Profiterol çocukluğumdan bu yana en sevdiğim çikolatalı lezzetlerin başında gelir:))Cumartesi gecesi gelen misafirlerime yemek sonrası tatlı ikramı ne yapabilirim diye düşünmeye başladığım da ilk aklıma gelen profiterol oldu:)))Uzun zamandır da yapmadığımı düşününce kolları sıvayıp doğru mutfağa yöneldim:)İşte profiterolümüzün yapım aşamaları ve tarifi:)
PROFİTEROL
ŞU HAMURUNUN MALZEMELERİ:
125gr.Margarin
1 bardak soğuk su
1 tutam tuz
1 su bardağı un
4 yumurta
İÇ KREMASI:
1kg.Süt
6 çorba kaşığı un
9 çorba kaşığı toz şeker
2 paket vanilya
ÇİKOLATA SOSU:
8 çaybardağı süt
dr.oetker çikolata sosu
80gr.Bitter çikolata
YAPILIŞI:
Fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz.
Margarinimizi eritiyoruz,1 bardak soğuk su,1 tutam tuz ekleyerek kaynatıyoruz 1bardak unumuzu da ilave edip sürekli karıştırarak top top olmamasına özen göstererek 2-3 dakika pişirip altını söndürüp bir kenara soğuması için bırakıyoruz.
İyice soğuduktan sonra 4 yumurtayı tek tek kırarak elimizle yediriyoruz(tabii ameliyat eldivenlerimizi takarak:))
Fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz.
Benim yaptığım gibi sıkma torbası ile yada 1tatlı kaşığı yardımı ile küçük küçük hamurlarımızı yerleştiriyoruz.
180derece ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar takriben (45dakika)kadar pişiriyoruz.
NOT:Bu kısmı çok çok önemli atlamamanızı tavsiye ederim.Şu hamurunun top top kabarık kalmasını istiyorsanız hamurunuzu fırına verdikten itibaren pişene kadar asla kapağını açmıyorsunuz.Piştikten sonrada fırınınız iyice soğumadan kapağını açmamaya devam ediyorsunuz ne zaman fırınınız soğudu o zaman açıyorsunuz.Onun için ben bu hamuru gece yapıp fırında bırakıyorum ertesi gün ne zaman içlerini dolduracaksam o saate kadar fırında bırakıyorum.
İÇ KREMASININ YAPILIŞI:
Un,süt,şekeri iyice karıştırarak muhallebi gibi pişirin.Kaynamaya başladıktan sonra vanilyasını ekleyin ki vanilyanın keskin kokusu daha etkin olsun.Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alın.
İyice soğuyan fırından çıkardığınız şu hamur toplarının altından sıkma torbası yardımı ile delerek kremayı şırıngalıyoruz.
NOT:Bu da çok önemli şu hamurlarınız oldukça gevrek ama bir o kadarda sert kabuklu bir yapısı oluyor ancak benim gibi saatler öncesinden hazırlarsanız çok yumuşak oluyor ki ben açıkcası o halini sevmiyorum:( Onun için sizler servise çıkarmadan 1-2 saat öncesinden bu işlemleri yaparsanız daha lezzetli oluyorlar.
ÇİKOLATA SOSUN YAPILIŞI:
Süt,hazır dr.oetker çikolata sosu,bitter çikolatayı muhallebi gibi pişiriyoruz.Piştikten sonra soğuyana kadar arar ara sosumuzu karıştırıyoruz ki üzeri kabuk oluşturup sertleşmesin.İyice soğuyan sosumuzu servis yapmadan önce üzerine gezdirip servise hazır hale getiriyoruz:)
OOOOOOHHHHHH AFİYET OLSUUUUN:)
PLEASE UPDATE THE RSS FEED
6 ay önce
22 yorum:
Ohhhhhh..
Sabah sabah sayfayı açar açmaz karşımda pofidik pofidik profiteroller. Çok fena bunlar çokkkk.
