Pazartesi, Ocak 29, 2007

BAKLA FAVA VE FAVAMA LEZZET KATAN İNANILMAZ GÜZEL GOLD OF TROY ZEYTİNYAĞ;)

Tarif eklemeyeli çok uzun bir zaman oldu ama 2 gündür modemimde olan bir arızadan dolayı maalesef internete bağlanamdım neyse ki az önce bütün problemi halledebildik;))
Bu gün sizlerle çok sevdiğim ve yemek davetlerimde olmazsa olmaz lezzetlerden biri olan Fava yapımını paylaşmak istedim ama öncelik işin mucizevi sırrında yani zeytinyağında.
Zeytinyağ yemeklerimin her zaman olmazsa olmazıdır,ama kaliteli,düşük asitli,acı olmayan zeytinyağ bulmakda biraz zor,hem rafineri olmayacak hem iyi işlenmiş olacak hem mis gibi zeytin kokacak ama asla acı olmayacak vs vs vs zeytinyağ ile ilgili seçiciliği belli edebilecek pek çok şey söylemek mümkün;))
Ama öyle bir zeytinyağ ile tanıştım ki mutlaka sizlere bahsetmeliyim diye düşündüm;)
Yaklaşık 2 hafta önce Almanya'daki Tv kanalları için bir reklam filmi çektim,reklam filmi için kullanılan mekan Zekeriya Köyde çok şeker bir evde gerçekleşti,ancak mekandan çok ev sahiplerinin yardımseverliliğine,hoş sohbetine hayran oldum.
Öğle yemeği molasında ev sahipleri ile aynı masaya oturduk set görevlisi arkadaşım yemeğimi getirdi ancak salatamın z.yağı yoktu asla zeytinyağsız limon veya sirkesiz kuru kuru salata yiyemem Sevgili ev sahibesi Gülnur hnm.'la Sevgili eşi Tunca Bey birbirlerine bakıp gülüştüler -Zuhal hnm istediğiniz z.yağ olsun biz size tenekeyle getiririz dediler;))
-Hayırdır dedim fabrika var galiba;))
-Yok dediler fabrika değil ama Zekeriya Köy'ün çarşı merkezinde Z.yağ satış merkezimiz var;)))
-oooo Anlaşılan iyi yere sofra kurmuşum;))))))dedim gülüştük ve sevgili Gülnur Hnm. hemen mutfaklarından lezzetine hayran kaldığım z.yağlarından getirdi gerçekten inanılmaz lezizdi ilk kokladığımda buram buram zeytin kokusunu aldım
-ya bu kokuya bakılırsa bu zeytinyağın asidi fazla gibi tadı acı mı dedim,
-eh deneyin siz söyleyin dediler;))
Tadı okadar hafif ve o kadar güzeldi ki neden kendilerinden bu kadar emin tadın bakalım dediklerini anladım;))
Bende aynı emin tavırla -Ben bu z.yağından 5lt.lik tenekesinden istiyorum dedim;)
Tunca bey sağolsun yemek sonrası hiç üşenmeden doğru satış merkezinin yolunu tuttu,yaklaşık 10 dak. sonra elinde benim siparişini verdiğim 5 lt'lik z.yağım,1lt'lik denemem için onların hediye ettikleri ve Türkiyede ilk kez cam şişede sundukları ayçiçek yağı,yine denemem için bir kalıp z.yağ sabunu getirdi;)
5lt'lik teneke z.yağını 60.00ytl'ye aldım inanırmısınız belkide yediğim ender lezzette z.yağlardan biri.İşte Gold of Troy

Sevgili Gülnur hnm.'a ben mutfağımda z.yağ çok tüketiyorum ancak anadolu yakasından buraya sürekli geçmem çok zor gönderme imkanınız varmı yada temin edebileceğim marketler varmı dediğimde
-Bizim yağlarımız aslında yurt dışı için yapılıyor biz ilk kez burda satış mağzası açtık onun için marketlerde bulmanız mümkün değil ancak sipariş ederseniz kargo ücreti size ait olmak koşulu ile seve seve göndeririz dedi;))
Hediyelik ürünlerimizde mevcut çok şık sunumlarda değişik otlarla lezzetlendirilmiş hediye amaçlı z.yağlarımızda var onları da birgün denemenizi tavsiye ederim dedi.
Bu durumda bana bir gün daha Zekeriyaköy yolu görünmüş oldu;))Yurt dışında yaşayan arkadaşlarım ne zaman bodrum,ayvalık ya da asosa gidecek olsam z.yağ göndermemi istiyorlar ordan;))


