Salı, Kasım 21, 2006

PATLICANLI BÖREKİTAS ve TALAŞ BÖREĞİ

Tüm dodstlarıma iyi bir hafta dileklerimle geçen haftadan söz verdiğim iki tarifle haftaya ve sizlere merhabaaa;))
Hani hepinizin bildiği bir pazar masamız vardı sevgili arkadaşım Damak Tadı Gül'cüğüme ve dostlarımıza hazırlamış olduğum ve o masadan sizlere tariflerin bir kısmını vermiş bir kısmını patates etkinliğinin içine yerleştirmiştim şimdi geriye kalan tariflerden patlıcanlı börekitas ve talaş böreğini paylaşıyorum;))

PATLICANLI BÖREKİTAS

MALZEMELER:2 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Tuz
İÇİ İÇİN:1 adet iri Közlenmiş patlıcan
Kalıp peynirden kesilmiş 1/2 dilim Beyaz peynir
1/2 çay bardağı kadar Rendelenmiş kaşar peynir
1 Adet yumurtanın beyazı
YAPILIŞI:Önce hamurumuzu yapıyoruz bunun için de margarin,sıvı yağ,su ve tuzu kaynatıyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.Karışımımız ılındıktan sonra ununu ilave ediyoruz ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında olacak hamurumuz.
Şimdi için hazırlayabiliriz patlıcanı közlüyoruz kabuklarını soyup iyice eziyoruz beyaz peynir,kaşar peynir rendesi ve 1 yumurtanın beyazını karıştırıyoruz.(Dilerseniz konserve közlenmiş patlıcan kullanabilirsiniz bu hamura yarım kavanoz köz patlıcan çok bile geliyor ancak patlıcanı kullanmadan önce mutlaka yarım saat süzgeçte bekletmelisiniz ki konserve patlıcan suyunu iyice bıraksın.
Hamurumuzu poça gibi açıp içine malzemeyi ekleyip kapatıyoruz.

Üzerine yumurta sarısı sürüp rendelenmiş kaşar peynirle süslüyoruz.180 derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişiriyoruz.


TALAŞ BÖREĞİ



MALZEMELER:750gr.Sotelik et
1 kutu domates püresi(135gr'lık kutularda)yada 2 çorba kaşığı domates salçası
1 kavanoz gernitür
1 adet küp şeker
tuz,karabiber
1 çorba kaşığı z.yağ
milföy hamuru
böreklerin üzerine sürmek için 1 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI:Etimizi geniş bir tencereye alıp önce et kendi suyunu bırakana kadar pişiriyoruz daha sonra et yine kendi suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz

etkendi suyunu bırakıp çektikten sonra küp şekerini,z.yağını,domates püresini,karabiberini ve garnitürünü 1/2 bardak kaynar su ilave edip tencerenin kapağını da kapatıp kısık ateşte suyunu çektirene kadar pişiriyoruz

en son tuzunu da ilave edip kapağını kapatıp soğması için bir kenara alıyoruz.
Kare şeklindeki milföy hamurumuzun üzerinden enine ve boyuna merdane ile geçip hamuru biraz büyütüyoruz ortasına bir kaşık etli malzememizden ekleyip hafif kaşığın tersi ile içini yayıyoruz

Bohça şeklinde kapatıyoruz.Kapattığımız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.

180 derce ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişiriyoruz.

14 yorum:

Nalan Kaplan dedi ki...

Merhaba Zuhalcim ,patlıcanlı börekler çok ilginç bir tarif ama görünüşü çok güzel deneyip lezzetinide test etmek gerek :) Talaş böreği ise ayrı bir lezzet zaten ellerine sağlık !
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım,
Bu tarifi çoktan bekliyorum, patlıcanlı görünce çok merak etmiştim. Hamurun yapılışı biraz şu hamuruna benzettim, yalnız yumurta yok.Piştiği zaman acaba hamurun içi şu hamuru gibi mi oluyor yoksa poğaca gibi mi. Merak ettim.
Günüm için, menü hazırlıyorum da, börekitaslarını da yer alacak gibi geldi bana :)
Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ellerine kollarına sağlık .anlatımın ve sıcaklığın okadar etkili ki... sağlıcakla ve huzurla kal... selamlarımla
zerrin pacaci

Rakunt ideas dedi ki...

görüntü hoş eminim lezzette güzledir talaş böreğide vazgeçilmezim zaten ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba,
sitenizi yeni buldum ve bayıldım. Yaptığınız her şey o kadar harika görünüyor ki. Bu arada mail grubuna d üye oldum, ve sizin gittiğiniz kursu da araştırıyorum çünkü o muhteşem şeylerden ben de yapmak istiyorum:) Ama henüz mezuniyete yaklaşmış bir üniversite öğrencisiyim ve kendi mutfağım yok bunları denemek için. Ama sanırım sayenizde en kısa zamanda tariflerim için bir sayfa da ben açacağım.
Ellerinize sağlık...

