Perşembe, Eylül 28, 2006

FENERBAHÇE'Lİ KOLAY BACAKLI ÇORBA;))


Fenerbahçeli çorba da olurmu demeyin insanın sülalesindeki bütün beyler Fenerbahçeli olursa tepeden tırnağa kullanılan her materyalde sarı lacivert oluyor otomatikman;)))Vallahi bana kalırsa hangi takımlı olursa olsun benim bildiğim tek birşey varki;hem doyurucu hem yapımı kolay hemde isminden dolayı çocukların severek yedikleri bir çorba olduğu;))

KOLAY BACAKLI ÇORBA

MALZEMELER:1 yada 1,5 subardağ yeşil mercimek kişi sayısına göre çoğaltılabilir.(ister geceden ıslatın isterseniz benim gibi düdüklü tencere de pişirin.Ben diğer tüm malzemeleri 1 subardağı mercimeğe göre veriyorum)
1 Adet soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
5 su bardağı su
2 avuç erişte
ÜZERİ İÇİN.Sıvı yağ,nane ve kırmızı pul biber.
YAPILIŞI:Dediğim gibi isterseniz bir gece evvelden mercimeğinizi ıslatabilirsiniz bu ertesi güne pişmesinde kolaylık sağlar yada düdüklü tencere de haşlayabilirsiniz.Yalnız tam haşlamadan önce bir taşım kaynatın hem kara renkli suyunu çıkarmış olursunuz hemde mercimek oldukça gazlı bir bakliyat türüdür bu şekli ile pişirilirse gazından da kurtulursunuz.

Yarım haşladığınız mercimeğimizi süzerek bir kenara alıyoruz.Bir tencerenin içine soğanımızı yemeklik doğruyoruz ve çok çok az sıvı yağ ile pembeleştiriyoruz mercimeklerimizi ve salçamızı da ilave edip onlarlada bir iki dakika çeviriyoruz (aslında mercimek yemeğinin aynısını yapmış oluyoruz ilk defa mercimek yemeği yapacak olan arkadaşlarım suyunu az koyar ve bu şekli ile pişirirlerse mercimek yemeğini yapmış olurlar)Kavurduğumuz soğan,salça ve mercimeğimizin üzerine suyumuzu da ekleyip tenceremizin kapağını yarım kapatıyoruz ve iyice mercimekler yumuşayana kadar pişirmeye devam ediyoruz bu aşamadan sonra eriştemizi de ilave ediyoruz.

Eriştelerimiz de yemeğin içinde yumuşacık olana dek pişiriyoruz.Diğer tarafta bir bardak suyun için de 1-2 tatlı kaşığı nanemizi iyice yıkıyoruz,
daha önce de bahsetmiştim mutlaka dışardan aldığınız nane ya da kekiğinizi yıkamalısınız.Bir bardak suyun içine nanemizi koyalım ve çay kaığı yardımı ile karıştıralım üzerine çıkan naneyi kullanalım.

Resimde de sizlere göstermeye çalıştığım gibi yıkadığınız kekik ya da nane dibine kumunu dökecektir.Yıkadığımız nanemizi,kırmızı pul biberimizi ve yağımızı yakıp pişen çorbamızın içine alıyoruz şöyle bir karıştırdıktan ve de altını söndürdükten sonra dilediğiniz oranda tuz ilavesini yapıyoruz.(Tuz ilavesi bakliyat piştikten sonra yapılır ki kurubakliyat kendini sıkıp uzun sürede pişmesin.)

NOT:Arzu edilirse çorbaya servis yapılırken limon sıkılabilir daha da güzel oluyor;)

Arnavut'musun Tatar'mısın
Ekşili çorba yapar mısın
Sana davul çalıyorum amma
Acaba sen oruç tutar mısın;)))


AFİYET OLSUN...