Bu arada satış mağzasında sadece z.yağ ve ürünleri yokmuş Antep yöresine ait çok özel ürünler de varmış;))Birgün mutlaka gitmem şart oldu yani ;))
ANTEP EV TIPI GUNESTE KURUTULMUS ACI BIBER SALCASI,ANTEP EV TIPI DOMATES SALCASI,KEKIK,TANE BORULCE,KIMYON,PIRINC LUX BALDO,MALATYA KURU FASULYE,TAHTA KUTU UZUM PEKMEZi,DUT PEKMEZI,ANTEP FISTIGI,OZEL CIG KOFTE HARCI,ZAHTER,MENENGIC KAHVE,ARI SUTU,BEBEK ARI SUTU,POLEN,ANTEP TURSUSU,NAR EKSISI,KURUTULMUS KABAK, ACI BIBER , TATLI BIBER, PATLICAN, KIZARTMALIK PATLICAN, SIVRI BIBER,,MARAS TARHANASI (ACILI VE ACISIZ),ZAREEN CAY,POLO CAY,ISTIKAM CAY vs.ismin şuan hatırlayamadığım daha birçok çeşit saydılar dedim ya gidip görmek gerek;)Eğer Zekeriyaköy yakınlarındaysanız mutlaka bir uğrayın derim ama uğrayanlar bize de haber versinler gitmeden önce bir de görenlerden öğrenelim nasıl olduğunu eğer sizde benim gibi merak edenlerdenseniz adresini yada z.yağ siparişi vermek isterseniz diye kiii mutlaka tavsiye ediyorum tel no veriyorum.
Vişne 2 Mah.4.Cad.N1 blok no.16 Zekeriyaköy
Telefon (0212)202 95 61
(0212)202 95 62



BAKLA FAVA
MALZEMELER: 500gr.Kuru bakla içi
4 yemek kaşığı toz şeker (daha az şekerde kullanabilirsiniz ama benim gibi z.yağlılarınızı hafif şekerli seviyorsanız tam kıvamıdır.)
1,5 limon
1 su bardağı z.yağ
1 orta boy soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 demet çok ince kıyılmış dere otu
YAPILIŞI:2yemek kaşığı şeker ve yarım limonun suyu ile bir gece önceden baklalarımızın üzerine 2 parmak su çıkacak şekilde suyu da ekleyip bekletiyoruz.

Sabah bu suyu döküp tekrar üzerine çıkana kadar su ekleyip yine yarım limon ve 1 yemek kaşığı şekerimizi ilave edip iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz ve robottan geçiriyoruz.

Diğer tarafta soğanı rendeleyip sıvı yağımızla hafif pembeleştiriyoruz.

Robottan geçirdiğimiz bakla püremizi,1 yemek kaşığı şeker ve son kalan yarım limonumuzu da ilave edip bir 5 dakika kadar hızlı hızlı karıştırarak pişiriyoruz ince kıydığımız dere otumuzu da ilave edip 10-15 dakika kadar daha tahta kaşıkla dibinin tutmasına müsade etmeden karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.

ÖNEMLİ NOT:Bu karıştırma işlemini gerçekten çok dikkatli yapmak gerekiyor hatta çocuklarınıza mutfağa girme yasağı koyacak kadar çünkü pişirme işlemi sırasında sıçrama yapabiliyor ve çok sıcak olduğu için tehlike yaratabiliyor uyarmadı demeyin;))Bununla ilgili acı tecrübeler yaşadığım için iyi biliyorum;)
Pişirme işlemi bittikten sonra istediğiniz bir çukur tabağa ya da istediğiniz şekillerdeki kek kalıplarına koyup oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Servis yapacağınız zaman yerleştirdiğiniz kabı servis tabağına ters çevirip z.yağ ve limonla servis yapabilirsiniz;)
İşte farklı zamanlarda değişik kalıplarla yaptığım birkaç Bakla Fava sunumu





TÜM DOSTLARIMA KEYİFLİ,BOL BEREKETLİ,SAĞLIKLI BİR HAFTA DİLİYORUM ;)))
SEVGİYLE KALIN...

30 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım merhaba, favanızın sunum şekillerine bayıldım.
Ellerinize sağlık.

Damak Tadı dedi ki...

Canım, çok güzel olmuş favaların hepside birbirinden şık şık..)))
Ellerine sağlık canım afiyetler olsun tekrardan..
Bu zeytinyağı bir yerlerden tanıyor gibiyim ama çıkaramadım..İnanır mısın orada takılı kaldım hay Allah yandım ben bulana kadar canım çıkar şimdi..))

Çoook öpüyorum çookk..Mutlu bir hafta diliyorum..Sevgilerimle canım..

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım, favalarınız çok şık görünüyor. Ne zamandır yapmak istiyordum, evde kuru bakla yoktu.
Sevgiler...

Yemekbahane dedi ki...

