Pazartesi, Eylül 25, 2006

KOLAY VE LEZZETLİ TENCERE BÖREĞİ

Eski cami direk ister
Söylemeye yürek ister
Benim karnım tok ama
Arkadaşım börek ister

Hem iftar da hem de sahurda ramazandan sonra da beş çayının yanında sunacağınız oldukça kolay ve lezzetli bir börek Tencere Böreği ayrıca fırını ile başı dertte olanlarında imdadına yetişen bir börek;)))Diğer bir adıda Alt Üst Böreği,ama ben ve ağabeyim çocukluüğumuz da annemin yaptığı bu böreği -annneeee bize börek yaparmısın dediğimiz de tepsi böreği ile karıştırmasın da alt üst böreğini yapsın diye -ama tencere böreği istiyoruz;)))derdik,onun için bizim tarif defterimiz de Tencere Böreği adı altında yerini alır;))İşte yapımı kolay içersine istediğiniz malzemeyi rahatlıkla kullanabileceğiniz böreğimiz;

TENCERE BÖREĞİ

MALZEMELER:4 adet yufka(ben en büyük pilav tenceremi kullandım siz küçük kullanacaksanız 3 adet de yeterli olacaktır,
2 bardak su
1 bardak süt
1/2 bardak yoğurt
150-200gr margarin(Ben yarı sıvı yarı margarin kullanıyorum.)
1 adet yumurta

İÇ MALZEMESİ: 2 bağ pazı( veya 1kg.ıspanak)
250gr. Beyaz Peynir

YAPILIŞI:Önce iç malzemesi pazılarımızı veya ıspanağımızı çok iyi yıkıyoruz ve yaklaşık 10dak. kadar sirkeli suda bekletiyoruz evde yeşil ne kadar sebzem varsa hepsini mutlaka sirkeli su da bekletirim mikropları kırmanın en iyi yoludur.Yıkadıktan sonra eğer sapları körpe ise saplarıyla ki bu mevsimde özellikle ıspanakların sapları çok körpe oluyor eğer değilse sadece yaprak kısımlarını 3-4 cm.kalınlığın da kesiyoruz.(ben yeşil yapraklı sebzelere de pek bıçak kullanmamaya çalışıp elimde bölüyorum)Pazımızı yıkayıp kestikten sonra çatalla ezilmiş peynirimizle karıştırıyoruz karıştırma esnasında pazı yada ıspanak bayağı suyunu salacaktır istersniz bir süzgeçe alıp kasenin üzerine de süzgeçi oturtabilirsiniz ki sulandıkça suyu akıp gitsin.
Tenceremizin içini hafif yağlayalım su+süt+yoğurt+eritilmiş margarin+bir bütün yumurtamızı derince bir kase de iyice çırpalım.Yağladığımız tenceremize yufkamızın birini tencerenin üzerine örtü örter gibi örtelim diğer 3 yufkamızı elimizin büyüklüğün de parçalara ayıralım.Örtü gibi örttüğümüz yufkamızı tencernini dibine kadar bastıralım ama kenarları tenceremizin dışından sarkar vaziyette olsun yağlı sulu karışımdan 1-2 yemek kaşığı kadarını yufkamızın üzerine iyice yedirerek sürelim daha sonra her yanına el büyüklüğündeki yufkalarımızı sıralıyalım onun da üzerine bol bol yağlı karışım dan ilave edelim aşağı yukarı 1,5 yufkayı bu şekilde tenceremize yayarak sıralıyalım süzgeçte bekleyen pazı-peynir karışımımızı iki elimizin arasında iyice sıkarak alıp böreğimizin üzerine ve her yerine bu iç malzemeden gelecek gibi yayalım daha sonra tekrar yufka yağlı su karışımı derken elimizdeki yufkalar sona erince tencerenin dışına sarkan ilk yufkamızı alıp tencerenin ortasın doğru toplayalım sıvı karışımız da artarsa onu da üzerine dökelim.

Kapağını KAPATMADAN önce orta ateşte sonra kısık ateşte böreğin kenarları hafif kurumaya başlayancaya kadar ocağın üstünde biraz da döndürerek pişirelim daha sonra tenceremizin kapağı yada düz bir servis tabağı ile ters düz yapıp diğer tarafını pişirin yine ocağın üstünde arada bir çevirmeyi unutmadan.
NOT:Ters düz yaparken çok dikkatli olun lütfen börek sıcak olacaktır ben genelde ocağın üzerinde değilde evyenimin yanında değiştiririm herhangi bir kazaya karşı su elimin altında olsun diye;))

NOT:Mutlaka Teflon ve yayvan tencerede pişirilmeli teflon dışında yaptığınız tencerenin dibine yapışırsa ters düz yapamaz ve böreğinizi pişiremezsiniz:((Daha önce yazmayı unuttuğum için özür dilerim umarım kimse böyle bir talihsizlik yaşamamıştır benim yüzümden;((
AFİYET OLSUN...

