Perşembe, Ekim 05, 2006

RAMAZAN PİDESİ 1

Karşıma fener geldi,
Aklıma neler geldi,
Börek bekledim ama,
Sofraya pide geldi;))

Evime döndüüüm;))Ne kadar huzursuz ve keyifsiz günler geçirsem de artık evimdeyim ve tabii hemen mutfağıma tezgahımın başına geçtim;)Uzun zamandır güzel bir pide tarifinin peşindeydim ramazanın başından beri bir iki tarif denedim ve nihayet damak tadıma uygun pideyi Hanımlar.com'dan buldum iznimi aldım sizler için de bugün yaptım ama araştırmalarım devam ediyor onun için de başlığı Ramazan Pidesi 1 olarak attım önümüzdeki günlerde en az bu kadar lezzetlisini daha yakalarsam devamı gelecek;)Hanımlar.com editörlerinden ZeynepMeltem Hanıma'da sevgilerimi iletiyorum bu güzel pideyi bizlerle paylaşmış olduğu ve benim de sizlerle paylaşmama izin verdiği için.İşte ramazan Pidesiiii!!!!

RAMAZAN PİDESİ
MALZEMELER:250ml.Su
250ml.Süt
1 paket Dr.Oetker instant kuru maya(10gr)
1 çorba kaşığı silme şeker
1 çorba kaşığı silme tuz
5,5 su bardağı un
50gr tereyağ

Tepsiyi unlamak için kepekli un (ben Silikon SoftBowl silkomat tepsi örtümün üstünde yaptığım için kullanmadım)
Üzerini süslemek için çörek otu-susam

Ayrıca Pideye şekil vermek için
1-2 çorba kaşığı un
az miktarda su karıştırılıp koyu ayran kıvamında olmasını salayacağız.

YAPILIŞI:Sütümüzü ve suyumuzu bir kapta ılıklaştırıyoruz.Eritilmiş tereyağımızı,şekerimizi ilave edip şekerimiz eriyene kadar bu karışımı karıştırıyoruz.Ve hamurumuzu yoğurabileceğimiz derin bir kaba boşaltıyoruz.(ben ölçünün yarısını kullandığım için derin ama küçük olan ölçü kabımda yaptım ve mayalanması için ayrı bir kaba aktardım.)

Şimdi kuru olan malzemelerimizi diğer bir kapta buluşturuyoruz.Unumuzu,tuzumuzu ve mayamızı karıştırıp elekten geçiriyoruz.

Sıvı karışımımızın içine yavaş yavaş unumuzu ilave ederek mikserimizin hamur karıştırıcı ucu ile iyice karıştırıyoruz.

Hamurumuz fırından aldığımız ekmek hamurundan biraz daha gevşek oluyor.Hamurumuzun üzerine bir nemli bez veya mayalanacak olan kabımızın kapağını kapatıyoruz bu şekilde 50 dakika bir yere mayalanması için bırakıyoruz diğer yandan şekil vermek için kullanacağımız un ve su karışımını hazırlıyoruz.

Hamuru pişireceğim tepsimizi(Tepsi ölçüsünü ZeynepMeltem hnm.28cm çapında 4cm yüksekliğinde olarak vermiş ya da büyük tepside yapacaksanız çok yaymadan form verin diye de eklemiş.) çok hafif yağlıyoruz ve kepekli unla unluyoruz ben daha önce de söylemiş olduğum gibi Soft Bowl silikon silkomat'ımı kullandım sizlerde de kepek unu yoksa yağlı kağıt yayabilirsiniz fırın tepsisine.

Mayalanan hamurumuzu tahta bir kaşıkla karıştırıp hamurumuzu gazını alıyoruz.

Artık hamurumuzu tepsimize alıp hazırladığımız unlu su yardımı ile Pide şekli veriyoruz tahta kaşığın sapı ile kenarlarına yuvarlak şekil veriyoruz ve onun da içini baklava dilimi gibi yine tahta kaşıkla derin çizikler yapıyoruz.

Üzerini çörek otu ya da susamla süslüyoruz ben Bağdat baharatın haşhaş,çörekotu ve susamlı karışımını kullandım.

180 derece önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ve en son fırından almadan önce silikon bir fırça ile zeytin yağ sürüyoruz üzerine ve bir beş dakika daha fırında bekletip alıyoruz.Pidemizi fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerine alıp ılınana kadar bekliyoruz.

