Pazartesi, Ağustos 14, 2006

FINDIK VE ÇİKOLATA TATLISI(BANA KALIRSA YÜZDE YÜZ BROWNİ;;))))

FINDIK MUTFAĞIMIN VAZGEÇİLMEZ YEMİŞLERİNDENDİR VERDİĞİ ENERJİYE VE CİLDE KATTIĞI GÜZELLİĞİ ASLA YATSIYAMAM!!!

BİZİMDE ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN İSTEDİK VE İŞE KOYULDUK

Diğer yazımda da belirttiğim gibi doğru kütüphaneye gidildi annemin kütüphanesinden benimkilere aktarılan ve çok sevdiğim 1977 basımlı Sofra ansiklopedilerin den mini bir araştırma yapıldı mini diyorum çünkü uzun zamandır canım browni istiyordu ve karşımda duran resim aynı browni görünümündeydi;)Neyse benim kitabım ona FINDIK ÇİKOLATA TATLISI demeyi uygun görmüş madem bizde öyle diyelim;)

İŞTE FINDIK ÇİKOLATA TATLISI

MALZEMELER: 20cm'lik kalıp
125gr tereyağ (bana ağır geldi birdaha ki sefere margarin+sıvı yağ kullanmayı düşünüyorum)
125gr bitter çikolata
2 çorba kaşığı su
125gr toz şeker(ben 100gr kullandım kıvamında oldu)
1 tatlı kaşığı vanilya esansı
125gr kekun
bir fiske tuz(çikolatanın tadını keskinleştiriyor)
2 adet yumurta
1/3 su bardağı ince kıyılmış fndık

Önce fırınımızı 170 dereceye getiriyoruz.Çikolatayı küçük küçük kıyıp,su ve tereyağ ile ocağın üstünde kısık ateşte karıştırarak eritiyoruz.

Eriyen çikolatamızı birkenara alıyoruz içine şekerimizi ve de vanilya esansımızı ekleyip karıştırıyoruz.Ben vanilya esansı olarak resimde gördüğünüz RUF marka esanslardan kullanıyorum (LİMON;TEREYAĞ_VANİLYA ve BADEM çeşitleri var)geçenlerde metro ya gittiğimde de DR.oetker'in çıkarmış olduklarına rastladım onları henüz kullanmadım ama diğerlerinden her zaman memnun kaldım özellikle cheese cake lerde sonuç çok iyi oluyor yada benim gibi tereyağ sevmeyenler için esansı oldukça işe yarıyor.

Diğer yanda unumuzu ve tuzumuzu da karıştırıp eliyoruz yumurtalarımızı da içine kırıp mikserle çırpıyoruz.Ilınmış olan çikolatalı karışımı da ilave edip karıştırma işlemini sürdürüyoruz son aşamada fındığımızı ekleyip şöyle bir karıştırdıktan sonra yağladığımız kalıbımıza alıp 170 derecede ısıttığımız fırınımızın orta gözünde pişiriyoruz.Kürdan testi uyguluyoruz eğer yapışmıyorsa olmuş demektir böylelikle 30-35 dk. sonra fırınımızdan çıkarıyoruuuuz.

Kekimizi kalıptan çıkarıp telin üzerinde soğumasını bekliyoruz ki bu en zor aşama oluyor benim için;))daha sonra karelere kesip arzu ederseniz dondurma eşliğinde servis yapıyorsunuz.

AFİYET OLSUN.

9 yorum:

şule&hatice dedi ki...

Zuhal hanım öncelikle blogunuz hayırlı olsun. Pastacı sayesinde sizin de ne kadar hünerli olduğunuzu öğrenmiştik zaten. Blog yaratarak ve bildiklerinizi bizimle paylaşarak pek çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum. Bu arada resimdeki fındık dolu rafa bayıldım.

şule..

Burcu ÜNAL dedi ki...

Zuhalcim merhaba,

bu ne detaylı anlatım, bu ne güzel browni, bu ne çalışkanlık..ben daha ne diyeyim..10 üzerinden 10 veriyorum..

bir ara beni ararsan , yorumlarında bir teknik düzeltme yapalım derim ben..sadace blogger olanlara yorum yazma yetkisi veriyor şu anda blogun. ben sana nereden düzelteceğini söyleyeyim, herkes sana yorum yazabilsin olurmu ?

çok öpüyorum..

Damak Tadı dedi ki...

Selam Zuhal,
Çok güzel bir hafta diliyorum canım.
Fındıklar rafa girmiş bile.))Bizde isteriz valla..))Sitene bayılıyorum çok içten ve samimi bir havan var burdan hemen hissediliyor.)Yorumun için teşekkürlerimi sunuyorum.Başarılar.

