Perşembe, Ağustos 31, 2006

HEPBİRLİKTE BİBER SALÇASI YAPALIM MI?


Pazarlar rengarenk mis gibi taptaze meyva ve sebzelerle dolu ama çok yakında bu cümbüş bitiyormuş çoook üzgünüm çok.Meşhuuur Kadıköy Salı pazarı kaldırılmış artık kurulmayacakmış yakında da bizim semt pazarımız gibi tüm semt pazarları kaldırılıyormuş.Kaldıkmı marketlerin içi geçmiş kof sebze meyvalarına;(((Sevgili Tijen'ciğimin sitesindeki biberler beni öylesine büyülemiş olacak ki bugün pazara girer girmez beni ayaklarım doğru biber tezgahına sürükledi,2kg kıpkırmızı biberler aldım.Dolgun,etli kıpkırmızı biberler aslında dolma yaparım düşüncesi ile yaklaştığım tezgahta beni bekleyen o kadar güzel ve leziz duran biber varken ben sadece dolmalıkla yetinemedim tabii;))Aldım almasına da bu şuursuz yapılan alışverişin sonun da kendime de soramadan edemedim -Bu 2kg biber sence de çok değilmi,ne yapacaksın şimdi? -Amaan boşver dedi içimdeki ikinci ben eve gidelim yaparız birşeyler;))Neyse eve attığımda kendimi,doğru mutfağa gidildi biberlerin ne yapılacağını da geri dönüş yolunda bulmuştum zaten.Onun için önlüğümü taktım başladım BİBER SALÇA'mı yapmaya.Hem çok kısa zaman da hem de çok kolay oldu pazarda iken gözüme fazla görünen biber de salça için kullanılınca az bile geldi ;((Keşke daha fazla alsaymışım;((

UZUUUN LAFIN KISASI BİBER SALÇASI

MALZEMELER: 2 KG. KIRMIZI BİBER
2 Yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI: Biberlerimizi bir güzel yıkıyoruz içlerindeki çekrdeklerini de temizleyip dörde beşe bölerek rondodan incecik olana kadar geçiriyoruz.Bir tencereye alıp içine de tuz ilavesini yapıyoruz.

Başlıyoruz iyice karıştırarak havalandıra havalandıra pişirmeye muhallebi kıvamına gelinceye kadar ve lök lök oluncaya kadar kaynatıyoruz.

Ocağımızın üzerinden aldığımız biber salçamızı büyükçe bir tepsiye aktarıyoruz üzerine tülbent veya mutfak şemsiyesi açarak 4-5 gün güneş gören bir yere bırakıyoruz birazda güneşin ısısı ile pişsin diye.

Salçamızı daha sonra cam kavanozlara yerleştirip üzerlerine bir parmak kalınlığında zeytinyağ koyuyoruz ki dolapta kullanılmayı bekleyen salçamızın havayla teması olmasın yoksa hepinizin bildiği gibi çok çabuk küflenir.(Salçam henüz bu safhaya ulaşmadığı için fotoğrafları henüz yok 4-5 gün sonra kavanozlanmış halini de eklerim artık;))
AFİYET OLSUN...

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar Zuhal Hanim renk harika,tatda kokuda muhtesemdir mutlaka.Hic salca denemedim.Hemen deneme istegim geldi.Ayrica farkinda olmadan sizin takipciniz oldum ciktim,bu durumdan memnunum tabiki.Sevgiyle kalin

munevver dedi ki...

Zuhal,günaydın! Ben de daha yapmadım salçayı.Ne güzel olur şimdi,taze salçayı kızarmış ekmeğin üstüne sürmek.Eline sağlık..

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhalcim,
Günaydın,salçan harika olmuşa benziyor ellerine sağlık.Bu arada annecik de yapıyordu bi aralar,fakat güneşi ısısını fazla bulamadığından tepsi ile fırına verip ordan ısıyı sağlamaya çalışıyordu.Çok da katı olmuyor du biraz sulu kalıyordu.Belki ilerde gerekli olur diye bilgi verdim canım.)Hamarat arkadaşım benim..
Pazarcılar işini hiç sorma canım, şu aralar herkesin canı çok sıkkın konu itibari ile..
Tekrar ellerine sağlık..