Ilındıktan sonra temiz bir mutfak havlusunun içinde muhafaza ediyoruz.

NOT:Bu pide Pastane Pidesi ile Fırın Pidesi arasında bir lezzette oluyor.
İçini görmek isteyenler için resmini çektim ancak çok başarılı bir resim olmadı maalesef;(Yeni Fotoğraf makinamı da aldım ama daha onu tanıma aşamasında olduğum için henüz onunla çektiklerimi yayınlayamıyorum ancak çok yakında daha iyi resimler gelecek;))
AFİYET OLSUUUN...

27 yorum:

Adsız dedi ki...

SEvgili Zuhal HAnim; pideniz cok basarili ve bir o kadar da lezzetli gorunuyor..! Ellerinize saglik.. Denemenize ve begenmenize cok sevindim.. =) HAyirli, mutlu, bereketli ve bol sevplı Ramazanlar duasi ile.. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım pide harika görünüyor. Ellerinize sağlık. Bu arada kullandığınız ürünleri de tanıtmanız çok hoşuma gidiyor. Tupperware mini şef aklımda, alacağım ama bir türlü satıcısına gidemedim :) Gündüz işteyim, akşam da iftardan sonra her yer kapalı oluyor kısmet ne zamana bakalım :). Tarifler için çok teşekkürler..

Adsız dedi ki...

Ohhh, misler gibi ev pidesi.. Ellerinize sağlık sevgili Zuhal.. Cumartesi günkü iftar davetimde kesinlikle denenecek bir tarif bu, hiç olmazsa 1 tane yapacağım ve ana yemek öncesi iftariyeliklerle bu pideyi ikram edeceğim.. Eminim sonuç yüzümü güldürecek.. Bu arada sevgili Zuhal, ben uzun süredir Kentucky nin biscuit ekmeklerinin tarifini bulmaya çalışıyorum, ne yazıkki hala arayışım sürüyor.. Birgün anasayfanızda bu tarif karşıma çıkarsa nasıl mutlu olacağım bilemezsiniz.. Gözüm heeeeppp üstünüzde.. Sevgiler

umran dedi ki...

mmmm... nasilda guzel gozukuyor pideniz.Mutlaka deneyecegim.Cunku bulundugum ulkede pide yok ve ozledigimiz bir tat cooooook tesekkurler.Ellerinize saglik

Damak Tadı dedi ki...

Zuhal'ciğim,
Hoşgeldin canım,keyifsiz olduğunu belirtmişsin merak ettim.Umarım herşey yoluna girmiştir çoktannn.Artık evinde mutluluğun olduğu yerdesin.(insan evinde ne kadar mutlu ve huzurlu oluyor değil mi? ) Seni tekrar yeniden görmek beni ve arkadaşlarımızı çok mutlu etti.)Canım piden inan muhteşem görünüyor inan bayıldım,hafta sonu kısmetse bende denemek isiyorum umarım senin gibi başarılı olurum.Fırından sıcak çıktığında bizimkiler mutlaka tereyağı ile yerler haberin ola canım benim.))

Tekrar ellerine gönlüne sağlık canım,kendine çok iyi bak üzme sakın kendini.Sevgilerimi gönderip,kocaman öpüyorum..Gül

begüm dedi ki...

Zuhalcim ellerine sağlık bu nasıl harika bir tarif ve muhteşem görüntülü pide. Mis gibi kokusuyla bunu evde yapabilmek harika olmalı... En yakın zamanda bizim evde de pişecek sayende.
Ellerine sağlık arkadaşım sevgilerimle, bu arada tavuğun da harika görünüyor.

Begüm

ufukmutfakta dedi ki...