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Günaydın çorba çok güzel görünüyor ellerinize sağlık hayırlı ramazanlar sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

Merhaba,
bu çorbayı annem yapardı ve ben çok severdim. Sayenizde bu çorbayı ne kadar çok sevdiğimi hatırladım. Görüntüde aynen onu gösteriyor. Bu cumartesi misafirlerimiz için yapacağım çorba bu olacak..
Ne güzel her gün sayfanızı açtığımda yeni bir şeylerle karşılaşıyorum..
Çok teşekkürler

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba çok güzel bir çarba olmuş bence ellerine sağlık canım.Sevgiler...

Adsız dedi ki...

En sevdigim corbadir Zuhalcim, annemlerde bir de yaninda acuka surerdik ekmeklerimize..Hmmmm...Corba degil yemek niyetine hemde. Annem bir de minik minik kupler halinde sucuk kavurur koyar bu corbaya. Acili acili... Maalesef esim yesil mercimek yemiyor, ben de hic yapmaz oldum. Ellerine saglik, size afiyet bal seker olsun, sevgiyle...

Adsız dedi ki...

Oğlum için yaptığım için bir çorbadır. Ben içine kıyma kavurup ekliyorum bir de, lezzeti artıyor. Bir de Erzurum'da çorbaya konan erişteleri hemen yapar keser ve taze taze eklerler.Hamurdan ayırdıkları bir parçayı da çubuk gibi yuvarlayıp küçük kıtırlar halinde keser tereyağında kavurur ve çorbaya dökerler. Böyle de güzel oluyor. Bu haline de kesme aşı denir.
Sevgilerimle..
Tanay

Adsız dedi ki...

Oğlum için yaptığım için bir çorbadır. Ben içine kıyma kavurup ekliyorum bir de, lezzeti artıyor. Bir de Erzurum'da çorbaya konan erişteleri hemen yapar keser ve taze taze eklerler.Hamurdan ayırdıkları bir parçayı da çubuk gibi yuvarlayıp küçük kıtırlar halinde keser tereyağında kavurur ve çorbaya dökerler. Böyle de güzel oluyor. Bu haline de kesme aşı denir.
Sevgilerimle..
Tanay

Adsız dedi ki...

Tam da bu akşam iftarda ne çorbası yapsam derkennnnnn.........İlaç gibi geldi bu çorbayı hatırlatmanız sevgili Zuhal.. İçine fındık köfteler ilavesiyle neredeyse tek başına bir öğün oluşturur.. Mmmmm.. İyi ki gözüm hep üstünüzde, yoksa ne çorbası yapsam arayışım sürecekti.. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım ellerinize sağlık, oruçlu oruçlu bakmaya dayanılmayacak kadar nefis görünüyor:) Ben de pazartesi günü bu çorbanın bir değişik versiyonunu eklemiştim. Biz de mercimek ve arpa şehriye ya da kesme makarnayla yapıp yoğurtluyoruz. Onu da denemenizi şiddetle tavsiye ederim, hayırlı Ramazanlar...:)

Şeyma

Adsız dedi ki...

zuhal hanim,
corbaniz cok guzel gozukuyor,elinize sagli.bu corbayi canim annem cok guzel yapar simdi eski gunleri hatirladim:(
ayrica bizim ic anadolu taraflarindaki adida cok hostur bu corbanin; kasiktan ayagini sallayan:))eristeler kasiktan sallandigi icin bu ad verilmis:)
hayirli ramazanlar,
mehtap

Adsız dedi ki...

zuhal hanim,
corbaniz cok guzel gozukuyor,elinize sagli.bu corbayi canim annem cok guzel yapar simdi eski gunleri hatirladim:(
ayrica bizim ic anadolu taraflarindaki adida cok hostur bu corbanin; kasiktan ayagini sallayan:))eristeler kasiktan sallandigi icin bu ad verilmis:)
hayirli ramazanlar,
mehtap

Nezaket dedi ki...

Zuhalcigim, inanmiyorum seninde bu corbayi yaptigina. Bizde de bu aksam ayni corbadan vardi, malzemeleri de tipatip ayni. Biz cok severek yiyiyoruz. Pisti olduk yani. ellerine saglik, sevgilerimle

Rakunt ideas dedi ki...

