Cumartesi, Şubat 17, 2007

BİRAZ GÜLÜMSEYELİM İSTEDİM;)) iYİ HAFTA SONLARI;))



ÇALISAN KADIN


Eskiden kadin olmak daha kolaydi. Kadinlar sadece evde olur,
Yemek yapar, çocuk bakarlardi. Sadece esinin geliri düsükse kadin çalisirdi
Ve çalisan kadına acınırdı.

Kadın çalışıyorsa, evine bakamayacağı düşünülürdü, zaten kadın

Bekârken çalışıyor idiyse bile evlenince evinin kadını olurdu.

90'li yillara gelindiginde kadin sadece evde olmak istemedi, artik çalismak ekonomik olarak özgürlesmek istiyordu.
Önce üniversite okumaya, sonra çalışmaya basladi. Bu kadinin hosuna gitmisti. Çalisiyor, istedigi gibi harciyor, geziyordu. Artik çalisan kadin evli olmak degil bekâr olup gününü gün etmek istiyordu.

Yaşasın özgürlük...
Çalisan kadin artik iskolik olmustu, çalisiyor ve y üksekliyordu.

Zirveye ulasmisti. Birçok şirkette önce orta kademe, sonra üst kademe yönetici kadın oldu.

90 'larin sonuna gelindiginde sirketler yalniz ve iskolik 30 ' lu yaslarinda kadinlarla doluydu..

Bu çalışan kadına yetmedi, çıtayı biraz daha yükseltti.

Artik hem evli ve hem de başarılı çalışan kadın olmalıydı.
Çalışan kadın etrafına bakindi. Başarılı, paralı koca adayları gözden geçirildi.

Adaylardan kel, sisman ve kisa boylu olanlar hemen elendi. Ince ruhlu, saraptan anlayan, 14 Subat'ta müthis sürprizler yapabilen, kimsenin bilmedigi yerlerde basbasa tatillere götüren, yasamayi seven ve bol bol espiri yapanlar hemen kapisildi.

Yurt disindan gelinlikler getirtildi. Otellerde muhtesem dügünler yapilip, Maldivler'e ya da Bali'ye balayina gidildi.

Balayindan sonra çalisan kadin hizla is basi yapti.

Gündüzleri toplantidan toplantiya kostururken artik aksam yemegini de düsünmeye baslamisti. Aksam ne yenmeli, nereye gidilmeli,

Esinin gömlekleri, pantolanlari ütülü mü, kiyafetleri kuru temizlemeciye gitti mi
Geldi mi, marketten alinacaklarin listesini çikar, is çıkısı git al, eve gel, aksam yemegini hazırla....

Çalisan kadin artik mutluydu. Gece yatagi sicacikti. Üzülünce derdini paylasan, hastalaninca ona bakan, aglayinca destek olacak bir omuza,göz yaslarini silecek sevkatli ellere sahipti.

15 saat kosturmak kadina viz geliyordu. Etraf bu sekilde kosusturan, ev ile is arasi çift vardiya çalisan Kadinla doluydu.

Zaman geçiyordu. Çalisan kadin 35 ine yaklasiyordu.

Biyolojik saati "bebek, be - bek" diye uyari vermeye basladi. Evet, çalışan kadın hemen çığlıklar atmaya başladı "Kariyer de yaparim Bebek de" diye...

Çalisan kadinlar hemen sosyetik kadin dogumcularin r andevularini doldurdular. Çalisan kadinlar ajandalarina ve islerinin temposuna uygun zamani seçip hemen mikroenjeksiyonla bebek yapmaya basladilar. Kimi tek, kimi ikiz, kimi üçüz istedi. 1–2 ay sonra güzel haberler sirayla gelmeye basladi, çalisan kadinlar hamileydiler. Çalisan kadin hem hamile, hem güzel olmak istedi.

Hemen diyetisyenlere kosulup, özel hamile diyetleri alındı, bol bol kivi yenmeye baslandi. Eskisi gibi tatli, tursu, börek, erik aserilmiyor, karpuz, kivi ve mango isteniyordu gecenin bir yarisi eslerden.

