Ramazan ayının en özel tatlısıdır Güllaç nedendir bilinmez diğer aylarda çok nadir rastlarsınız bu tatlıyı yapan yerlere ama Ramazan ayında birden bir patlama gösterir ve hemen hemen her yerde bulunabilecek hale gelir,ne de iyi olur;))Benim en sevdiğim tatlılardan biridir yanlız Güllaç da sevmediğim yoğun Gül suyu kokusudur onun için evde yapıp yemeği her zaman tercih ederim çünkü yaptığım hiçbir Güllaç'a gülsuyu eklemem onun yerine vanilyayı tercih ederim;))
GÜLLAÇ TATLISI
MALZEMELER: 10 Adet güllaç yufkası
2 lt.Süt
2 su bardağı tozşeker
1 paket Dr.Oetker Premium şekerli vanilya(eğer normal vanilya kullanılacaksa 2 paket.)
ÜZERİ ve İÇİ İÇİN :250gr.Ceviz içi
1 avuç toz fındık
1 avuç toz fıstık
1 avuç hindistan cevizi yada mevsimine göre meyvalarla süslenebilir(Çilek,Nar vs.)
YAPILIŞI:Sütümüzü bir tencereye alıp ocağın üstünde orta hararette kaynatmaya başlıyoruz,içine şekerini de ilave edip taşmasına müsade etmeden sürekli karıştırarak kaynatıyoruz
Altını kısık ateşte bırakıp diğer yandan vanilyamızı da ilave edip iyice karıştırıyoruz.Ben Dr.Oetker'in yeni çikardığı Premium şekerli vanilyasını kullandım ve size de tavsiye ederim diğerlerinden çok daha etkin bir aroması var.
Kısık ateşte sütümüzü kaynatmaya devam ediyoruz.Ben en büyük dikdörtgen borcamımı kullandım 27cm x 40cm siz isterseniz tepside yapabilir ya da verdiğim ölçüleri yarıyarıya yapıp boyutunu küçültebilirsiniz.1 adet Güllaç yufkamızı dörde bölüyoruz ve tepsimize yerleştiriyoruz,
Üzerine kaynamakta olan sütümüzden kepçe yardımı ile alıp 1 veye 1,5 kepçe sütle ıslatıyoruz.
Bu şekilde kat kat 5 güllaç yufkamızı döşeyip aralarını sütle ıslattıktan sonra sıra geldi arasını döşemeye cevizlerimizi eğer mini şefiniz varsa mini şef yardımı ile yada robotta küçülterek o da yoksa bir poşetin içine yerleştirdiğiniz cevizinizin üzerine bir şişe kavanoz veya çekiçle vurarak küçültüyoruz.;))En zor da cevizi küçültme işlemini anlattım galiba;)))
Arasını da cevizle heryerine eşit miktarda gelecek şekilde kapladıktan sonra,
elimizde kalan 5 Güllaç yufkamızı da aynı anlattığım şekilde döşeyip,eğer kaynamakta olan sütümüz de arttı ise şöyle bir üzerinden geçirip sütümüzü de bitiriyoruz ve Güllacımızı bir kenarda ılınmaya bırakıyoruz.
Güllacımız ılındıktan sonra elimizdeki malzemelerimizle üzerini süsleyip zaten lezetli olan Güllacımızı iyice albenili hale getiriyoruz;)))Servise kadar ve servisten sonra arta kalan Güllacımızı buzdolabımızda muhafaza ediyoruz.Sütlü bir tatlı olduğundan çabuk bozulabilir.(ayrıca yine oda sıcaklığına gelmeden dolaba koymuyoruz sıcakken buzdolabına koyarsanız birden soğuk hava ile buluştuğu için çabuk ekşime yapabilir.)
