Cuma, Ekim 10, 2008

10-EKİM DÜNYA YUMURTA GÜNÜ:)


Çok ilginç değilmi?:)

Türkiye'de bu yıl ilk kez, 10 Ekim Cuma günü tüm dünya ile aynı anda ‘Yumurta Günü’ kutlanacakmış.

Amaç, insanların dikkatlerini yumurtaya çekerek, tüketimi artırmak.
Dünyada yaklaşık 12 yıldır Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanan Yumurta Günü'nün Türkiye'de kutlanmasını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da destekliyor.
Önümüzdeki yıllarda Dünya Yumurta Günü kapsamında sokak etkinlikleri düzenlemeyi planladıklarını anlatan YUM-BİR Başkanı Derya Pala, “Sokak etkinlikleriyle sokaktaki insanı da haberdar edelim istiyoruz. Örneğin önümüzdeki yıl büyük tavalarla omletler yapılsın, halkın dikkatini çeksin diye etkinlikler yapabiliriz."demiş.
Eh madem dünya yumurta günüymüş Karnaval'ımız da yumurtalı kolay bir tarifle kutlamalarda yerini alsın:)

KUŞ YUVASI

Bu süsleme fikrini sevgili arkadaşım Ufuk'dan almıştım adını ve lezzet içeriğini her yapışımda farklılaştırıyorum bugün içimden bu ismi söylemek ve bu lezzeti yapmak geldi:)Daha önce de 10-06-2008 tarihinde katıldığım Sevgili Oktay Usta'nın programında yine farklı bir içerikle ama aynı süsleme ile yapmış ve isminide Ufuk'un bahçe salatası koymuştuk ama onlar değiştirip civcivli patates salatası olarak arşivlerine eklemişler:)
Görüldüğü üzere salatamızın ismi tarifi tamamiyle sizin yaratıcılığınıza bağlı:)

Sizde sevdiğiniz bir salatanızda bu süslemeyi kullanabilirsiniz.Misafirlerinize hazırladığınız masanızı renklendiren ve görenlerinde beğenisini kazanan görsel bir salata.
2-3 kabak julyen(ince uzun şerit) doğradım,zeytin yağ,tuz,karabiber ile soteledim.
4-5 patates haşlayıp çok az limon suyu 1 kaşık mayonezl ve 1 kaşık yoğurtla karıştırdım.Tabağımın ortasına patates salatamı,yanlarına da kuş yuvasını andıracak çubuk sote kabaklarımı yerleştirdim.Not.Ana ve yavru kuşu oluşturmak için pürenin bir kısmını ayırdım.

1demet dere otunu güzelce yıkayıp kuruttum ve salatamın üzerine bolca yaydım onunda üzerine bıldırcın yumurtası haşlayıp bütün bir şekilde yerleştirdim ve bir kenara ayırdığım patates salatamdan da kuşlarımı oluşturup(daha önce de yapmıştım burdan bakabilirsiniz) yuvalarına oturttuuuuummm hepsi bu:)



Ne diyelim dünya yumurta günümüz kutlu olsun:)
Bakalım daha neler kutlayacağız:)
Biraz da yumurta hakında bildiklerimizi tazeleyelim


YUMURTA PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

*Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır.

*Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.

*Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.

*Yumurta içeren ve yumurtaca zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde, yumurtalar iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.

*Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.

*Yumurta içeren bütün tariflere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır.

*Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.

*Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gerekir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa yumurta sarısındaki demir, beyazındaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur.

*Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.

KIVAMINDA PİŞİRİN:

*Birçok yemeğin eşlikçisi olan yumurta kahvaltılarda tek başına bir şölene dönüşebiliyor. Herkesin farklı kıvamda sevdiği ya da tercih ettiği yumurta çeşitlerini pişirmek hiç de zor değil...

Rafadan yumurta pişirirken:

*Yumurtayı suya koyup kaynamaya başladığı andan itibaren 100’e kadar sayarsanız akı yarı pişmiş, sarısı pişmemiş olan rafadan yumurtayı elde edebilirsiniz.