Sevgiler,
Gül

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA MUTFAK;
Öncelikle unutmadan söyleyeyim senin sayfana ulaşamıyorum neden ulaşamıyorum anlayamadım doğrusu;(Güzel dileklerin ve güzel iltifatların için teşekkür ederim.Ben paylaşmayı seven paylaştıkça da sevginin,saygının,bilginin çoğolacağına inananlardanım benimde sizlerden çoook öğreneceklerim var bu blogu da bu bilgi alışverişini daha rahat hale getirebileyim diye oluşturduk umarım bundan sonra hepbirlikte bilgilerimizi paylaşır ve unuttuklarımızı tazeler yenilerini de eklemiş oluruz:)

AYYYY ÖĞRETMENİİİİİM SEVGİLİ PASTACI ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM;
ÇOK heyecanlandım şimdi çoook uzun zamandır not almıyordum ve de bu kadar yükseğini(okul dönemimde en yüksek notum hep 7-8 olurdu da;))
Övgülerin için çok teşekkür ederim -eee kimin öğrencisiyim ;)))
Perşembe görüşmek üzere Yağmur'cuğumu ve seni çok öptüm.
Bu arada aksaklıklar düzeldi sanırım sayen de tabiii;)


SELAAAAM DAMAK TADI;
Hoşgeldin bende mululuk ve keyifli haberlerin geleceği bir hafta dilerim sana.Fındıklarım gerçekten benim için vazgeçilmezlerden mutfağımda gördüğün gibi herzaman başımın üstünde yerlerini alırlar;)Bu arada buyrun hepbirlikte yiyelim hepimize yeter nasıl olsa;)
Siteyi beğenmene gerçekten çok sevindim benim için heyecanlı bir uğraşı olacak gibi daha çok eksiğim var ama yavaş yavaş herşey yoluna girecektir diye umut ediyorum.O lezzete de yorum bırakmadan geçemezdim doğrusu ellerine sağlık pek bir albenili görünüyor en kısa zaman da deneyeceğim.
NOT:Burdan da henüz görmemiş olanlara duyulur benden tavsiye mutlaka DAMAK TADI'nı ziyaret edip 'creme torte' harikası ile tanışın.

NİHAYET SUÇLU YAKALANDIIIII;))
MERHABA PINARCIIIIM;)
Demek suçlu browni;))Bloğu beğenmene çok sevindim ayrıca senin de bu işi başarı ile yürüteceğine yürekten inanıyorum ve takipci olmanı değil aramıza senin de katılmanı isterim doğrusu.
NOT:Pınar'ın mamaları bir güzel olur inanamazsınız bizi bu güzel mamalardan mahrum etmeyeceğini düşünüyorum herzaman bekliyorum ve çok öptüm,anneciğinin de ellerinden öperim.


SEVGİYLE KALIN...

Oya Kayacan dedi ki...

Canım canıııım, icadettiğim finduk zamanına katkın müthiş. Geç kaldım okumaya ama organize olamadık bir türlü, hem çok yayıldı hem de havada kaldı finduk zamanı:-))(( Ellerin dert görmesin.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA OYACIĞIIIM;
Hayatta hiçbir şey için geç kalınmaz herşeyin bir vakti zamanı varmış ama fındığın pekte zamanı yok gibi görünüyor;)1 EYLÜL FINDIK PROJESİNE ne oldu iptal mi yani bence makarnalardan önce böyle bir şey yapabiliriz ne dersin olmazsa bu hafta sadece fındıklı tarif yapalım ,HADİ KIZLAR ORGANİZE OLALIM;)))

Oya Kayacan dedi ki...

Bilmem ki... Zaten ben organizasyon işlerini başaramıyorum, ne derseniz yaparım demiştim ama fındıklı tarifleri gördükçe de çok keyif alıyorum doğrusu. Baktıkça bakası yapası geliyor insanın.

Adsız dedi ki...

Merhabalar Zuhal Hanim, bu tarifle beni ne kadar mutlu ettiniz anlatamam. Birkac aydir tam bu kivamda bir browni/cikolatali kek ariyordum, bundan once tam 7 tane farkli tarif denedim (biraz obsesifim galiba!!) ve nihayet muradima erdim. :) Maalesef evde findik yoktu, cekilmis cevizle yaptim, yine de cok lezzetli cikti, elinize saglik! "pastaci" Burcu'ya da ayrica cok tesekkurler size bu blog'u actirttigi icin...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN BERRİN'CİĞİİİM;
Sabah sabah aldığım bu güzel yorum günümün güzel geçmesini sağlayacak sağol;))Bu arada browni'yi beğenmiş olmana(onca denemeden sonra)inan çok mutlu oldum ben de bazen aradığım lezzeti elde edene kadar allah ne verdiyse kaç kere de düşürebiliyorsam yapıyorum ama senin sonuca ulaşmış olmana gerçekten sevindim madem bu kadar seviyorsun browniyi birde 2 eylül de yayınladığımı dene derim onu da seveceğine eminim;))
SEVGİYLE KAL...