Cuma, Eylül 08, 2006

YORKSHIRE PUDING NAMI DEĞER PUF EKMEKCİKLER;))


Kahvaltı için pişiye sağlıklı bir alternatif...Hemde yağda kızarmıyor fırından çıkıyor...;)) der sevgili meslektaşım Blog(Mis Kokulu Ekmekler) arkadaşım BİNNUR'cuğum.Benim için sevgili Binnur ekmek Kraliçesi ne şekilde ve nasıl pişirmek (ekmek makinası veya fırın) istiyorsam ekmeklerimi mutlaka bloğunu ziyaret eder fikir edinirim.Sizlere de mutlaka tavsiye ederim bloğunu mutlaka ziyaret etmelisiniz.Çok keyiflidir yazıları anlatım biçimi ve daha tutmayan bir tarifini de görmemişimdir üstelik.Bu ekmekçikleri(Yorkshire Puding) de kendisinden öğrendim her ne kadar İngilizler bu ekmekçikleri rosto yanında akşam yemeğinde sunsalarda Binnur'cuğum derki bizim damak tadımıza sabah kahvaltılarında tüketilmesi daha uygun görünüyor,ben de bu dip notundan yola çıkarak sabah kahvaltısına yaptım çok da beğendik hem ekmek,hem yumurta yerine geçen oldukça sevimli bu ekmekcikler çocuklarınız ve sizin için kahvaltılarınıza bir çeşit olsun istedim ve sevgili Binnur'cuğumun kulaklarını çınlatarak hafta sonuna yaklaştığımız günde sizinle paylaşmak istedim;))Teşekkür ederim Binnur'cuğuuum;)

YORKSHIRE PUDING

MALZEMELER: 4 adet yumurta
2 cup süt oda sıcaklığında
2 cup un
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:Robotta veya mikserle yumurtalarımızı yarım dakika iyice çırpıyoruz,sütümüzü ekleyip yarım dakika da süt ve yumurta karışımımızı çırpıyoruz.Ardından un ve tuzumuzu ekleyip 2 dakika kadar sıvı hamur kremamsı bir hal alana dek çırpmaya devam ediyoruz.NOT:İçinde kabartma tozu veya maya olmadığından çırpıldıkça kabaran bir ekmek onun için çırpma işlemi önem kazanıyor.
Muffin kalıplarımıza minik tereyağ parçacıkları koyup 200derece ısıtılmış fırında eritiyoruz kalıbımızı fırından çıkarıp hamurumuzu kalıplarımıza ağzına kadar alıp 200derece ısıtılmış fırında 40-45 dak kadar pişiriyoruz.(Binnur'cuğum 30 dak. demiş ama fırın farkından olsa gerek benimkilerin pişmesi 45 dakikayı buldu.)Sıcak veya ılıkken tüketilmesini tavsiye ederim çok daha fazla lezzetli oluyor.




AFİYET OLSUUUN...

16 yorum:

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal Günaydınnnn,
Bunlar da ne böyle Allahaşkına,inan şaşkına döndük burda.))
Maşaallah hemde 41 kerreeee maşaallah sana.Daha ne diyim ki.
Ellerine sağlık canım,şimdi tarifini aldım deneyeceğim.
Parmağımı kaldırıp bir soru sorabilir miyim??
Elde etmiş olduğun hamurdan kaç adet ekmekcik çıkıyor??Zamet olmaz da bilgi verirsen çok memnun olurum.

Tekrar ellerine sağlık,paylaşımların içinde çok çok mersi.

Devamlı sevgiyle kal canım.

Adsız dedi ki...