20 yorum:

Adsız dedi ki...

Hemen hemen her açtığımda sayfanızda yeni birşeyler görmek pek güzel,pek eğlenceli de e insan heves ediyor yapayım diye canım.Tabii ki koca ve çocuklar ne denli bahtiyarsa bu durumdan biz kadınlar her bir tatlı,tuzlu,pastacık,pufucuk,yumuşacık dilimlerin vücudumuzun muhtelif bölge loblarına yerleşiveren dilimlerine karşı pek bedbahtız gibime geliyor.Ya da bu en azından bizim evde böyle:(((Homini gırtlak durumlarının yaşandığı dakikalar süper geçiyor şölen tadında ve asla bir dilimle yetinilmeyenlerin, yedikten sonra yürekte bıraktığı vicdan durumlarına göre bir reçeteniz de vardır sizin?:-)Acilen bu böreğin üzerine onu da istiyorum ve çok öpüyorum...

Adsız dedi ki...

Zuhal ablacim bu ne kadar güzel bir börek böyle firini bozuk olanlar herhalde bayilacaklar tarifine:)) bende bayildim valla..hersey var bir ispanak yok evde illa birseyler eksik oluyor zaten:) ama olsun baska zaman sahur icin mutlaka yapicam.Bu arada gercekten her sayfani actigimda yeni birseyleri görmek beni acayip mutlu ediyor:) ben malesef bebisim yüzünden bulasik yikamaya bile firsat bulamaz hale geldim..Acayip huysuz devamli aglayan bir bebek:)bugün sabah ciddi ciddi biraz sakin bir bebek olmasi icin dua ettim:)))hersey icin ellerine saglik zuhal abla. bu arada ailecek hayirli bir ramazan gecirmenizi diliyorum..Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal, sayfanızı sürekli güncel tutmanız çok hoş, her sabah işe başlamadan önce tıkladığımda biliyorumki yeni bir tarif ve sıcacık bir anlatım beni bekliyor... Bir takipçi olarak bu bana tariflerinizden daha büyük keyif veriyor.. Böyle oldukça istesemde gözümü üstünüzden alamam ki:)))))) Gözüm hep üstünüzde.. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal, sayfanızı sürekli güncel tutmanız çok hoş, her sabah işe başlamadan önce tıkladığımda biliyorumki yeni bir tarif ve sıcacık bir anlatım beni bekliyor... Bir takipçi olarak bu bana tariflerinizden daha büyük keyif veriyor.. Böyle oldukça istesemde gözümü üstünüzden alamam ki:)))))) Gözüm hep üstünüzde.. Sevgiler

9:38 AM

Adsız dedi ki...

sevgili zuhal artık her gün ziyaret ettiğim sayfalardan birisin
geçenlerde truf tarifinede baktım bende yapmıştım ama seninki gibi değil ancak benzer yönler var bu bayram senin tarifinle truf yapıp misafirlerime ikram etmek istiyorum svgiler sibel

Adsız dedi ki...

Merhaba zuhalcim,sayfana bir arkadasdan girdim cok güzel hazirlamissin sayfana emekle beraber sevginide katmissin,öyle oluncada sicack samimi bir sayfan olmus,tarifler harika bundan sonra daha sik ugrarim,ugramak istersen bloguma beklerim.
www.blogcu.com.Baharcicegi

Adsız dedi ki...

MERHABA ZUHAL HANIM BENDE BU BÖREĞİ ÇOK SEVEREK YAPARIM, ELLERİNE SAĞLIK,, ENFES GÖRÜNÜYOR.. SEVGİLER.. YILDIZ

Adsız dedi ki...

