Bayramlarda yapılan şerbetli tatlılara alternatif olsun istediğim meyvalı bir tatlı tarifim var sizlere.
Annemin kış aylarında sık sık yaptığı bu lezzetli ayva helvasını belki sevdiklerinizle paylaşmak istersiniz diye düşündüm.
Şimdiden kolay gelsin:)
AYVA HELVASI
MALZEMELER:
*5 bardak ayva püresi
*5 bardak şeker
*çok az kırmızı toz gıda boyası
üzerini süslemek için arzuya göre hindistan cevizi,file badem ve ya kaymak olabilir.
YAPILIŞI:
AYVA PÜRESİ:Ayvalarımızın kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp küp küp doğrayıp üzerine çıkana kadar su ilave edip ayvalarımız iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Pişirdikten sonra süzüp ılınmalarını bekliyoruz.
Ilınan ayvalarımızı blender dan geçirip püre haline getiriyoruz.
Şimdi elde ettiğimiz bu pürenin 5 bardağını derin bir tencereye alıyoruz üzerine 5 bardak da toz şeker koyup,çay kaşığının ucu ile toz gıda boyasını da ekleyip fokur fokur suyunu çekene kadar karıştırarak pişiriyoruz.Suyunu iyice çekip koyu bir kıvam aldıktan sonra bir borcama aktarıyoruz.İyice soğuduktan sonra üzerini süsleyip baklava diliminden biraz daha büyük olacak şekilde kesip servis yapabilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
29 yorum:
Ya muhtesemsin sen!Ellerine saglik
Ne hafif bir tatli...Ne cezbettiren bir renk!(insallah bu rengi bende tutturabilirim). Bende farkli birsey yapayim diyordum.iyi oldu.Ben hemen ayva almaya gidiyorum.
Zuhal'cim bayramin kutlu olsun....
ellerine sağlık zuhal ablacım..çok güzel görünüyor..bu arada bayramınızı kutlarım..sevgiler.:)))
Zuhalcım harikasın:) bu ne güzel bir tarif.
bayram değil ayva zamanı her an yapılıabilecek bir tatlı..
sanada iyi tatiller,iyi bayramlar
sevgiler.
Sağlıklı,huzurlu,bereketli bir bayram dilerim.
Sevgiler...
Ellerinize sağlık,nefis bir görüntü...Mutlu Bayramlar........
vaaauww harika görünüyorlar. Ellerinize sağlık zuhal Hanım. Canım çektim ilk işim bu tatlıdan denemek olacak
Sevgilerle
Hülya
Zuhal Hanım Tatlı çok çekici görünüyor. Ellerinize sağlık.. Ayva tatlısını bu şekliyle ilk defa görüyorum, çok değişik...
Size ve ailenize bol paylaşımlı mutlu bayramlar diliyorum
ellerine saglik, cok degisik ve guzel bir tarif. mutlu bayramlar..
Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi,
gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin.Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran,
gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.
Zuhal cim tarif super.
Ellerine saglık,
Sana gonlunce ve saglıklı bir bayram diliyorum hayatım.
sevgilerimle
Figen Karavaş
ne kadar güzel bir fikir :))) mutlaka deneyeceğim :)
süper olmuş ellerine sağlık.bugun ayva almıştım tatlısını yapıcam diye ama değişiklik olsun senin tarifinden denicem.
İYİ BAYRAMLAR..
harika bir alternatif.Tesekkürler
Bayraminiz kutlu olsun Tuba
denedim süper oldu.ama ben senin gibi baklava diliminde çıkartamadım :-( borcamda öyle kaldı kaşık kaşık yedik :-))
gercekten super fikir! ellerinize saglik, en kisa zamanda deneyecegim!!!!
Çok orjinal bir tarif bu.İlk defa görüyor ve duyuyorum.
Ayva tatlısı sevdiğime göre bunu da severim mantıken.
Görüntü de çok iştah açıcı.
Ne de olsa kırmızı renk :)
Annenin de senin de ellerine sağlık!
Geçmiş bayramını kutlarım,sevgiler.
Kaybolan Tatlar grubunda uzun süre ayva helvası da konuşulmuştu ve merak ediyordum, nasıl olabilir acaba, diye.
Cazipmiş!
Sevgiler...
Gercekten hafif bir tatli olmus Zuhal´cigim ellerine saglik.Bende ayva tatlisi ve kizirmis ayvali pasta yapmistim,ama helvasini hic denemedim mutlaka deneyecegim.SEVGILER
Zuhal'cim sayfana gelipte tatliyi görünce icim gidiyor biliyormusun?
`Gecenlerde yemekli misafirlerime yapmaya ugrastim.ama iyi bir sonuc alamadim.Rengini tutturdum ama bir türlü kesilecek kivamana getiremedim.püre gibi kaldi.allahtan baska bir tatlim vardida mahcup olmadim.Ben nerde yanlis yaptim????allahim ben nerde yanlis yaptim???
Sevgili Lezzetdurağı ve Serap'cığım ayva helvasını yaptığınızı ancak kıvamında olmadığını yazmışsınız.Sanırım çok suluyken indiriyorsunuz ocaktan.Bayağı fokur fokur kaynatmanız gerekiyor aynı bakla fava gibi lök lök bir kıvamı olmalı ki soğuduktan sonra bıçakla kesebilecek hale gelebilsin.Serap'cığım misafrlerine de yaptığını okudum çok üzüldüm inan:(
SEVGİYLE KALIN...
Selam Zuhal Hanım.Sanatçı bir dostumuzu aramızda görmek beni çok mutlu etti.Tesadüf buldum sayfanızı.Ama her şey çok güzel.Ben daha çok Çiçek Taksi'de takip etmiştim sizi.Yoğunluğunuz arasında bu tür şeylerle uğraşmanız da ne kadar hoş olmuş.Size sevgilerimi bırakıyorum.Benim de acizane,kendimce hazırladığım bir sayfam var yolunuz düşerse beklerim:)
Zuhal'cim çok beğendim ne kadar güzel bir tarif.Ayvanın jöle özelliği buradada kendini göstermiş.Ellerine sağlık.
Zuhal'ciğim,
2009'un yılının sana,ailene ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk,huzur ve bol kazanç getirmesi dileğiyle...Öpüyorum yanaklarından..
Sevgilerle..
Çok beğendim bu tarifinizi.Çok değişik. Meyveli tatlılar nedense en son aklıma geliyor, ama bunun kaymakla sunumu da harika. Aslında kabağı da aynı şekilde yapabiliriz değil mi, tadı aynı ama sunumu değişik olur. Hatta pürenin içine pötibör de konulursa, tadından yenmeyebilir:)
Fikiriz için çok teşekkürler.
selam sayfanıza google sayesinde ulaştım tarifleriniz çok güzel elinize sağlık.
banada beklerim.
sevgiler
çok güzel görünüyor gerçekten elinize sağlık
cok lezız gorunuyorlar..
Öncelikle huzur ,mutluluk ve sağlık dolu yep yeni bir yıl diliyorum.
Ne kadar hoş ve güzel görüntülü bir tatlı , ellerine sağlık.
Sevgilerimle.
Yorum Gönder