Zuhal Hnm,

Ne kadar şık gözüküyor, herbir sunum harika olmuş.

Ellerinize sağlık.

Müge

pecete dedi ki...

kalıplar çok güzel, silikon mu?? tedarik yerleri konusunda bilgi alabilir miyim??

LaMa dedi ki...

Ne kadar esteik sunum boyle:)
Bir sorum var mahsuru yoksa.Kaliptan rahatca cikarmak icin strech film dosediniz mi ya da baska bir metotunuz var mi?
Afiyet olsun;)

illedeyemek dedi ki...

ayyy BEN BAYILDIM SİTENİZE HARİKASINIZ VALLAHİ....

illedeyemek dedi ki...

sitedeki herşey ve siz harikasınız doyamadım bakmaya,bu arada yılbaşı kurabiyelerinizden yapıp öğrencilerime ikram ettim bayramlık:))

Berceste dedi ki...

Sevgili Zuhal, Ezine taraflarinin sirf peyniri degil zeytinyagi da cok meshurmus ben de orali bir ese sahip olunca, zeytinle ilgili yaziyi blogumda yayinlayinca ogrendim! Bahsettigin marka da o bolge zeytinlerinin yagini uretiyor. 60 YTL diye sasirdigin yaglar, o civardaki koylerde neredeyse 1/3'u fiyata satilmakta! Yolun o taraflara duserse aklinda ola...
Favayi da cok severim. Ingiltere'dekiler kurutulmus baklaya fava bean diyorlar :) Ellerine saglik. Gene şık sunumun ile gozlerimizi senlendirmissin.

Adsız dedi ki...

Zuhal Merhaba.
Ben Burgaz'dan Ceyda Cankat. Hatirlayabildin mi beni? Hani beraber yuzup, sutopu oynamistik uzunca bir zaman.
Seninle seneler sonra karsilasmak ne kadar guzel anlatamam!Internette fava tarifi ararken senin guzel bloguna rastladim.
Ehh tarifi aliyorum ama bir merhaba demeden de gitmeyeyim dedim.:)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık. Bayılıyorum resimlerle yapıp aşamalarını anlatmanıza.

Adsız dedi ki...

Zuhalcim merhaba

Ben Esin , Almanya dan..daha önce de mail yazmistim seker hamuru icin..cok yardimci olmustun tskler.Seni programlarinda da takip ediyorum.Cok seker bir hanimsin , özellikle dizide ki rolünü cok güzel canlandiriyorsunuz ,karadeniz siveside süper.. Ben ve iki kizim seni cok seviyoruz , evimizde önemli bir yerin var..Zaten tariflerin mükemmel , özellikle sunum sekline bayiliyorum , harikaaaa..Favayida denemek istiyorum , gecen yil ayvaliktan almistim , bir kere denedim ama cok kötü oldu tadi , sekerle bekletilince eminim farkli olur , simdilik hoscakal zuhalcim , seni hergün takip etmeye devam edecegim , seni cok seviyoruz..
sevgilerimizle ..

Esin , Gizem , Tuana

Adsız dedi ki...

Merhaba,

ben baklaya bayılırım. Hatta bu sene bahçemize bakla ektik bakalım çıkacakmı? merak içindeyim. Biraz beceriksiziz sanırım tarım konusunda :) Çıkarsa sizin bu favalardan yaparım :) Hatta fazla çıksın kamyonla Türkiye'ye sizlere göndereyim. (biraz büyük bir hayal oldu sanırım) :))

Kocaman sevgiler

http://misss.blogcu.com

munevver dedi ki...

Zuhalciğim,favayı ben de severim.Sunumun çok güzel olmuş,eline sağlık..

Babam için yazdığın taziye mesajın için teşekkürler..Babanın da ruhu şad olsun.Bunda sonra dualarıma senin babanı da ekiyeceğim.Sağolasın...
Sevgiyle,nanelimon

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Zuhal,
favanın daha önce bu kadar güzel sunumunu görmemiştim ellerine sağlık. Göze hitap ediyor bayıldım

Adsız dedi ki...

yağ ve soğanı ne aşamada ilave ediyorum, ben mi anlamadım atlanmış mı :)

Adsız dedi ki...

merhaba benim sevgili zuhal ablacım ben engin yavuz seni çok seviyorum ve çok öpüyorum ben yüzde 80 spastik özürlüyüm

Adsız dedi ki...

merhaba zuhal hanim .ben favayi yaptim ama biraz civik oldu tam kivaminda olmadi buzdolabinda kac saat bekletmem gerek .buzlugunami koymam gerek ?

Adsız dedi ki...