Çalisan kadin çocugunu eski usul büyütmeyecekti. Hemen onlarca hamilelik, bebek büyütme kitaplari alındı, birçok internet sitesine üye
Olundu,

Yoga ve anne-baba kurslarina yazilindi.

Çalisan hamile kadin artik gün gün takip ediyordu bebeginin gelisimini.

Bugün 43. gün, bebegim üzüm tanesi gibi... 59. gün, parmaklari olustu... 89.gün, bugün ilk defa hiçkirdi... 210 uncu günden sonra artik bebegin matematik zekasinin artmasi için Mozart dinletilecek...

Sonunda mutlu gün geldi. Çalisan kadin artik anneydi. 3–4 aylik izinden sonra çalisan kadin öldürücü diyetlerle zayiflayarak incecik bir sekilde isbasi
Yapmisti.

Artik başarılı bir yönetici, iyi bir es ve anne olarak 24 saat çalisiyordu.

Bebek büyüdükçe, sosyallesmesi için çalisan kadin cumartesilerini çocuguna ayirdi.

Artik tüm anneler topluca etkinliklere katilmaya basladilar.
Yas günü partileri, tiyatrolar, piyano dersleri, basketbol, tenis ve yüzmekurslarinin biri bitiyor, digeri basliyordu.
Çalisan kadina bu da yetmedi. Artik hem çalisiyor, hem iyi bir es olmaya gayret ediyor ve hem de annelik yapiyordu.

Çalisan kadin çitayi birkez daha yükseltti.

O artik evinde katkisiz, saglikli ekmekler, reçeller yapmali, organik gidalarla, vitamini bol sebze yemekleri hazirlamali, çocuguna ve esine özel günlerde pastalar yapabilmeli, bu pastalari çok güzel süsleyebilmeliydi.

Bütün çalisan kadinlar yemek yapma kurslarina kosmaya basladilar.

Evlerine ekmek yapma makinalari aldilar, toplanti aralarinda bir birlerine yemek tarifleri vermeye basladilar,

"Dün nefis bir çavdarli ekmek yaptim, istersen tarifini vereyim" Ben de hafta sonu harika bir pasta yaptim. Evdekiler bayildi.

Bir aksam gelin De size de yapayim" Bakalim çalisan kadin bundan sonra çitasini nereye yükseltecek?


Gelelim erkeğe. Bu süreç içerisinde çalisan erkek ise çitasini hiç yükseltmedi.

80 lerde, 90 larda ve 2000 lerde hep TV izliyordu...

29 yorum:

Adsız dedi ki...

harikasınız zuhal hanım , yazı süper.Umarım bütün hanımlar okur ve biraz düşünür.Şunu da söylemeden geçemiyeceğim , bizim evde yıllardan beri hala unutulmayan bir espiri var;BAKLAVAYI AYŞE ABLA YAPMAMIŞ(çiçek taksiden ömer)

Adsız dedi ki...

zuhal hanım baklava meselesi nedir

Adsız dedi ki...

bayıldım bu yazıya....evet hala tv izliyorlar...

Adsız dedi ki...

Ayşe Hanım , bir blogunuz olduğunu tatilde izleme fırsatı bulduğum Oktay Usta'nın programında öğrendim.Çok güzel siteniz.
Bu yazıya ben de bayıldım.Çok doğru tespitler.Şu ekmek yapma makineleri falan.Ben 2.yılını yaşıyorum evliliğimin ve eşim Tv karşısında değil küçük bir farkla sürekli bilgisayar başında,oyun oynuyor:)
Not:Çiçek Taksi'de tanımış ve sevmiştik sizi.Şu baklava espirisini ben de merak ettim.