Sevgilerimle,

tugce:-) dedi ki...

merhaabbaaaa,
bir döndüm ki sehr-i istanbula burada neler neler olmuş. hepimize parmak ısırtan tarifleri ve muhtesem goruntulu yemekleriyle biricik zuhalcigimiz de köşesini kurmus, herkese emeklerini sunuyor :) ne güzel... artık senin mutfagından da mutfaklarımıza lezzetler girecek. hımmm, ne şanslıyız ya... ;)

Adsız dedi ki...

Slm Zuhal Hanim
Salca tarifinizi cok begendim, benim yasadigim yerde hep yagmur yagiyor yani gün isigi bulmak heleki salcayi pisiricek kadar biraz zor..Salcayi gunese koymanin disinda ne yapabilirim?..

Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal,
Nerdesin Zuhal'cim?yeni tarifler eklemek için yoksa çalışıyor musun benim gibi:)))

İyi geceler,kendine iyi bak canım.

Sevgiyle kal daima..

Adsız dedi ki...

ZUHALCİĞİM ELLERİNE SAĞLIK HARİKA OLMUUŞ SALÇAYI EVDE YAPMAK GİBİSİ YOK DEĞİLMİ.BU ARADA BEN SENDEN O HARİKA YAŞ PASTA TARİFLERİNİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM .KOLAY GELSİN.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA ARZUCUĞUUUM;
Evda yapılan salçanın rengide,kokusu da gerçekten bir başka oluyor en azından içine sinesiye tüketiyorsun;)Bu arada burda olmanıza çok seviniyorum sizlerle birşeyleri paylaşmak çok güzel iltifatlarınızda cabası;)))Her zaman beklerim.

GÜNAYDIN MÜNEVVERCİĞİİİM;
Hem de nasıl güzel anlatamam;))Umarım sen de biran önce yapacak bir vakit bulabilirsin vaktin yoksa haber ver;))bir iyilik düşünebilirim;)))

MERHABA GÜLCÜĞÜÜÜM,
Anneciğinin yaptığı yönteme dönecek benimde salçam galiba çünkü malum hava birden dönüverdi güneşte pişmeyi bırak güneşi görmesi bile imkansız hale geldi;))Sanırım bugün fırınlayıp havalandırıp kaldıracağım ;)))Hatırlatman için de ayrıca teşekkür ederim işte paylaşmanın keyifli yanlarından biri de bu olsa gerek;))Bu arada evet mutfaktaydım fındık zamanı için çalışıyordum cevaplar onun için bu seferlik gecikmeli geldi;))

HOŞGELDİN TUĞÇECİĞİİİM,
EEE Sen çok bırakınca ben birşeylerle doldurayım dedim;))Tatilin dinlendirici keyifli ve unutulmaz geçmiştir umarım tekrar hoşgeldin;))Her zaman bekliyorum güzel sözlerin için de ayrıca teşekkür ederim;))

MERHABA DAPHNECİĞİİİM;
Bizim salçalar da güneş görmeden pişecek;))Merak etme fırın da aynı sonucu veriyor ancak pişirme işleminden sonra mutlaka bir gece dışarda bekletmeli ki biraz dinlensin.Daha sonra 100 derece fırında,ama fırının kapağı mutlaka açık olsun 10-15 dak kadar tut çıkar tekrar 1gece dışarda beklet sonra kavanoza yerleştirip üzerine zeytinyağ ekleyip dolaba atabilirsin.

MERHABA BESTECİĞİİİM;
Gerçekten evde yapılan herşey hem daha lezzetli hem de içine sinesiye oluyor.Pastalar için birz zamana ihtiyacım olacak şu ara hem sıcaklardan bunaldığım için yapamıyorum hem de kışlık temizliğim var misafir kabul edebilecek durum da değilim sanırım bahar itibari ile pastalar gelecek;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

canim her ne kadar buralarda vatanimizdaki gibi biberler olmasa bile yapicam, inanki tarifin beni heveslendirdi, ellerine saglikve tesekkürler neticeyi en kisa zamanda bildirecegim.
Sevgilerimle

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

ÖZGÜLCÜĞÜÜÜM CANIMSIN;
Ben sana yapıp gönderirim istersen yeter ki sen iste seve seve;))

Adsız dedi ki...

biberi rondodan geçtikten sonra gölgede kurutursanız daha kırmızı görünür

Adsız dedi ki...

salçanız güzel olmuşta hanıma yardım ettim şimdi elim yanıyor nasıl geçirecem eger bildiginiz bir şey varsa bildirirseniz sevinirim

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Üzgünüm bildiğim tek yöntem önceden tedbir alıp mutfak eldiveni kullanmanızdı:(