Tövböe tövbe, insanı yoldan çıkarırsın sen Zuhal:)))))
Eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Eminim tadı da çok güzeldr...Selamlar....
OFF nasılda canım cektı ablacım yaa pekte sewdıgım bı tatlı . boyle tum tarıflerı adım adım resımlerını cekıp yapılıslarını gostermen cok guzel ablacım ellerıne kollarına saglık:)
Çok güzel olmuş bu toplar..
Ellerine sağlık..
zuhal ablacımm canımmm..hergün bakıyodum yeni tarif yok..bugün de ümitsizce geldim emmeee bi de göriyim ki zuhal ablam marifetlerini göstermiş..bayılıyorum tariflerine ablacım ya..tekrar tekrar bakıyorumm...ellerine sağlık ..sevgiler...
Sizleri takib ede ede, ben de bir blog açtım inşallah devam ettirebilirim.Tariflerinizi gönül rahatlığıyla deniyorum ve çok beğeniyoruz.Ellerinize sağlık:))))
Zuhal ablacığım tadlında senin gibi çok harika.Ablacığım ellerine sağlık devamını bekleriz....
süper bir anlatım mükemmel bir tatlı.zuhal hanımcım anımsarmısınız bilmem ama daha evvel siz benim blog dünyasına adım atmama vesile olan kişi olduğunuzu söylemiştim.o günden beri sayfanızı sık sık tıklarım.geçtiğimiz gün küçük oğlum selena isimli diziyi izliyordu ve haliyle bende:)siz orda beyaz saçlarınızla arzı endam edince aa dedim bu zuhal yalçın(siz bilmesenizde artık bana çok yakınsınız)ve zevkle izledim sizi.başarılı oyunculuğunuz ve süper tarifiniz için teşekkürler.sevgilye kalın..
profiteroller çok güzel görünüyor. güzel ve lezzetli şeyler bu kadar kalorili olmasa ne kadar güzel olur.ellerinize sağlık.
Mmmmm,nefis gerçekten.Ben de dün akşam oğlumun özel isteği üzerine yapmıştım,sayfanızı açıp da profiterolleri görünce bu ne tesadüf dedim.Ellerinize sağlık ben de çok severim.Dr.oetker in çikolatalı sosu burada çok işime yarıyor.İyi ki böyle malzemeler var ülkemizde.Sevgiyle kalın.özlem.
mmm bayılırım çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık sevgiler:)
hııımmm zuhal ablacım profiteroller süper.ellerine sağlık.
denedim süper tesekkürler en az on kisinin tabi cogu cocuk midesinden gecti.
ellerinize sağlık Zuhal hanım harika görünüyorlar.Bu arada kullandığınız sıkma torbası çok pratik,acaba nereden bulabileceğimiz konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Sevgiler
zuhal ablacım,
evimin ilk misafirlerine, teyzemlere, seni tarifinle profiterol yaptım :) gerçi ben dondurmalı yaptım içini ama o sos nasıl güzel (ve pratik:) ) oldu :) sağolasın :)
profitrolü zaten çok severim şu anda da tarifi görünce nasıl canım istedi anlatamam şahane görünüyor emeğinize yüreğinize sağlık zuhal hanım sevgiler
Ellerinize sağlık,eşim de profiterolü çok severdi,evden hiç eksik olmayan bir tatlıydı.Yapımı oyalıyor ama tadı bir harika....
ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar :)
benim en sevdiğim tatlıdır ellerinize sağlık ama bayaa kilo aldırıcı:):)
anlatımınız harika, sonucunuz da harika, ben de toplarımı şu anda fırına koydum. inşallah onlar da harika olacaklar,,,sayenizde... teşekkür ederim...
şahane teyze güzel şeyler yapma canımız çekiyo benim annemde yapıyo çok güzel oluyo
BEN YAPMAYA BAŞLADIM BİLE TOPLAR HARİKA OLDU ŞİMDİ KIREMAYA BAŞLIYORUM UMARIM LEZZETLİ OLUR
Yorum Gönder