddelerinden biri. Çok basit anlamda "sevildiği" için yenen çikolata aynı
zamanda hediye özelliği de taşıyor. Yapılan birçok incelemede çikolatanın
sayısız faydalarının bulunduğunu ortaya koyuyor.
İnsanlar kendi sevdikleri kadar, sevdiklerine de ikram etmek isterler
çikolatayı. Dolayısıyla psikolojik özelliklerinin yanısıra tadı ve lezzeti
de çikolatayı fazlaca tüketilen bir gıda haline getiriyor. Özellikle
öğünler arasında atıştırıldığından bu durum, çikolatayla fazla kilolar
arasında doğrudan bir bağlantı olduğu kanaatini oluşturuyor. İngiliz
Ulusal Gıda Araştırmaları ve New Grubb'un 1996'da İskoçya'da yaşayan
kadınların çikolata tüketim sıklıkları ve fazla kiloları gösteren BMI
değerler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaptıkları çalışmada bu
iki değer arasında belirgin bir fark olmadığı saptanıyor. Aynı araştırma
10-15 yaş arası kız ve erkek çocuklar üzerinde de gerçekleştiriliyor ve
sonucun yine aynı doğrultuda olduğu belirleniyor.
HASTALIKLARA KARŞI KALKAN
Canınız durmadan çikolata yemek istiyorsa, beyniniz sizi bir konuda
uyarmak istiyor demektir. Araştırmalar, tatlı yiyeceklerin depresyonu
giderici özellikler taşıdıklarını göstermekte. İngiltere'de Middlesex
Üniversitesi'nde nöropsikolog olan Dr. Neil Martin, "Bir çikolata, seyyar
bir eczane gibidir. Adını bile bilmediğiniz bazı önemli kimyasal maddeler
içerir. Çikolatayı koklamak bile insanı rahatlatır" diyor.
Dr. Martin, başka yiyeceklerin kokuları üzerinde deney yaptıklarını fakat
hiçbir kokunun insanı çikolata kokusu kadar etkilemediğini de belirtiyor.
California Üniversitesi'nde de araştırmacıların çikolata konusunda
yaptıkları araştırmalardan ilginç sonuçlar almışlar.
Bilim adamlarına göre çikolatada bulunan ve "catechin" adıyla bilinen
antioksidanlar kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmayı sağlıyor.
Antioksidan maddeler aynı zamanda da çayda da bulunuyor. Dolayısıyla
sağlığımızı korumak için bol çikolatalı pastayla bir fincan çaya
ihtiyacımız olacak.
Ulusal Halk ve Çevre Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan ve Avrupa
Birliği tarafından desteklenen araştırmalarda, bu maddenin çikolatada
çayınkinden dört kat daha fazla olduğu, en fazla da siyah çikolatada
bulunduğu belirtiliyor.
ÜRETİMDE İLERİ TEKNOLOJİ
Çikolatanın gıda maddeleri içinde ve özel bir yerinin olmamasının
sebeplerinden biri, elde tutulduğunda, yani vücut sıcaklığında erimeden
dayanabilmesi ve ağıza alındığında hemen eriyerek, o sevilen ve
ferahlatıcı tadı vermesi.
ÇİKOLATA DİŞ ÇÜRÜMELERİNİ ENGELLEYEBİLİR Mİ?
Japon araştırmacılar, çikolatanın diş çürümelerini engelleyebileceği ve
dişte oyukların açılmasının önüne geçilebileceğini belirtti. New Scientist
dergisinde yayınlanan araştırmada, çikolata karışımının ana maddesi olan
kakao tohumunun bazı kısımlarının ağızdaki bakterilerle mücadele ettiği
bildirildi. Diş plağındaki bakterilerin şekeri, diş yüzeyini eriten
asitlere dönüştürmesi, dişlerde oyukların meydana gelmesine neden oluyor.