NOT:Ben Güllacıma Gülsuyu koymadığımı söylemiştim sizler Gülsuyu ilavesi yapmak isterseniz kaynayan sütünüze 1 çorba kaşığı Gül suyu ilavesi yapıp Güllacınızı bu şekilde döşeyebilirsiniz.Ne ilginç değilmi hem gülsuyu sevme hemde adını gül'den alan tatlıyı sev;)))Ben de böyleyim işte neyse hayat zaten çelişkilerden ibaret değil mi?;))
AFİYET OLSUN...
TÜM DOSTLARIMDAN BİR RİCAM OLACAK!!!
Bu mail bana az önce ulaştı sizlerden ricam bir kaç saniyenizi alacak bu işlemi yarına ya da sonraya bırakmadan yapmanız...Bana arkadaşım aracılığı ile ulaşmış olan bu maili sizlere aynen aktarıyorum;
Biliyorsunuz, internette cocuk pornosu uzerinden kar saglayan ve cocuklari
istismar eden kisiler ve siteler var. Bu sitelerin kapatilabilmesi icin
toplumsal tepkiyi belirtmek uzere, 31 Aralik 2006 tarihine kadar 1 milyon
sanal mum yakilmasi hedefleniyor.
Isim, e-mail vermek zorunda degilsiniz.
Ilk ekrani onaylayin, ikinci ekranda odada gezinip yanmayan, yesille
isaretli mumlardan birine tiklayin. Son ekrani da onaylayin (SUBMIT) . hepsi
bu kadar.
Cocuk pornosu sapikliktir.
Bu maili lütfen tüm tanıdıklarınıza iletiniz...
http://www.lightamillioncandles.com
HAYDİ HANIMLAR BİZDE DESTEĞİMİZİ VERELİM VE BU TİP PİSLİKLERDEN ARINALIM.
TEMİZ BİR DÜNYADA SEVGİYLE KALIN...
PLEASE UPDATE THE RSS FEED
6 ay önce
19 yorum:
Zuhal Hanim
Dokturmussunuz gene...Harika gozukuyor.Gullac yapragi bulmak zor burda insallah bulursam yapicam, tarifinizi sunum cok hos olmus...
Gorusmek uzere
Zeynep/USA
Zuhal cim , ellerine saglık,
Her Ramazan hatta diğer gunler bile Güllacı cok severek yapıyorum bayılıyorum tadına.. Ve bende Saffet in Güllaclarını kullanıyorum 4 senedir. Burda İzmir de sadece Migros ta var. Dun gidip şimdilik 1 paket aldım yarın yapacagım. Biraz cevizli, biraz muhallebilili, ben cevizli yapınca içine file bademde koyuyorum offf cok lezzetli bir tatlı yaa sabah sabah:)) Yine dokturmussun evet mini şefte göz kırpıyor:)
Sevgilerimle,
Figen
Zuhal hanım ellerinize sağlık güllaç nefis görünüyor bu arada linki tıklayıp bir mumda ben yaktım kendinize iyi bakın sevgiler Ebru
Merhaba bende dün akşam güllaç yapmıştım. Benimde büyük borcam ım var. Keşke onda yapsaymışım. Tepsi'den daha şık duruyor. Fıstıklarla çerçeve ve ortalarına tam ceviz çok güzel olmuş.Bense Üstüne kırılmış cevizi döktüm bile..Eşim birazdan Nar bulmaya gidecek. Umarım eli boş dönmez de ben de güllacımı süsleyebilirim :)
Merhaba Zuhal Hanim,
Sitenizi hergün takip eden birisi olarak hemen ricanizi yerine getirdim ve bu linki arkadaslarima e-mail olarak attim duyarliliginiz icin 2 cocuk annesi olarak size tesekkur ederim...
Güllaciniz harika görunuyor ellerinize saglik...
Zuhalcim, bende güllaçta gül suyunu sevmiyorum, gülsuyu olduğunda sanki güllaç tadını alamıyormuşum gibi geliyor. Özünde gülsuyu olsada bende vanilyalı sevenlerdenim. Ellerine sağlık, benim menüdede bugün güllaç var.
