Pazar, Eylül 14, 2008

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Sanırım kışı özledim sıcaklar bunaltan nemler derken nihayet bahara geldik birde şu pastırma sıcakları sona erse tamamdır bu iş:))
Geçtiğimiz hafta yaptım aslında bu mercimekli bulgur pilavını iftara az kalmıştıki aklıma birden bu sevdiğim lezzet düştü hemen kolları sıvadım tabii yanına da geçen kıştan kurduğum salatalık turşularım ve kocaman bardakta bir ayran ohhhh değmeyin keyfime:))Yazmaksa bugüne nasipmiş size de şimdiden afiyet olsun:)


MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER :

1/2 su bardağı haşlanmış mercimek
1 su bardağı bulgur
1,5 yemek kaşığı salça
1 adet kuru soğan (küp küp doğranmış)
1 tatlı kaşığı nane,tuz
sıvı yağ
2 bardak su

YAPILIŞI:

Mercimekleri iyice yıkayıp süzdükten sonra üzrine çıkana kadar su koyup kaynatıyoruz su kaynama noktasına geldiğinde süzüp tekrar soğuk su koyup tekrar kaynamaya bırakıyoruz bu işlemi bir kaç kez yaptıktan sonra (bu işlem hem mercimeğin gazını atmaya yarıyor hemde siyah suyundan tamamen arınmış oluyor) mercimekleri haşlanmaya yakın ocaktan alıyoruz ve süzüp bir kenara kaldırıyoruz.Tam haşlanmasın ama çok da çiğ kalmasın.

Sıvı yağ ve soğanı kavuruyoruz salçasını da ekledikten sonra onuda şöyle bir kavurup yarı haşlanmış mercimeklrimizi,suyumuzu,tuzumuzu ve nanemizi de ilave edip kaynamasını bekliyoruz.Kaynadıktan sonra süzgeçte iyice yıkadığımız bulgurumuzu ilave ediyoruz önce kaynamasını bekliyoruz,kaynadıktan sonrada altını iyice kısıp kapağını kapatıp yaklaşık 15-20dak pişmesini bekliyoruz.Piştikten sonra ocağı kapatıp üzerine kağıt havlu serip kapağını tekrar kapatıp pilavımızı iyice demlendiriyoruz:)

10 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

zuhal ablamm canım ellerine sağlık harika bir üçlü olmuş..harika..hayırlı iftarlar

My Turkish Kitchen dedi ki...

Merhaba,
Oncelikle tebrikler, severek takip ediyorum sizi.
Bu pilavin orijinal ismi "muceddere".
Kilis'te cok sik yapilir bir de ayran, tursu ikilisine ilave olarak yesil soganla, ana ogun olarak tuketilir.

İlker Ergin dedi ki...

Çok severim,oğlumda bayılır.Ellerine sağlık.Sevgiler...

ceyt dedi ki...

mmm bu pilava bende hayır demem çok severim.ellerine sağlık Zuhalcim.özellikle yanında turşu ve ayranla eminim müthiş olmuştur.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bir restoran olsa, yemekleri Zuhal Hanım ile Portakal Ağacı Hatice'nin annesi ortak yapsa, tatlılar-pastalar da Pastacı Burcu Hanım'ın elinden çıksa :) Bu üçlünün elinden çıkan tarifleri ne zaman görsem böyle bir hayale dalıyorum :) Ellerinize sağlık!

Rakunt ideas dedi ki...

Tekrar yazmaya devam ediyorsunuz ne güzel.Gözlerimiz sizi arıyordu.:))Ellerinize sağlık inanın canım çekti.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal hanım mercimği ve bulgur pilavını çok severim iki sevdiğim lezzet bir arada kesinlikle deneyeceğim bende aranıza yeni katıldım banada beklerim bu arada hep duyuyorsunuzdur gerçi ama bende size hayranım:))))

Adsız dedi ki...

En çok sevdiğim yemeklerden biridir mercimekli bulgur pilavı.Özellikle hamsi kızartmanın yanına çok yakışıyor.Denemelisiniz...
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Bulgur pilavını şuanda yapıyorum fakat ben içine kırmızı biber de koyuyorum, naneyle birlikte az birşey de kekik atıyorum. Fakat mercimekli bulgur pilavında ilk defa deneyeceğim.

elif öğretmen dedi ki...

Mehabalar... İlk kez mercimekli bulgur pilavı yapacağım, sizin tarifinizi ve püf noktalarınızı deniyor olmak beni heyecanlandırdı... eşim pilavı çok sever, umarım akşama bu süprizimle mutlu olacak(:
Sevgiyle kalın...