Zuhal hanım merhabalar, canınızın sıkılmış olmasına üzüldüm, ama inanın hiçbir şeye üzülmeye değmiyor. Hatta bir müddet sonra keşke üzülmeseydim falan bile diyebiliyorsunuz. Ben sizin sitenizi ilk açtığınızdan beri takip ediyorum ve inanın bana öyle bir şevk verdiniz ki; çok yoğun iş hayatıma, evde iki afacana vakit yaratmak için uğraşmama ve daha nice sorumluluğuma rağmen bende nacizane bir blog sayfası hazırladım. henüz çok yeni ve ben teknik eksiklerle doluyum. Bu sitede ise ilk yayınladığım şey sizin o çok çok şeker, şekerleriniz oldu. Bana bu kadar yoğunluk arasında heves ve şevk verdiğiniz için çok teşekkür ederim. En azından bizlerin sizi ne kadar çok sevdiğini düşünürek sıkıntılarınızı unutmaya çalışın. Veeeee.... bu pide nefis ama çok nefis görünüyor. İlk fırsatta denemeye çalışacağım. Huzurla ve sağlıkla kal emi....

Adsız dedi ki...

e yani pideyi evde yapicaz yani oyle mi? Hem de pide yemek icin Ramazan i beklemeye de gerek kalmadi oyle mi? E sagol yani:))

Ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

Zuhalcim,
ellerine saglik piden harika görünüyor.Bu tarifi en kisa zamanda bende deneyecegim daha önceleri sert olur diye düsündügümden hic evde yapmamistim.Ama seninki ne güzel yumusacik görünüyor.
Tekrar ellerine saglik
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal Hanım zaten siz farkında olmasanız bile ben her gün bloğunuzdaydım. Ama bundan sonra beni davet ettiğinizi hatırlayarak daha bir hevesle burada olacağım.

Heee siz de arada iade-i ziyaret yaparsınız değil mi?

sevgiler...

Adsız dedi ki...

Döndüğün için çok mutlu oldum gerçekten.Her sayfana uğrayışımda sayfanın başlığını değiştiğini gördüğüm an sonsuz mutluluk duyuyorum.Yine ne tarifler denedi nasıl anlatacak diye olan merakım sayfana giripte bir çırpıda yazıyı okuyunca yaaa devamı olmalı bu yazının birşeyler daha yapmıştır diye kendi kendimi kandırmakla ve işlere dalmakla son buluyor.Pideye gelince çok sevdiğim bu lezzeti evde denemeye karar verdşren bi tarif bu cumartesi iftara gelecek konuklara deneyip haberdar ederim artık.Sağlıcakla kal

Adsız dedi ki...

Aman ne guzel, tam da istedigim gibi, bir pide tarifi!! Ben hem pastane hem de firin pidesini cok severim, ikisinin arasi birsey bulmaniz cok hosuma gitti. Haftasonu yapip yorum yazacagim. Yalniz biraz buyuk gozukuyor, sanirim ben ikiye bolecegim, biz topu topu esim ve ben 2 kisiyiz. Simdiden heyecanlaniyorum. :)

ArMeda dedi ki...

Zuhalcim harika görünüyor inan mis gibi ev pidesi ellerine sağlık canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Zuhal ablacim kokusu buralara kadar geldi sanki:) En kisa zamanda denerim insallah.Sevgiler.Sumeyye.

Adsız dedi ki...

zuhal hanim ben amerkada yasayan bir gurbetci olarak bu tarifinize hem cok sevindim hemde memleket ozlemim artti ayrica diger tariflerinizide kacirmiyorum inanin.basarilarinizin devamini dilerim sevgiyle kalin.

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal hanım
ramazan pideniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık tüm aşamalarını paylaşmanızda çok iyi olmuş çünkü gördüğüm kadarıyla çok cıvık bir hamur oluyor.Paylaşımınız için teşekkürler.Ramazan pidesi 2'yi bekliyoruz (arkası yarın:))Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal'ciğim,
Çok güzel bir hafta sonu diliyorum canım.Umarım herşey gönlünce dilediğince en güzel şekilde olur veya oluşur..Sevgiyle kal tatlım..

Adsız dedi ki...

sevgili zuhal siteni hergun takip ediyorum .fakat yorum yazmak bugune nasip oldu .tariflerin harika.ellerine saglik canim.bizlerle paylastigin icintesekkurler .

Adsız dedi ki...

