Çarşamba, Nisan 18, 2012

EKMEĞİMİ SEVİYORUM
BAYAT EKMEK İSRAFINA SON !!!

 Bizler EKS - Yemek Blogları platformu olarak ,ekmek israfına dur diyoruz. Ülkemizde her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor.Ekmek israfının günlük maliyeti ise tam olarak 2.6 milyon lira.İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Edirnekapı İşletme Müdürü Abdullah Arslan’ın TBMM sunduğu yazılı rapora göre; günlük üretilen 120 milyon ekmeğin 12 milyonu çöpe atılıyor.Yani her 10 ekmekten biri israf ediliyor.Ülkemizde her sene israf edilen ekmeklerle 60 tane hastane,180 tane okul inşa ettirebileceğimizi biliyor muydunuz?

 İSRAF ÖNLENEBİLİR

 Ekmek israfının önüne geçmek ve bu vesile ile milli servetimizin kaybolmasını engellemek, basta evlerde ev hanımları olmak üzere,okullar,hastaneler,yemekhanesi olan iş yerleri,askeri tesisler gibi bütün toplumumuzun farklı kesimlerinin dikkat etmesi gereken bir konudur.Bu konuda halkımızı ve işletmeleri bilinçlendirme çalışmalarının kesintisiz sürdürülmesi gerekmektedir.

 EKS - YEMEK BLOGLARI PLATFORMU

 EKS - Yemek Blogları Platformu üyeleri olarak bizler;Şefimiz Eyüp Kemal Sevinç önderliğinde bu konunun takipçiliğini üstlendik.15/04/2012 Pazar günü bu konuyla ilgili baslattığımız çalışmalarımızın bir kısmını EKS Mutfak Akademisi’nde yaptığımız etkinliğimizle gerçekleştirdik.Bu etkinlikle , Show Tv Ana Haber Bülteni’ne haber olarak girişimimizi bütün Türkiye ile paylaştık.Her blog yazarı kendine özel reçetelerini uygulayarak bayat ekmeklerden;mantı,kek,içli köfte,pizza gibi yiyecekler yapılmasının mümkün olduğunu gösterdi. Ülkemizde bu konuda kamuoyunun dikkatini çekmek,bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda halkımızı bilinçlendirmek ,bayat ekmek kullanarak geliştirdiğimiz reçetelerimizi paylaşmak,yeni cözüm yolları üretmek ve ekmek israfına yol açan olası sebeplere karşı toplumumuzu uyarmak amacıyla yaptığımız çalışmalar çoğalarak devam edecek. Ekmek israfının önüne geçerek milli servetimize katkıda bulunmak için herkesin dikkatini bu konuya çekmek istiyoruz.Ekmek israfını önlemek için önce kendi evlerimizde basit önlemler alabilir ve ekmekleri israf etmek yerine; İhtiyacımız dışında alınan,elimizde kalan ekmekleri ihtiyac sahipleri ile paylaşabiliriz Onları farklı formatlara sokarak farklı menülerde değerlendirebiliriz Hayvan dostlarımızın da dışarıda aç olduğunu bilerek onlarla paylaşabiliriz.

     HERKESİ EKMEK İSRAFI KONUSUNDA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUZ.

1 yorum:

KIRMIZI PAPUÇLAR dedi ki...

Kesinlikle bunun önüne geçmek gerekiyor.Ayrıca mutfaktaki başarınızı da takdir ediyorum , bloğunuzda çok güzel yemekler var. Ben kalan ekmeklerimi şöyle değerlendiriyorum
1- Biriktirip sütçünün alması için poşetle dışarıda uygun bir yere asıyorum.
2- Bazen ıslatıp kuşlar için balkona bırakıyorum. Kışın yemek bulmaları zor hayvancıkların.Bazen de kalan yemeklerim olursa içine doğrayıp dışarıya kapla bırakıyorum kedi ve köpekler nasiplensinler diye.
3- Yemeklerimde değerlendiriyorum. Tost , köfte , kıtır ekmekler , tereyağlı biberli kızarmış ekmek.. vs. vs.

NOT: Bu kış günlerinde sokak hayvanlarını unutmamakta fayda var.