Mmm Zuhacim ben de çok severim güllacı.Hatta şimdi evde yapılmayı bekleyen 1 paket güllacım bile var.Ama bu birkaç gün evde değiliz,o yüzden bekleyecek:((
Bu arada 1 mum da ben yaktım ve linki mailbox'ımdakilere de post ettim.Sağol haberdar ettiğin için.Ama anlayamadığım neden 1 milyon mum yakılmasına ihtiyaç var?Zaten kapatılması,yokedilmesi gereken pislikler bunlar.Niye birilerinin bilmem kaç tane birşey yapması gerekiyor:((
Merhaba Zuhalcigiim,
biliyormusun bizim evde hic gullac yapilmaz, ne annemde, ne de esimin ailesinde yemedim, talep de yok. Cok merak ettigim icin gecen yil hazir halde aldim ama bende gulsuyundan hoslanmadigim icin pek begenmedim. Ama butun bloglarda gordukce duramiyorum, sanirim senin gulsuyusuz onerine dayanamayip yarim olcu yapacagim:)
Bu arada ben coktan bir mum yaktim bile.
Ayyy bayılırım bayılırımm :) Dayanamadım ben Ramazanın ilk günü yaptım hemen bitti :( ama yine yapıcam bizde pek gülsuyu sevmiyoruz kokusu tuhaf geliyo. Ellerine sağlık nefis görünüyor.
Bir mumda ben yaktım ve yakınlarımı bu siteden haberdar ettim.Bu mubarek ayda dilerim bu tür kötülükleri yapanlar cezalarını inşallah çeksinler.
Sevgili Zuhal'ciğim,
10 üzerinden 10 puan sana verildi haberin olsun canım.)) (Annecikden)
Hemde kocaman bir aferinde yanında hediye Zuhal'ciğim.))
Güllaç Saffet'den başkası eve girmez girse de hemen anında yok edilir.Gülsuyu bizde sadece mevlüdlerde bitmeye yakın gelen misafirlere koku olsun diye hafifce ellerine sıkılır.Bunun dışında gülsuyunu hiç bir yemekte ve tatlıda bu zamana kadar hiç kullanmadık canım bizde.Sevmeyiz ve yemeyiz de.Dışarda açtığım oruçlarda da hiç bir şekilde güllacı tercih etmem.Ne de güzel süslemişsin ellerine sağlık becerikli arkadaşım benim..Hayırlı iftarlar,güzel bir pazar diliyorum.Daima sevgiyle kal,güzel yüzün hep gülsün canım.Günlerinde yapmış tatlıların kıvamında geçsin.
Sevgiyle kal-..anneye hürmetler,ellerinde öpüyorum.Annecik de çok öpüyor seni.)
cihan'i ben de kutluyorum zuhal'cigim!
ne mutlu sana..
ona da ne mutlu. benim de canim cigerim bir tanecik erkek kardesim var ve çok sansliyim!
İlk güllaç denemem de birebir tarifine sadık kalarak gülsuyu ile aroma vermiş ve hiç de sevmemiştim.Gülsuyu nedendir bilmem ama adını verdiği bu tatlı da inanılmaz eğreti ve sentetik duruyor.O gün bugündür ben gülsuyunun sadece mevlütlerde avucuma nezaketle dökülenini yeğlerim.
Ve ondan sonrakilerde hep aromasız güllaç yaptım.Aslında narlı,fıstıklı süsleme enfes duruyor ama ben narı pek sevmediğimden süsleme de de kullanmıyorum.Çok fazla bizim evde kotarılmış bir tatlı olmuş güllacınız.Sizin damak zevkiniz benimkine çok yakın ve yanıltmıyor.Dolayısıyla vanilyalı denenecek :)Ve takip edilecek.Görüşmek ümidiyle...