Sitenizi yeni keşfettim ve gerçekten çok beğendim.Tariflerinizi ve anlatımınızı da çok beğendim.Ayrıca bir tupperware danışmanı ve kullanıcısı olarak ürünlerin usta ellerde kullanılması beni mutlu etti.Ramazan pidesi tarifinizi bugün denedim.Mutfağa meraklı birisi olarak tarife birde ekleme yaptım:)Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra fırına verdim.Tarif süper oldu teşekkürler.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİNİZ ZEYNEP MELTEM HANIMCIĞIIIM;
Yorumunuz için teşekkür ederim ama sitenize yazmış olduğum gibi taklitler aslını aratırmış ben denemesini yaptım sayenizde çok lezzetli bir pide tarifim olmuş oldu elimde ben size teşekkür ederim;)Sizin de ellerinize yüreğinize sağlık;)Sizinde ramazanınız bol bereketli huzurlu geçsin;)Her zaman beklerim;)


HOŞGELDİN ŞULE'CİĞİİİM,
Tarifi ve anlatım şeklini beğenmiş olmanıza sevindim.Minişef gerçekten her mutfakta olması gereken bir alet
iş yerine dahi gelbilecek danışmanları var istersen bana bir mail atabilirsin seni aydınlatabilirim;)

MERHABA NÜKHET HANIMCIĞIIIM;
Gerçekten lezzetli bir pide benim resimde gördüğünüz pidem sizlere vermiş olduğum tarifin yarısından elde edilmiştir ve fırından aldığımız küçük pide boyutu ve ağırlığında oluyor biz üç kişiye tam geldi;))Biscuit denemesi yapmadım açıkcası çok yağlı geldiği için bana öğrenmemek te fayda var demiştim;)ama sizin için araştırayım bakalım o lezzeti yakalyabilecek bir tarif bulabilecekmiyim;)

MERHABA ÜMRAN'CIĞIIIM,
Bu işe çok sevindim madem uzaktasın ve özledin hemen denemelisin;))Sonucunu da bizimle paylaşırsan sevinirim;)

MERHABA GÜL'CÜĞÜÜÜM,
İnsanın evi gibisi yok gerçekten allah kimseyi evinden ayırmasın,oooohhhh terayağ tulum peyniri yemede yanında yat olur;))Kesin dene derim sonucu yüzünü ve mideni mutlu edecektir;))
Bende sana ve ailene mutlu keyifli sağlıklı bir hafta sonu diliyorum ve sizi öpüyorum;)

MERHABA BEGÜM'CÜĞÜÜM;
Canımsın sağol gerçekten çok güzel olyor pide denemeni tavsiye ederim;)Tavuk için de teşekkür ederim öpüyorum seni;))

HOŞGELDİN UFUK'CUĞUUUM;
Söylediklerin gerçekten çok doğru birde yaşanan acılar iz bırakmadan uzaklaşsa ne güzel olur;)Ufuk'cuğum sayfanı neden açamıyorum çok uğraştım ama olmuyor;((Bence de pideyi yapmalısın oğluşlar sevecektir eminim ve muzo tabii;))Bak çok uğraştım ama bu bilgiler dışında sayfaya giriş yapamadım;)Her zaman beklerim;)

MERHABA YELDA'CIĞIIIM;
Aynen öyle ve Pide bu muduuuur budur!!!;))

MERHABA ASLICIĞIIIM;
Haklısın bende ki mevcut pidelerimin sonuçları da çok puf puf değil açıkcası onun için sizlerle paylaşmamıştım ancak bu pide çok güzel oldu sıcakken enfes soğuduktan ve ertesi güne kaldıktan sonra ise her pide gibi biraz çok değil ama sertleşiyor ben bir parçasını denemek için ayırdım 3 gün boyunca yenebilecek kıvamdaydı;)

MERHABA MAHZUN PRENSES'CİĞİİİM;
Hergün burda olman ne kadar hoş bu arada ziyaretine geldim ve enfes ekmek dolmanı gördüm bir misafirime mutlaka ikram edeceğim ben de senin tarifinle;)

MERHABA GÜLŞEN'CİĞİİİM;
Bende güzel sözlerin için mutluluk duydum sağol ben de aynı heyecanla hergün yorumları okuyorum bakalım evde yapan varmı diye beni de bu kısmı mutlu ediyor açıkcası denediğinde haber veri ve bizimle sonucu paylaşırsan mutlu olurum;)))

MERHABA BERRİN'CİĞİİİM,
Pide'nin senin sevdiğin şekilde olmasına sevindim ayrıca resimde gördüğün pide yarı ölçü ile yapılmış bir pidedir ve büyüklüğü fırından aldığımız küçük pide boyutundadır yani yarım ölçü eşin ve sana tam gelecektir sıcak yemenizi şiddetle tavsiye ederim sonucu bizimle paylaşırsan sevinirim;))