ZeYNeP dedi ki...

Zuhal cim ,
Cok değişik bir hamur yapma sekli sanki şu hamuru yapar gibi, cok hos olmus borekler, eee bize yani İzmir e ne zaman gelip masa hazırlayacaksın:)

Ellerine saglık, hepsi cok güzel olmuş harika sofraların var bereketli olsun...

Sevgilerimle,
Figen

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN NALAN'CIĞIIIM,
İnan lezzeti görüntüsünden daha da iyi hele de patlıcan seviyorsan mutlaka denemelisin;))Her zaman beklerim;))


MERHABA DEFNE ZEYNEP'CİĞİİİM,
Öncelikle söylemem gereken asla şu hamuru gibi ununu katıpta pişirmiyorsun bu sakın seni yanlışlığa itmesin önce yağ,su,tuz kaynıyor ılındıktan sonra unu ilave ediliyor.Onun için şu hamuruna hiç benzemiyor poğaçadan da daha kıyır kıyır oluyor;)Yaptığında sonucu paylaşırsan sevinirim yada yaparken talkıldığın bir yer olursa seve seve cevap veririm;))

MERHABA ZERRİN'CİĞİİM,
Teşekkür ederim;))sende sağlık ve sevgi ile kal;))

MERHABA TUĞBA'CIĞIIIM,
Gerçekten çok çok lezzetli ve sana talaş böreği konusunda katılıyorum;)

HOŞGELDİN GAMZE'CİĞİİİM,
Eğer mutfağı seviyorsan ki anlattıklarından sevdiğin anlaşılıyor derslerin sınavların yada tezlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmak istersen mutlaka bu kurslara katıl derim;))ciddi bir reabilitasyon merkezi gibi;))Seni de aramızda görmekten mutluluk duyarız bloğunu açtığında haber ver olurmu?Ayrıca her zaman beklerim;))Başarılar diliyorum;)


MERHABA FİGEN'CİĞİİİM,
Evet şu hamurunu andırsada sevgili Nalan'a söylediğim gibi şu hamuru pişiriliyor biliyorsun bunda ise yağ,su,tuz kaynıyor bu karışım ılındıktan sonra un ilavesi yapılıyor;)Ahhh ahhhhh İzmir;))İstanbul'dan sonra yaşayabileceğime inandığım tek yer diyebilirim;))ama işlerim başlıyor ve bu pek mümkün görünmüyor;((ama sen İstanbul'a geldiğinde sana seve seve masalar hazırlarım yeter ki gel;))istediğin masa olsun seve seve arkadaşım;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhalcim,tariflerine bayildim. Kusura bakmazsan 2 tane sorum var:Talas boregini yaparken senin malzemelerinle kac tane borek cikti?(Buyuk bir grup agirlayacagim da:) Bir de milfoy hamurlarinin kenarlarini kapatmadan once islatiyor muyuz?
Ozlem

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA ÖZLEMCİĞİİİM,
Vermiş olduğum ölçülerle net hatırlayamıyorum ama 20-21 adet gibi çıktı ben fazlaları pişirmede derin dondurucuda sakladım;)Alt kısmını ıslatmana gerek yok anacak bohça gibi kapatırken öncelikle karşı uçlarını birleştiriyorum açık kalan iki ucu birbirini üzerine kapatıyorum böylelikle açılma olmuyor şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun;))

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım,

Bu borekitasta ne kadar un kullaniliyor? Bilgi verirseniz sevinirim.Hamur ne kivamda olacak?
ISIL

Damak Tadı dedi ki...

Selamlar tatlım,
Arkadaşlar her iki tarifi denemenizi tavsiye ederim acilen.))
Harika ve birbirinden lezzetli idiler,bizler afiyetle severek yemiştik ve giderken de paketler halinde Zuhal'ciğim bize vermişti. Canım tekrar tekrar ellerine sağlık,o güzel gönlüne sağlık.Halen tadları damağımızda kaldı,devamlı konuşuyoruz.))

Sevgilerimi gönderip o güzel yanaklarından öpüyorum..Sevgin bol olsun canım..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA IŞIL'CIĞIIIM,
Aynı poğaça hamuru gibi kulak memesi kıvamında ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur olması gerekiyor.

CANIM GÜL'CÜĞÜÜÜM,
Beğenmiş olmanıza gerçekten çok çok sevindim;))Siz yeterki isteyin ben her zaman büyük bir keyifle yaparım çoook öpüyorum.

SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

tarifler için teşekkürler
talaş böreğinin nasıl yapıldığını araştırıken sizin sitenize denk geldim. güzel tarifler olmasının yanında her aşama için resimler koymanız da ayrı bir güzellik katmış ellerinize sağlık :))

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

Blogunuzu yeni farkettim, elinize sağlık tarifleriniz mükemmel..

Sevgiler