Japonya'nın Osaka Üniversitesi'nden Takashi Ooshima ve araştırma ekibi,
(çikolata üretiminde genellikle kullanılmayan) kakao tohumu kabuğunun (CBH) güçlü bir anti-bakteriyel kaynak olduğunu ortaya çıkardı. Ooshima, dergiye yaptığı açıklamada,
"Gargara ve diş macunlarında CBH özünü kullanmak mümkün olabilir" dedi.
Ooshima, bu tohum kabuğunun, çikolatanın dişler için faydalı hale
getirilmesine yönelik kullanılabileceğini kaydetti. Japon araştırmacılar,
sularına CBH ekleyen kobay farelerin dişlerinin daha sağlıklı olduğunu
belirterek, elde ettikleri bulguları insan dişinde denemeyi
planladıklarını bildirdi.
Londra'daki King's and St. Thomas Diş Enstitüsü'nden David Beighton, kakao
tohumunda bulunan aktif maddelerin diğer bazı bitkilerde de bulunduğunu
kaydetti.
ÇİKOLATA HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZ.
Bir dilim çikolata kalsiyum ihtiyacını
karşılıyor.
Çikolata da sigara veya alkol gibi alışkanlık
yapıyor, ancak bu alışkanlığın kalori dışında bir zararı yok.
İçinde bulunan kakao, beyinde bulunan bazı
kimyasal maddeleri harekete geçiriyor.
Bazı çalışmalar çikolatanın, cildi
güzelleştirdiğini göstermiştir.
Çikolata, vücudun bağışıklık sistemini harekete
geçirir. Vücudu sakinleştirici özelliğinden dolayı hormonların ve
enzimlerin düzgün çalışması, bağışıklık sistemine de yararlı olmaktadır.
İşe gitmeden önce çikolata koklayın. Bu sizi rahatlatacak miktardamutluluk hormonu, seratonin ve noradrenalin salgılamanızı sağlayacaktır.
Gözümüz aydın çikolata artık aklandı;)) tabii herzaman ki gibi unutmamak gereken 'AZI KARAR ÇOĞU ZARAR'olduğu.Bugün gelen maili sizlerle paylaşmak istedim ayrıca sayfanın en üstünde görmüş olduğunuz resim 2006 İbatech Gıda Fuarı Beysa standından çektiğim resimdi çok şekerler değil mi;))
VEEEE DEMİRDÖKÜM TENCEREM GELDİİİİ;)))
Şimdi bu demirdöküm tencere de nerden çıktı diyeceksiniz;))Geçtiğimiz günlerde Blogları ziyaret ederken çok sevdiğim bloglardan
EVCİNİ'ninde görmüştüm Ankara'dan aldığını öğrenince yerini sormuştum sağolsun arkadaşım EVCİNİ bana hem adresini hem de tel.no'larını yazmış;))Dururmuyum hemen aradım tabii;))Sağolsunlar çok ilgi gösterdiler ve hemen yollayabileceklerini belirtiler;))Veee hemen yola çıkarmışlar tencerem geldi bile ;))Fiyat konusunu konuşmayı hiç sevmiyorum ama bu piyasadakilerden özellikle İstanbul'da satılanlardan oldukça uygun bir fiyat beni de cezbeden kısmı biraz da bu oldu uzun zamandır istediğim birşeydi içinde birgün mutlaka kuzu tandır ve ekmek yapacağım;))Sizlerinde rahatlıkla ulaşabileceği tel no ve Ankara da yaşayanlar için de adresini veriyorum aaa bu arada Sevgili Evcini sayesinde epey sipariş almışlar Antalya;İzmir,İstanbul'a epey sayıda gönderdiklerini söyledi mağaza yetkilileri ve her isteyene memnuniyetle de ulaştırabileceklerini belirttiler;))Zaten çok ilgili ve zarif kişiler sizler de bu tencereden sipariş vermek isterseniz fiyatı 36.000 YTL. + kargo masrafı 9.500 YTL. Sipariş verecekler ve vermiş olanlar sizlerde tencerelerinizi güle güle kullanın;))Tekrar teşekkür ederim Sevgili EVCİNİ;))
gift & gourmet house
adres:Kenedi caddesi no.151/1 GOP Ankara
tel:312 4661232