MERHABA ARZU'CUĞUUUM;
Ben de sana yorum bırakacaktım az önce sitene ziyarete geldim ancak bırakamadım bir sorun var galiba sonra tekrar deneyeceğim ama Gofretli pastan çok şık olmuş;))Senin de ellerine sağlık;)

MERHABA SÜMEYYECİĞİİİM,
Denediğinde çok mutlu olurum sonucunu da bizimle paylaş ama olur mu;))

HOŞGELDİN CEYDOS'CUĞUUUM;
Ne güzel uzaklardan gelmişsin hoşgeldin ve her zaman beklerim Pide tarifi en çok gurbettekileri memnun edecek gibi görünüyor onun için de ayrıca mutlu oldum;))

MERHABA MUTFAK MELEĞİİİ;
Evet biraz cıvık bir hamur olyor ama çok da değil şekil verirken ve de fırına sürerken sürdüğün un su karışımı o cıvık görüntüsünü biraz daha perçinlemiş yoksa çok çok cıvık olmuyor haydi 1'i deneyin ki 2'cisine yol açılsın kolay gelsin;)))

HOŞGELDİN İSMİNİ YAZMAYI UNUTMUŞ OLAN ARKADAŞIIIIM,
Ne iyi olmuş yazmışsın mutlu oldum her zaman beklerim;)

HOŞGELDİN EDA'CIĞIIIM;
Güzel sözlerin için teşekkür ederim siteyi beğenmiş olmana çok sevindim;)Tupperware ürünlerin den ben de çok çok menunum;))ohh yumurtalı da güzel olmuştur bir daha yaparsan bu sefer de yumurtanın akını kullanmanı tavsiye ederim;))Tarifi beğenmiş olmana da ayrıca sevindim afiyet olsun;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

ArMeda dedi ki...

Zuhalcim bende diyordum zuhalin hiç sesi çıkmıyor ziyaretime de gelmiyor alıştım siteyi her açşımda güzel güzel tarifler görmeye bu aralar arayı açtın sanki canım çok bekletme bizi inşallah iyisindir mutlu hafta sonları diliyorum canım sevgiler...

Hülya YILMAZ dedi ki...

iki gündür uğruyorum. pidede gözüm kaldı. yarın fırsat bulursam yapayım...

Adsız dedi ki...

slm zuhal hnm pideniz çok ğüzel ve leziz olduğuna inanıyorum bn daha yapmadığım için tadını bilmiyoru ama terifinizi aldım buğün yapmayı düşünüyorum=)

reyyan dedi ki...

Selam zuhal hanım pideniz çok güzel görünüyor.Birde resimli olarak çok güzel anlatmışsınız teşekkür ederiz.Mutlaka Denemek lazım:=)
Hayırlı ramazanlar dilerim.
SEVGİLERİMLE...
reyyanresimlitariflerim

Adsız dedi ki...

merhaba zuhal hanim ben bu pidenin tarifini 2kez denedim ama 2sindede basarisiz oldum.hep kuru oldu sizce neden o sekilde oluyo.bugunde iftara misafirlerim var onlara yapmistim bu saatte ekmekte kalmaz ben ne yapacagim.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Ben bu pideyi sürekli yapıyorum ve inanın hiç kuruluk olmadı acaba ununu mu fazla ekliyorsunuz:(
Eğer şimdi yaptıysanız fırından çıktıktan sonra üzerini bir bezle örtün ancak bundan sonraki denemelerinizde ununu biraz azaltın ben genelde Söke un kullanıyorum belki ununuz biraz kalındır diye düşünüyorum.Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

HEVESLI blogunuz cok guzel insan dolastikca daha fazla dolasmak istiyor bukadar zengin bir icerik oyle bes on dakikada bakilip gecilecek cinsten degil pide tarifiniz cok guzel insan firsat buldugu zaman rahatlikla yapabilir bende birkac kez yaptim yuvamaya ile cok guzel oldu maya ve un cok onemli goruntusu cok guzel fotograflari cok guzel cekmissiniz net flu degil parlaklikta guzel herkese afiyetle yemelerini tavsiye ederim ellerinize saglik