Adsız dedi ki...

zuhal hanim elinize, yureginize
emeginize saglik..Oktay ustanin programinda 52 kilo verdiginizi duydum. bende su gunlerde rejimdeyim. Dogrusu duyunca sasirdim.Demekki azmin elinden hizbirsey kurtulmuyor. Saglikla kalin

Adsız dedi ki...

zuhal hanim merhaba yeniden yaptiklarinizi bayilabayila takip ediyorum gokkusagi boreginizi yaptim dun gercektende nefis oldu sizinde ellerinize saglik denedigim tariflerinizi sayfamda yayinlamak istiyorum tabii zuhal ablanin tarifleri adi altinda bir mahsuru varmi diye ssormak istedim sevgiler

Adsız dedi ki...

zuhal ablacim merhaba
yazdiklarinizi gorunce cok sevindim cok tesekkur ederim hergun kendi sayfamdan once sizin sayfanizi aciyorum :) oyle guzel seyler yapiyorsunuzki ellerine saglik birde merak ettigim birseyi sormak istiyorum hicbir katki maddesi olmadan evde seker hamuru yapamazmiyiz. Yani sizin yaptigimiz pastalarin malzemelerini arnavutluk sartlarinda bulmam imkansiz glikoz jelatin vs bunlar olmadan bu tarz bi hamur yapilamazmi? Kartallar Diyari Arnavutluk'tan Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba
sitenizi devamli takip ediyorum ve cok begeniyorum
cook tarifler yazin
sevgilerle

Adsız dedi ki...

slm Zuhalcim

Ben daha öncede bir mail yazmistim ,seker hamuru malzemelerini almanya da nasil bulabilirim diye? Ben en sonunda bir site buldum , bu sitede seker hamurlarinin bütün cesitleri ve malzemeleri var. yani glikoz ,gliserin ve wilton marka tüm ürünler...Eger benim gibi almanya da bu ürünleri arayan arkadaslar varsa senin araciliginla yardimci olmak istiyorum .Sitenin ismi www.backfun.de Backzutaten larda seker hamuru Fondant olarak geciyor.ilgilenen arkadaslar varsa hemen bakabilirler. bende sitedeki seker hamurundan yapilan pastalari gördükce imreniyordum. Artik bende denemeye baslayacagim.Zuhalcim basarilarinin devamini diliyorum ve siteni siki takip edenlerden birisiyim. Ben ve kizlarim seni cok seviyoruz.sevgilerimle

Esin
Frankfurt

Adsız dedi ki...

Günler sonra baktım da eski msjıma Ayşe Hanım diye başlamışım :)Bir rol bu kadar kazınır hafızalara yani .

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Sitenin müdavimlerindenim, cok güzel paylasimlariniz var. Sizi yeni sitemde de görmek bana gurur verecektir.
Bekliyorum sevgiler Sonia...


www.soniavarol.com

Aslı Altan Altundal dedi ki...

Sevgili Zuhal harika bir yazı, arkadaşlarıma gönderdim, ayrıca Oktay Usta 'nın programında seni ve Burcu 'yu seyrettim gözümü kırpmadan, program teklifi alırsınız gibi geliyor :)

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ ZUHAL HANIM YEMEK BLOGLARI BİRİNDE SİZİN HEDİYE ETTİGİNİZ ETİ BETİURE MAKİNASINI OKUDUM. BEN BUNU SATIN ALMAK İSTİYORUM BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

Adsız dedi ki...

Ben çocuk da yaparım kariyerde diyordum ama çocuk olunca kariyer kenarlarda kaldı:) Ama az zamanımız kaldı o kreşe ben işe:) Babası mı? tv başında tabi ki:)

mimarasci
http://mimarasci.blogcu.com

Adsız dedi ki...

Çok güldüm.. Nereye bağlanacağını merak ederek okudum... Bağlandığı yere ise bayıldım .. :) Evet ben de TV seretmek istiyorum yeter artık :)

SImsıcak sevgilerimle...

sevdamavisi dedi ki...

sevgili Zuhal,
pazar akşamının rehavetinden kurtardın beni teşekkürler. gülmeye çok ihtiyacımız vardı. sevgiler

NiNo dedi ki...

merhaba zuhal abla
gunlerdir sitenize giriyorum ancak yeni birsey eklememissiniz umarim is yogunlugundandir hasta degilsinizdir, sevgiler

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım merhaba, öncelikle belirtmeliyim ki mudavimlerinizden biriyim. Yazınıza bayıldım bizlerin hali öyle güzel özetlenmiş ki, yazının kapanışındaki tespitte tam 12'den :-))
Birkaç gün önce seda ilhan'ın blogunda sizin kendisine hediye ettiğiniz kurabiye makinesinin resmini gördüm, benimde ona çok benzeyen bir makinem var(hatta bugün blogumda o makine ile yaptığım kurabiyenin tarifini verdim)(ben sadece bu tarifte kullanabiliyorum) eminim sizinde vardır o makineden, acaba onu kullanarak yapmış olduğunuz (pasta süsleme dışında) tarifleriniz var mı?
Bilgi verirseniz çok sevinirim...
S.