Merhaba Zuhal,güllacta süslemede sunumda harika,hem göze hemde mideye hitap ediyor,ellerinize saglik,bende ugrayip bir mum yaktim,hayirli ramazanlar.
www.blogcu.com.baharcicegi öznur
MERHABA ZEYNEP'CİĞİİİİM,
Keşke bulamadığın şey gıda ile ilgili olmasaydı;((O zaman rahatlıkla ve seve seve burdan gönderirdim sana ama söz konusu gıda olunca maalesef böyle bir şans olmuyor;((Belki İst.'la geldiğin de misafirim olursun o zaman sana yaparım söz;))
MERHABA FİGEN'CİĞİİİM,
Ben de gerçekten çok seviyorum güllacı senin dediğin şekli ile ve fındıklısını da yapıyorum çok lezzetli oluyor;))Yine de hatırlatman için teşekkür ederim ;)Mini şefi bulabildiğin yerde hemen al derim bana kalırsa her mutfakta muhakkak olması gereken bir alet;))
MERHABA EBRUCUĞUUUM;
Güllacı beğenmiş olmana sevindim ama daha çok mumdan yakmış olmana;))
HOŞGELDİN PINAR'CIĞIIIM;
Tepside yada borcam'da üstünde bütün ya da kırılmış ceviz hiiiiç fark etmez emek vermiş olman ve yaptığına sevgini iletmiş olman bence yeterli sen her hali ile bana gönderebilirsin ben keyifle yerim arkadaşım;)))Sen üzülme yeter ki;)Her zaman beklerim;)
MERHABA DAPHNE'CİĞİİİM,
Çok teşekkür ederim arkadaşlarına da ilettiğin için umarım bu eylem yerini bulur da artık yaşadığımız bu pisliklerden biran önce kurtuluruz;(
MERHABA EBRU'CUĞUUUM,
Senin de ellerine sağlık eminim senin ki de çok lezzetli olmuştur ben de niyeyse sevmiyorum şu gülsuyunun kokusunu;(
MERHABA ARZU'CUĞUUUM;
Güllacını sen de yaptığın da afiytele ye ve beni an;))Bu arada ellerine sağlık attığın mailler ve yaktığın mum için;)Bu bir eylem şekli aslında mum yaktığında tabiiki bu pisliklerden maalesef arınamıyorsun,ama bu tür uygulamalar yaşadığımız dünya da bu tür pislikleri istemediğimizin toplu bir haykırışı olacak.
MERHABA YELDA'CIĞIIIM,
Benim de senin bahsettiğin gibi yemediğim yada evimde hiçbir zaman pişmemiş damak tadıma aykırı lezzetlerim vardır bunları bir kez evimde deniyorum son yıllarda eğer beni yine cezbetmiyorsa bir daha da yapmıyoru;)İstersen senin de dediğin gibi yarım ölçü ile bir dene baktın ki ııııh gitmiyor boşver o zaman demek senin lezzetin değil hiç değilse denemedim dememiş olursun;))Yakmış olduğun mum için de çok sevindim sağol;)
MERHABA TULOSH'CUĞUUUM,
OHHH afiyet olsun sen elini çabuk tutmuşsun desene;))Yatığın mum ve tanıdıklarına da haber verdiğin için çok teşekkür ederim;)Sağol.
MERHABA GÜL'CÜĞÜÜÜM;
Canım vermiş olduğunuz puana çok teşekkür ederim ama benim puanlarım sizin yaptıklarınıza asla yetmeyeceği için ben şah ve mat diyorum;))Anneciğinin ve senin ellerinize sağlık nasıl güzel mamalar yapılıyor hele de son zamanlarda vallahi ramazan size yaradı diyorum;)))Canım ben de hayırlı iftarlar ve güzel bir pazar diliyorum anneciğinin ellerinden seninde güzel yanacıklarından öpüyorum;))
MERHABA TİJEN'CİĞİİİM;
Anladım ki sen de benim gibi aklında isim tutamayanlardansın;)))Oldu Civan'cığıma selamını ileteceğim gerçi okumuştur bile diye düşünüyorum ama üstüne almışmıdır onu bilemem;)))Şaka yapıyorum kızma sakın;)))Gerçekten insanın sevdikleri kişileri kardeşleri gibi görmesi çok güzel herşeyi rahatlıkla paylaşacağınız o kadar az insan varki bu devirde;((Sana da ne mutlu ki bu paylaşımı yakalayabildiğin bir kardeşin var;)
MERHABA HÜLYA'CIĞIIIM;
Öncelikle mail kutuma girdiğimde sen den bir yazı gördüm ama bir türlü yollayamadım meğer o sohbet butonuymuş ah be Hülya'cığım siz benim teknoloji özürlü olduğumu unuttunuz mu???;)))Güllacı da denersen haberimiz olsun bakalım beğenecek misiniz bu hali ile;))
HOŞGELDİN ÖZNUR'CUĞUUUUM;
Güllacı beğenmiş olmana sevindim ama en çok da mum yakmış olmana sağol seninde mum yakan ellerine sağlık;))
TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...