Bizde çok yaprız bu çorayı gerçi biz yemek olarak yapardık adıda sakallaı çorbadır bizde ellerinize sağlık

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar,
İnan ben oruç tutuyorum ve bu çorbayı da çok seviyorum.Ne kadar güzel ve lezzetli görünüyor Zuhal'ciğim ellerine sağlık canım..Afiyetler olsun..Sevgiyle kal daima..Manilerin çok şeker çokkkk..Bayılıyorum inan..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN EBRU'CUĞUUUM;
Denemeni tavsiye ederim gerçekten hem doyurucu hem de çok leziz bir çorba oluyor;))Sana ve ailene bende hayırlı,ssğlıklı ve bol bereketli bir ramazan diliyorum;))

MERHABA PINAR'CIĞIIIM,
Sana hatırlatma yaptığım için ben de mutlu oldum ben de bazen siteleri dolaşırken eski yaptığım tariflere rast gelip hatırlayınca çok mutlu oluyorum;))Ben de ziyaretleriniz için teşekkür ederim eliniz boş dönmeyin diye siteyi onun için hep güncelliyorum;))

MERHABA TABAKTA'CIĞIIIM;
Denemeni tavsiye ederim gerçekten doyurucu ve lezzetli nir çorba oluyor;))


MERHABA YELDA'CIĞIIIM,
Gerçekten eşinin mercimek sevmemesi çok kötü birşey;((bence sen yarım ölçü ile yap kendini bu güzel lezzetten mahrum etme;))Acuka ve sucuk fikri çok hoş geliyor kulağa bir daha ki sefere mutlaka deneyeceğim;)Bende sucuğu tarhana çorbama eklerim mutlaka ve çok lezzetli olur sen de onu dene bir gün;))Afiyet olsun;)

HOŞGELDİN TANAY'CIĞIIIM;
Tanay doğru mu yazdım yoksa Tamay mı olmalı?Kıymalı da çok lezzetli ve besleyici olacaktır;)Erzurum yabancısı olmadığım bir memleket anne tarafım Erzurum'lu ve yemeklerini da yapar senin söylediklerinde soframızda her zaman zevkle tükettiklerimizden;))Bu arada bir de Erzurum'un aş otlu çorbası vardır onda da salça yerine yoğurt kullanılır içine de minik köfyeler yapıplıp aş otu eklenir bir gün de onun tarifini vereyim iyi ki aklıma getirdin sağol;))

MERHABA NÜKHET HANIIIM;
Ne yapabilirim derdinden sizi kurtardığıma çok sevindim benim için de yapmasından çok ne yapabilirim düşüncesi yorucu oluyor;)Köfte ile de çok güzel oluyor şimdiden afiyet olsun;))

MERHABA ŞEYMACIĞIIIM;
Sitene hemen göz attım ohhh ellerine sağlık bizim aş otu çorbamıza benzemiş;))Sana da hayırlı bereketli sağlıklı bir ramazan dilerim;)

HOŞGELDİN MEHTAPCIĞIIIM;
;;;)))))Söylediğin isim çok hoişuma gitti bende defterim deki tarifin yanına bu ismi ekleyeceğim mutlaka;)Sana da hayırlı,sağlıklı,huzurlu bol bereketli ramazan diliyorum;))

MERHABA NEZAKETCİĞİİİM;
Yoksa aynı evde mi yaşıyoruz;)))Senin de ellerine sağlık lezzetli bir tesadüf oldu desene;))

MERHABA TUĞBA'CIĞIIIM;
Yemek olarak yenebilecek bir çorba çok doğru söylüyorsun hem lezzetli hem tok tutucu hemde besleyici bir çorba oluyor;)


MERHABA GÜL'CÜĞÜÜÜM;
Gerçekten bu çorba çok lezzetli oluyor benim de çok sevdiğim çorbalardan biri bu tuttuğun oruçlar kabul olsun arkadaşım.Manileri ramazan ayı için ekliyorum beğendiğine sevindim;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

ellerınıze saglık bende bu crbayı sık sık yapıyorum aynı tarıftekı gıbı cocuklar ıcın cok faydalı tesekkurler