Kara kara ne yapsam diye düşünürken tarifiniz imdadıma yetişti...Harika bu geçe mutlaka deneyip yarın haberdar ederim..Çok pratik ve lezzetli bir tarif ..teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Harika görünüyor, görüntüsü bile insanın içini ısıtıyor. Ellerinize sağlık. Ben soğan biraz salça ve haşlanmış patatesli bir iç hazırlayarak denemek istiyorum. Olur sanırım. Siteyi açar açmaz böreğin fotografını görünce öyle hayal ettim birden (Malum Ramazan ayındayız :)

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal'ciğim,
Mani harika idi ellerine gönlüne sağlık.Okurken yüzümde beliren gülümseme ve mutluluk inan çok keyif vericiydi.Uzun bir günün arkasından güzel bir sayfa güler yüzlü sevimli bir bayan ve arkasından da tencere böreği..Aman tanrım daha ne olsun hepsini bir arada bulmak çok zor derken,aslında hiç de değil hemen zuhalyalçını tıkla günün renklensin.Canım çok şekersin çok candansın yaptığın herşey çok güzel,içinde ki o sevgiyi her bir kareye öyle oturtmuşsun ki bu kadar olur..Böreğin de börek hani nar gibide kızarmış ne yapsak acaba.Bizmi sana gelsek.))Ellerine,yüreğine sağlık canım..Hayırlı iftarlar olsun,burdaki arkadaşların hepsine de hayırlı iftarlar diliyorum.Hepinizin ağız tadı ve sofranızın bereketi bol olsun..Sevgilerimle..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA HÜLYA'CIĞIIIM;
Benim özellikle kilolar için çok çok reçetem var da kelin merhemi olsa başına sürerdi diye bir tabir vardır bunu ilerleyen günlerde kendimle ilgili birşeyler yazmayı düşünüyorum orda da daha detayları ile öğreneceğiniz gibi ben işin biraz kolayına kaçtım gerçi kolay mı zor mu orası tartışma konusu olsa da benim için çok mutlulk veren birşey olduğu kesin;)))Ama herşeye rağmen lütfen ben yazmış olayım siz denemiş ve sevdiklerinize yedirmiş olun ipin ucunu çok kaçırmadan da sizde ucundan benim gibi tadına bakmakla yetinin olur mu?Sonrası ciddi bir ,işkenceye dönüşebiliyor çünkü;))Oğluşları ve seni öpüyorum eşine de sevgiler;)

HOŞGELDİN ELÇİN'CİĞİİİM;
Gerçekten fırını az pişiren yada çok yaktığından şikayet edenler için ve biran önce pişsin de yiyelim diyenler için oldukça kolay ve lezzetli bir börek oluyor içine istediğin malzemeyi koyabilirsin ben bazen yarısını peynirli yarısını kıymalı yapıyorum o hali ile de çok güzel oluyor ve peynirli sevenlere peynirli kıymalı sevenlere de kıymalı çeşit olmuş oluyor;))Elçin'ciğim galiba erkek bebekler kız bebeklere nazaran daha hareketli oluyor çektiğin zorlukda bundan olsa gerek ama görüyorum ki maşallah sen her şeye yetişebilen maharetli bir hanımsın sakın kendine haksızlık etme ellerine sağlık tariflerinin tümü çok leziz görünüyor.

MERHABA NÜKHET HANIMCIĞIIIM;
Bende her sabah sizlere yeni süprizlerle GÜNAYDIIIN demek için sabaha kadar oturup güncelleme yapıyorum ve yorumlarınızla çok mutlu oluyorum;;))))Uykusuz geçen gecelere değiyor doğrusu;)Aman gözünüze iyi bakın bana her zaman lazımlar;)))

MERHABA SİBEL'CİĞİİİM;
Bende senin İran makarnanı yapmak istiyorum çok hoş ve leziz görünüyor sanırım çok yakında yapacağım;))Truf tariflerim oldukça fazla ama hepsi üç aşağı beş yukarı aynı yapım aşamaları birebir diyebilirim eklentileri farklılık gösteren tarifler.Bakalım nasıl olcak sonra bizimle paylaşırsan mutlu olurum;)

HOŞGELDİN ÖZNUR'CUĞUUUM;
Ne iyi etmişsinde gelmişsin bloğu beğenmiş olmana çok sevindim güzel sözlerin için de ayrıca teşekkür ederim;)Bloğuna ulaşmaya çalıştım ama vermiş olduğun adreste sanırım bir yanlışlık var ya da ben birtürlü başarılı olamadım;((

HOŞGELDİN YILDIZ'CIĞIIIM;
Yorumunun üstüne siteni ziyaret ettim ve bu böreğe sende de rastladım gerçekten hem pratik hem de lezzetli bir börek oluyor seninde ellerine sağlık arkadaşım;))

MERHABA ULVİYE'CİĞİİİM;
Umarım beğenirsiniz ben şimdiden garantisini veriyorum bizi de yaptıktan ve afiyetle yedikten sonra bilgilendirmen çok hoş olacak sağol;))