Sevgili Zuhal hanim,
Sizi yillardir gurbetlerde yasayan biri olarak seyrettigim,Turkiye ozlemimizi, turk insanimizin samimiyetini yansitan cicek taksi dizisinden taniyorum.Googledan tarif bulma cabalarimin sonunda bloglara rastlayip bende blogcu oldum.Sizin blogunuza rastladigimda yuzunuz yabanci gelmedi sonra bukadar becerikli elinden her is gelen(oyunculuk, yemek, pasta daha neler neler)biri olarak sizi gercekten taktir ettim.
basarilarinizin devamini dilerim.SEVGILERIMLE
Hayatta herşeyin bir açıklaması olduğunu çok iyi biliyorum.Dolayısıyla mailimi görmemiş olabileceğinizi düşündüm ve bu gayette olağan.Dert edecek birşey yok.Olsun varsın bir ara denk geliriz.
Güllaç en kısa zaman da denenecek ya da denettirilip test edilecek:)
Bu arada bir yeşil mum da ben yaktım yaktım ve şirketteki birçok kişiye da yaktırttım.Sevgiyle...
dun aksam denedim Zuhalcigim, sadece bir dilim kaldi bu aksam icin...Kalan gullac yapraklari da en yakin zamanda insallah hem de yeni versiyonlarla:)
Merak etme biz siteni bekleriz, cabuk gel:)
HOŞGELDİN ÜMRANCIĞIIIM,
Ne mutlu bize ki bir nebze de olsa özlem gidertebilmişiz sizlere güzel sözlerin için çok çok teşekkür ederim Çiçek Taksi ailesinin bir ferdi olarak;))Şahsıma söylediğin güzel sözlerin için de çok teşekkür ederim ayrıca bloğu da beğenmiş olmana çok sevindim ne iyi etmişsin de google'a tıklamışsın bende senin sitene ziyaret geleceğim ancak bulunduğum yerden internet bağlantısı çok zor eve döner dönmez söz geleceğim;))
MERHABA HÜLYACIĞIIIm;
Öncelikle anlayışın için sonra mumlara gösterdiğiniz ilgi için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim;)Güllacı denemesen de deneyen den mutlaka tatmalısın;)
MERHABA YELDA'CIĞIIIM,
OHHH Afiyet olsun svindim beğenilmiş olduğuna bu arada bugün nete girdiğim de değişik bir Güllaç kızartma tarifi gördüm arkadaşların bloglarından birinde ama şuan hatırlayamadım tekrar görürsem adresini yazarım değişik ve hoş bir tarif geri kalanlarla onu da deniyebilirsin istersen sende bir gözatıver belki rastlarsın.Ayrıca sağol siteyi yanlız bırakmadığınız için;)))
TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...
YELDA'CIĞIIIIIM,
Sana bahsetmiş olduğum kızarmış Güllacın adresini buldum NaneLimon'dan Münevver arkadaşımız yapmış linkini aşağı yazıyorum şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun;)
http://nanevelimon.blogspot.com/
SEVGİYLE KAL...
Yorum Gönder