Merhaba zuhal Hanım,sitenizi ilk kurduğunuz günden beri takip ediyorum ve hızınıza yetişmek mümkün değil.inanınki hayranım size birde bloğunuzun başında kendi resminizde var insan blog sahibini görünce daha bi kendi içinden biriymiş gibi hissediyor.diğer blogerlara duyrulur:))güzel tarifleriniz için size çok ama çok teşekkürler.size sormak istediğim bir şey var,kolay hamsi buğlama yazınızı okurken salatada kullandığınız közlenmiş kırmızı biber turşusunu evde nasıl yapabilirm.közleme kısmına kadar okey mantığımda canlandırıyorum ama saklma kısmı nasıl oluyor.onu bulamıyorum.ee malum mutfak işleriyle daha son bir yıldır haşır neşirim.üniv.bitti.şimdi rahatım.annem geçende salça yapmak için almış evde çok biber var bozulsun istemiyorum.bu şekilde değerlendirip kışın kullanmak istiyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim.izmirden sevinç

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım yine ben, sevinç. bu arada bu puf ekmekleri bu hafta sonu yapıcam bende.ama ben hamuru kalıplara ağzına kadar koymayı düşünmüyorum çünkü sizinkiler çok kabarmış ve bayağı taşmış.heralde muffin gibi yarıya kadar hamuru koysam daha iyi olur diye düşünüyorum ne dersiniz:))

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım merhaba, siteniz hayırlı olsun. Sitenizin ismi tariflerinize ancak bu kadar uygun olabilirdi. Tarifler mükemmel.
Renkli kesme şekerleri ve fındık krokanı hemen denedim, çok güzel oldular. diğer tariflerinde çok güzel olduklarından eminim. Yorkshıre Puding tarifindeki cup ölçüsü neyi ifade ediyor? Cevaplarsanız sevinirim. Ayrıca sitenize resninizi koymanız gerçekten hoş bir şey. Sizi tebrik ederim. Tarifler için teşekkürler.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA GÜL'CÜĞÜÜÜM;
Tabiiki sorabilirsin ben de memnuniyetle cevap veririm arkadaşım;))Ben sizlere yazdığım ölçünün yarısını yaptım 2 yumurta vs..bu yarım ölçüden 4 adet tam 1 adet 3/2 doldurabildim 6'lık muffin kalıplarımda eğer tam ölçü yapacaksan sanırım 11-12 adet çıkarabilirsin;)

HOŞGELDİN SEVİNÇ'CİĞİİİM;
Öncelikle güzel sözlerin için teşekkür ederim takipte olduğuma sevindim arada da sesinizi duyunca mutlu oluyorum doğrusu;)Ben tiyatro ve tv oyuncusuyum yani burdan resmimi görmesenizde bir şekilde nasıl olsa tv'de görüyorsunuz onun için resmimi yayınlamakta bir sakınca görmedim ama diğer arkadaşlarımda da resim yayınlayanlar var sanırım bu bir tercih meselesi herkesin düşüncesine saygı duymak gerekir.Gelelim biber turşusuna inan çok kolay sanırım bir gün yapıp resimlerini çekmeliyim bu soru üzerine ama şimdilik elindekiler ziyan olmasın kaba taslak anlatayım,biberleri yıkıyorsun sap kısımlarını çıkarmadan ocağın üstünde veya mangal ateşin de közlüyorsun(Bu işlemi fırında da yapanlar var ama güzel olmuyor)Büyükçe bir kese kağıdının içine yada kalın bir gazeteye sar 5 dak sonra çıkar kabuklarını daha rahat soyabilirsin o zaman üst kabuklarını da soyduktan sonra baş tarafını kes at içindeki tohumlarını iyice temizle ve bir kavanozun içine bir kat biber aralarına iki üç diş sarımsak koy ve bu şekilde kat kat döşe en son katıda döşedikten sonra sirke ve z.yağ ilavesi yap artık bu kısmı senin damak tadına kaldı çünkü elindeki biber miktarını bilemiyorum tuzunu da koy kavanozun kapağını kapat dolaba koy ya da serin bir yerde 1 gece sonra yemeye hazır olur ama zamanla içine sirkesi ve yağını çektikçe daha da lezzetlenir.
Umarım işe yarar yapınca haber verirsen sevinirim.Ayrıca köz işlemi zor gelirse biberleri derin bir tencerede haşlayıp ama çok değil dirilikleri ölecek ama ezik ezik olmayacak şekilde ve yine sirke+yağ+sarımsakla buluşturulacak bu şekli ile de yapabilirsin ama bana sorarsan en güzeli közde olanı derim;))Ve sarımsak ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur.
Sevinç'ciğim gelelim diğer soruna bence yarı yarıya koyma yan duvarlar puf ekmeklerinin kabarmasını önleyebilir taşma oluşmuyor merak etme sadece üste doğru çok şeker kabarıyorlar ve zaten özellikleri de bu.