MERHABA TULOSH'CUĞUUUM;
Tatlı canının istediği her tür malzeme ile yapabilirsin hem pratik hem de lezzetli olduğunun garantisini verebilirim;))Haklısın Ramazan da olmadık şeyler bile canımız çekebiliyor;))

MERHABA GÜL'CÜĞÜÜÜM;
Başımın üstünde yeriniz var ne zaman arzu ederseniz kapım açık ama bir şartla anneciğini de bekliyorum;))Güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim gani gönüllü güzel dilli arkadaşım;))Bazen diğer bloklara bakıyorum senin yorumlarını görüyorum ve ne kadar yürekten yazmış olduğunu fark ediyorum bu devirde senin kadar içten kişilere rastlamak gerçekten çok güzel hep diyorum sanırım da diyeceğim iyi ki açtık şu bloğu da sizlerle daha yakın oldum iyi ki varsınız,

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Merhabalar ellerinize sağlık börek nefis görünüyor.Hayırlı ve bereketli ramazanlar diliyorum. Sevgiler Ebru

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhalciiim,
ne diyeyim gene dokturmussun:)
Boregin cok guzel gozukuyor, bende tencerede su boregimi koydum bloguma, bakmayi unutma hatta lutfen dene:)
Ellerin dert gormesin...

Adsız dedi ki...

Yaa inanılmaz güzel oldu,su böreği gibi..ailece bayıldık..:))tarif için çok çok teşekkürler,yaparken hayal meyal anımsadım sanki annemde biz çok küçükken yapardı bunu..Oldukça pratik, bence çat kapı gelen misafir için bire bir..:))

Adsız dedi ki...

Pardon su böreği dedim çünkü bendede ıspanak yoktu ama tam yağlı beyaz peynir koydum çok hoştu...şiddetle tavsiye ederim..:)

Adsız dedi ki...

böreğiniz çok güzel gözüküyor. böregi teflon tencerede mi yapmak gerekiyor

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN EBRU'CUĞUUUM,
Denemeni tavsiye ederim görüntüsün den çok lezzeti güzel;))Bende sağlıklı huzurlu bol bereketli bir ramazan dilerim;)

MERHABA YELDA'CIĞIIIM,
Enfes olmuş böreğin mutlaka pazar günü deneyeceğim;))Senin de ellerin dert görmesin arkadaşım süper olmuş süper;))


MERHABA ULVİYE'CİĞİİİM;
Böreği yapmış olmana hele de beğenmiş olmana ve yorum bırakmana çok çok sevindim,sağol ellerine sağlık arkadaşım;)Dediğin gibi hem pratik hemde oldukça lezzetli annen de mutlaka yapmıştır diye düşünüyorum çünkü bir dönemin popüler tariflerinden biriydi bu börek;))Peynir de çok yakışmıştır kıymalı ile de güzel oluyor haberin olsun hatta kıyma,havuç ve birazda tarçın ekleyebilirsin ohhhh afiyet olsun;)

MERHABA İSİMSİZ ARKADAŞIIIM,
Böyle hitap etmesi zor olsa da sanırım isim eklemeyi unutmuşsun tıpkı benim tarifimde teflon tencerede pişirilecek bir börek eklemesini unuttuğum gibi;))Hatırlattığın için çok teşekkür ederim hemen ekleyeceğim;))

SEVGİYLE KALIN...

visnelipasta dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım... Blogunuzu açtığınız ilk günden beri sürekli takipteyim..Dün akşam iftardan sonra tencere böreğinizi denedim..Açıkçası becerebilecekmiyim endişesi vardı biraz ama sonuç mükemmel oldu. Eşime ve bana göre fırında yapılan börekten çok daha leziz di..Ama tek kötü tarafı sahur için yaptığım böreğim sahura kalmadan bitti :(((

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN ÜMRAN'CIĞIIIM;
Öncelikle takibinizde olduğuma çok mutlu oluyorum ayrıca böreğin sonucuna daçok sevindim afiyet şeker olsun,gerçekten fırın böreğinden çok daha lezzetli tıkıslaşmamış pofur pofur bir börek oluyor.Sahura kalmamasına da üzüldüm;))Herzaman beklerim,yorumunuzu daha yeni gördüğüm için biraz geç bir cevap oldu bundan dolayı da özür dilerim;))
SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

tarifinizi okur okumaz hemen denedim tabi patatesli içle.. sonuç mükemmel.. teşekkür eder,m