Zuhalcim, favanı yaptım. Çok tatlı olursa diye şekeri koyarken çorba kaşığını fazla doldurmadım.Kek kalıbını ıslattıktan sonra favayı sıcakken içine döktüm.Soğuyunca üstüne streç film örttüm.Bir gün sonra tam yenileceği zaman tabağa ters çevirdim. Üstü parlak, çok güzel bir fava oldu. Hiç çatlama,sulanma falan olmadı. Annem üstüne ne sürdün, niye parlıyor diye sordu :) Tarifin için çok teşekkür ederim. Ayşen

murat dedi ki...

merhaba zuhal hanım ben antalyadan murat ben sizin fanatik hayranınızım.hele o trt deki çiçek taksi dizisinde ayşe karekteriyle çok başarılıydınız sizi tebrik ediyorum tabi siz ustasınız sizinle yakından tanışmayı çok isterdim size bi şey anlatsam gülersiniz siz o zamanlar çiçek taksiyi oynarken ben o zamanlar 16 yaşlarındaydım ve sırf sizinle tanışmak için antalyadan istanbula gelecektim valla:) neyse kendinize çok iyi bakın allaha emenet olun

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA VE HOŞGELDİN MURAT'CIĞIIIM,
Öncelikle bloğa hoşgeldin ve her zaman beklerim;)
Güzel ve övgü dolu sözlerin için de çok çok teşekkür ederim;)
Demek sen o zamanlar 16sındaydın desene ben epey yaşlanmışım;))
İstanbul'a benim için değil ama geldiğinde bana haber verirsen mutlaka görüşürüz;)
zuhalyalcin@gmail adresinden de bana herzaman ulaşabilirsin;)
SEVGİYLE KAL...

karamelize dedi ki...

merhaba,
az önce bitirdim tarifenizi,çok güzel oldu.. yıllardır bi fava yapmadın diye sitem eden eşime de sizin önerinizle şık bir sunum da yaptım, çok hoşuna gitti.. teşekkürler,selamlar

evinnesesi dedi ki...

merhabalar zuhal hanım sitenizi tesadüfen budum iyikide bulmuşum çok sevindem.fava çokk güzel olmuuş mutlaka denemeliyim elinize ve yüreginize sağlık.
sizinde bir bloğunuzun olması beni çok mutlu etti.
benimde bir bloğum var bende sizi beklerim. www.evinnesesi.blogcu.com
sevgi ve sağlıcakla kalın

Adsız dedi ki...

merhaba zuhal hanım,sitenizi tesadüfen buldum ve inanamadım sizinde bir blogunuz var ,bu beni çok mutlu etti.benimde bir blogum var kıvırcık kuzum için açmıştım sizide beklerim vaktiniz olursa
www.evinnesesi.blogcu.com
bu arada o fava varya enfessss görünüyor elinize ve güzel yüreğinize sağlık
görüşmek dileği ile hoşça ve sağlıcakla kaın sevgiler

Adsız dedi ki...

geia Mme Zuhal
en sevdigim mezes arasinda olan fava yayamin yaptigi tarife en yakin olani bu.mamama surprise yapmak icin senin tarif denedim harika buldular.tebrik ederim originale bozmadan bir tarif vermissiniz
andreas

Adsız dedi ki...

ilk defa fava yapıcam sizin tarifinizden..bakalım nasıl olacak sonucu bildiricem size...Bu arada benim z.yağımda çok güzel ayvalık yağı sevgiler..

Yörük Kızı dedi ki...

Zuhal Hanım,
Göze bu kadar güzel görünen favanızın tadının da harika olduğuna eminim, sizi kutlarım. Bence yemek pişirme işi bir sanattır. Sevgi ve selamlar.

hayk07 dedi ki...

valla görüntü çok güzel ilk defa yapacağım ama şekeri daha az kullanmayı düşünüyorum bakalım nasıl olacak tarif için teşekkürler selamlar

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım, ben facebook'tan Nihal Erbakan. Sayfanızı ziyaretim sırasında fava tarifiyle karşılaştım. Mutlaka tadı da güzeldir ama sunumunuz daha bir güzel. Kopya çektim doğrusu. Paylaşımınız için teşekkürler. Bir önerim olacak, Facebook sayfanızda bir albüm oluştursanız böyle değişik tariflere ait resimler koymak üzere. Yani bir yemek albümü hazırlasanız çok güzel olurdu.
www.akrepburcu58.blogcu.com
www.yemekdefterim.blogcu.com

Papatya dedi ki...

Zuhal Hanım,
Fava tarifinizi denedim harika oldu!Teşekkürler...Yarın bir arkadaşıma yemeğe davetliyim.Yapıp ona da götüreceğim.Ama bu sefer içine sarımsakta eklemeyi düşünüyorum.Bakalım nasıl olacak..Sevgiler!