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal hanım öncelikle tarifleriniz çok güzel ve sanatçı olarak sizi beğenerek izliyoruz.
Ben, arkadaşımla beraber elmaşekeri adlı bir blog kurmuştum fakat rahatsızlanınca bırakmak zorunda kaldım.Bilgisayar konusunda bizden destek istemiştiniz ama sizede bir yardımım olmadı. Güzel yorumunuzuda çok geç farkettim şu an bloğum kapalı ama annem için yeni bir blog hazırladım ziyaret ederseniz bizi çok mutlu edersiniz. Sevgilerimle:))
Burcu http://dogadan.blogcu.com

Adsız dedi ki...

çok hoş bir yazı.kocaman gülümsettiniz beni,teşekkürler.acaba biz kadınlar bu kadar çok şeye koşuştururken kendimizi nerelerde bıraktık.kendim için korkuyorum,yolun sonuna yaklaştığımızda bize yakıştırılan sıfatlarla yaşamak bizleri hiç üzmeyecek mi?olaya mizahi ama gerçekçi yaklaşımızın için teşekkürler

Oya Kayacan dedi ki...

Nereyesun?

Adsız dedi ki...

ZUHAL HANIM NEREDESİZ SİZİ MERAK ETTİK HAYIRDIR

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanımcım hala yoksunuz?

loungetime dedi ki...

Zuhal hanım, inanın çok doğru hatta bir tanede ben eklemek istiyorum. Çalışan kadın ayrıca iyi bir komşu ve arkadaşdır. Tüm marifetlerini gösterip eş dost ağırlayıp misafirperver olmak zorundadır.

Adsız dedi ki...

merhaba

zuhal hanım nerdesiniz hergün bakıyorum hayal kırıklığına uğruyorum. umarım kötü birşey yoktur..

sevgiler hoşçakalın
BETÜL

Adsız dedi ki...

zuhal hn merhaba dun reklaminizi izledim cok guzel olmussss ...ama uzun zamandir bizi habersiz biraktiniz nerelerdesiniz ?

sevgiler Esra

Adsız dedi ki...

Zuhal hn. merhaba dun reklaminizi izledim cok guzel olmussss...

ama uzun zamandir yoksunuz nerelerdesiniz bizi habersiz biraktiniz ...

sevgiler Esra

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Yokluğumu fark eden yorum bırakan bırakmayan tüm dostlarıma teşekkür ederim ama merak etmeyin çok iyiyim.
Sanırım kışı yaşayamamış olmanın sıkıntısını bedenim çekiyor;((
Sürekli yorgun ve elimi kolumu kaldıramaz halde yaşıyorum şu aralar ve sizlere bu sıkıntılı günleri aktarmamak adına sanırım biraz uzaklaşma gereği duyuyorum;((
SEVGİYLE KALIN...

Unknown dedi ki...

Evet yazı çok güzel tebrikler.Globalleşmekte olan dünyamızda maalesef ki bende bir çalışan kadın olarak çok zorlanıyorum.Her ne kadar çocukta yaparım kariyerde yaparım sözüne artık kesinlikle katılmıyor olsamda.Erkekler bunca zamandır evrimlerin den hiç taviz vermediler ama bizler çitayı yükseltmek adına afedersiniz yırttık bir yerlerimizi.Düşünüyorum önceden günler olurdu komşuluklar olurdu muhabbetler olurdu.Artık bir kadın olarak kendimi okadar zayıf hissediyorumki.içimde eve gidince sadece kendimi yatağa atıp sessiz huzurlu bir şekilde uyumak geliyor.SEVGİYLE MUTLULUKLA KALIN.