HOŞGELDİN İSİMSİZ TAKİPCİİİİ;
Ah birde isim yazsaymışsınız size daha kolay hitab edebilirdim şekerleri ve krokanı beğenmiş olmanıza sevindim diğer tarifleri de gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz emin olun.Ölçülerle ilgili hatırlatmana çok sevindim detayları ile resimledim ölçtüm biçtim inşallah işe yarar;)

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal'ciğim,
Yüzün bana hep bir yerlerden tanıdık geliyordu,fakat bir türlü cesaret edip soramadım.İlk başlarda sanki seni tanıyor gibiyim demiştim.Demekki ekranlardan ve tiyatrolardan.Gerçi en son 3 sene önce gitmiştim tiyatroyada.Oh be iyi ki açıklama yaptın,her sayfana girişimde soru işareti hemen beliriyordu,acaba nerden tanıyorum diye.Tekrar teşekkürler canım.Sevgiler,başarılar..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

TEKRAR MERHABA GÜLCÜĞÜÜÜM;
Ben şaka yaptığını sanmıştım sanırım artık bir ara geniş kapsamlı kendimi tanıtmalıyım sizlere senin gibi anımsamakta zorluk çeken dostlara bir rehber olsun bari;)
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Zuhal merhaba.
Siteni ilk günden beri takip edenlerdenim.Hatta pastacı burcunun sitesinde dolanırken keşfettim.Ve birde baktımki ekranlardan tanıdığımız Zuhal Yalçın.Çok sevindim.Tarifler mükemmel ellerine sağlık.İlk olarak bu ekmekçiklerle başlamak istedim çünkü harika görünüyorlardı:)Bu sabah kalkar kalkmaz denedim yalnız seninkiler kadar kabarmadı ve içlerinin boş olması gerekiyormuş heralde benimkilerin içleride boşalmadı.Acaba nerede hata yaptım.Çünkü çok güzel ve kolay bir yapımı var tekrar denemek isterim. Bu arada bende yarım ölçü yapmıştım.Acaba cup ölçülerindemi hata yaptım?
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

eveeeet bu su sabah ben de denedim ve bloguma koydum bile. Bu ekmek tarifini ogrendigim icin cok mutluyum Zuhal, once sana sonra Binnur'a cook tesekkurler..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA CEYDA'CIĞIIIM,
Güzel ve övgü dolu sözlerin için öncelikle teşekkür ederim;))Yorkshıre pudinglerimin içleri tamamen boş ve kabuk halinde değillerdi ama çok güzel kabarmışlardı resimlerle verdiğim ölçekleri tekrar dikkatlice kullanırsan olacağı düşüncesindeyim ayrıca ısıtılmış fırın olması çok çok önemli ama asla kızgın fırın değil çok kızgın fırın içine ne koyarsan koy ilk sıcakla birlikte hamuru sıkacak ve kabarmasını önleyecektir çok soğuk fırında yine aynı etkiyi gösterecektir yeterli ısıda olmadığı için serpme kabarma işlemini yerine getirmeyecektir york shire'larda verdiğim malzeme tarifi zaten çok az ben hamuru çırpmaya başlamadan önce fırınımı yakıyorum fırınımın ısınması benim hamurları yapana kadar ki süreye denk geliyor birde istersen muffin kalıplarını dışarda yağla hani fırına sokup çıkarma işlemi sırasında kapağı uzunca tutmuş ve ısı dengesini kaybettirmiş olabilirsin diye düşündüm tekrar denediğinde haber verirsen sevinirim;)Bu arada malzeme listesini yarı yarıya yapman birşeyi değiştirmez ben de öyle yapmıştım istersen yine yarı ölçü kullan;)

MERHABA YELDA'CIĞIIIM,
Öncelikle bloğundaki yazıyı okurken çok üzüldüm büyük geçmiş olsun umarım bir daha böyle bir tatsızlık yaşamazsın;(Yelda'cığım yukarda Ceyda'ya yazdığım yazıyı okuyabilirsen daha sonraki denemen de faydası olabilir;)Tekrar geçmiş olsun.

SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

yukardaki yazinda kendini tanitmissin ya ben senin yazdiklarini senin ses tonunla okuyorum biliyor musun... Ve bir renk kattin blogculara diye dusunuyorum, gercekten cok marifetlisin..

Yorumuna kendi blogumda cevap verdim, cok tesekkur ederim sana..

Adsız dedi ki...

Merhabalar Zuhal hanım. Blogunuz gerçekten bir karnaval havasında olmuş tebrik ediyorum. Harikasınız. Yalnız bir sorum olacak. Bu pufidik ekmeklerin içi boş mu oluyo ? Eğer öyleyse nutella sürüp yemeyi hayal ettimde birden :)

Unknown dedi ki...

Zuhacim harikasın,tabi ki Çiçek Taksiden tanıyoruz seni,zevkle de izliyorduk.Buradaki marifetlerin de üstüne üstlük.Maşallah,enerjinin sürekli olmasını dilerim sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba sevgili ve çok becerekli Zuhal hnm :) ben yarı ölçü yaptım. yalnız bir cup ne kdr ölçü ediyor anlamadığım için bir su bardağıymış gibi yaptım. 30 dk. çırpamadım. yaklaşık 15-20 dk. çırptım. yumurtalar gzl kabardı. sütle brz inse de yine kabarıklık iyiydi. fakat unu ekleyince köpük söndü. sanırım az çırptım bnm ki de kabarmıyacak diye düşünürken bir baktım kocaman olmuşlar. fakat fırından çıkardıktan snr brz söndüler. sanırım muffin kalıbından kaynaklanıyor bnmkilerin dibi tutmuş. yağlamıştım da :( ona brz üzülsem de tadı da görünümü de harika. bu arada 1 cup = kaç su bardağı veya gr a tekabuül ? portakala ağacındaki ölçülere göre 1 cup =400 ml süt, 320 gr un. sevgiler. deniyeceke olanlar kalıpları iyi yağlasın :)

Adsız dedi ki...

tekrar ben. pufların brz sönmesine sözüm yoktu ama bunlar soğuyunca da çıtırlıkları gitmiş. tadı tıpkı krebe benziyo. y neden bnm ki söndü ve yumuşadı Zuhal hnm ? nerde yalnış yaptım. söyleyinki düzelteyim çünkü tadını çok sevdim tekrar tekrar yapmek isterim. acaba az mı pişirdim.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Merhaba Sibel'ciğiiim,

http://zuhalyalcin.blogspot.com/2006/09/ller-ne-neye-eit_08.html#links
ölçülerle ilgili sorunun cevabı bu linkte gizli;))Arşivlerde eylül ayı içersinde vermiştim ölçüler ne neye eşit başlığı altında;)
Pudingi beğenmiş olmana da sevindim kahvaltılar için oldukça değişik bir lezzet.Sönmeleri konusuna gelince evet birmiktar sönme olabiliyor ama asla çok değil çok hafif,seninkilerin sönme problemi sanırım yeterince çırpılmamış olması çünkü bu tarif de özellik çok çırpılması.Soğuduktan sonrada tekrar ısıtılıp yenebilir sanırım;)açıkcası kahvaltıdan sonra bende kırıntısı kalmıyor;))Evet krep benzetmende çok yerinde olmuş ama dediğim gibi gevrekliğini tekrar sağlamak adına bir 5 dak kadar fırında ısıtılabilir.
SEVGİYLE KAL...