Kayısı yumurta pişirirken:

*Yumurtayı, su kaynadıktan sonra suya atıp 4-5 dakika kaynatın. Sonrasında soğuk sudan geçirirseniz akı tam, sarısı ise hafif pişmiş olan kayısı yumurtayı elde edebilirsiniz.

Katı yumurta pişirirken:

*Yumurtayı kaynayan suya attıktan sonra 6-7 dakika pişirerek hem akı hem de sarısı iyice pişmiş katı yumurtayı elde edebilirsiniz.

18 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sevgili zuhal,
harika bir patates- sebze tasarımı.
elinize sağlık.
yumurta tüketimine dikkat çekimi fikrini doğru buluyorum.
farklı bir bilinç ile yaklaşmak ,konuya dikkat çekmek gelişim açısından gayet yerinde olmuş.
peçete içine ,bende minik hediyeler koyarım :)sevgili arkadaşlarımın bildiği üzere :)
ama çok sevdim sizin fikrinizide.
her zaman harikaydınız..
güzelliklerde buluşmak üzere...
çok sevgiler NuNu

ufukmutfakta dedi ki...

Muhteşem bir görüntü ve muhteşem bir fikir. Kabaklardan bu kadar güzel kuş yuvası olabileceği hayatta aklıma gelmezdi. Ellerine ve renkli ruhuna sağlık canım arkadaşım benim.( Bu arada bilgiler süper. Yumurtaları 2 saaten fazla dışarıda bıraktığım oluyordu. Artık bırakmam:))

Adsız dedi ki...

yumurta günümüz kutlu olsun:)
ne kadar ilginçmiş gerçekten de..ve ne güzel bilgiler vermişsiniz..mesela '''yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa yumurta sarısındaki demir, beyazındaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur.''' ben bunu ilk burda öğrendim..teşekkürlerr..
ve salatamız çok şık çok eğlenceli bayıldımmm..ellerinize fikirlere sağlık..

şeker pasta dedi ki...

Ufuğun da, sizin de ellerinize sağlık...
ya cidden daha ne kutlama günleri çıkacak bakalım. Sonunda her gün bir şey kutluyor olacağız vallahi...

birsence dedi ki...

ayyy salataya bayıldım civcivler çok tatlı..eskisi kadar sık sitenizi güncelleyin tariflerinizi özlüyorum....bugün benim doğum günüm demekki artık yumurta günüyle aynı gün kutlayacağım...linklerinize benide eklerseniz çok mutlu 0olurum...ziyaretede beklerim... www.birseninmutfagi.blodspot.com

Adsız dedi ki...

Canım benim,
Hem nefis bir salata sunumu hazırlamışsın, hemde bir sürü güzel bilgiyi derleyip toparlamışsın...
Buraya eskisi kadar çok zaman ayıramasanda ben her sabah umutla tıklayıp gözümü üstünden eksik etmiyorum bilesin:))
Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Ellerinize sağlık.Sofranız her zamanki gibi göz alıcı güzellikte... Bir de buna dostlarla sohbetler eklenince daha da güzelleşir...

Ufuk hanım bu konuda başarılı zaten :))
Görsel olarak müthiş görünüyor.Mutlaka tat olarak da çok güzeldir...

Üstteki yumurtalar ayrı bir güzel görünüyor.

Çok beğendimmmm çokkkkkkkk :))

Sevgiler...

Unknown dedi ki...

zuhal hanım ee ne diyelim ozaman hepimizin dünya yumurta günü kutlu olsun,kuş yuvası çok sevimli,boyanmış yumurtalarda harika ellerinize sağlık sevgiler

egeli dedi ki...

VALLAHİ HİÇ YUMURTAYI BİZE HATIRLATMALARINA GEREK YOK BENCE,ÇÜNKÜ ONSUZ HİÇ BİR ŞEY OLMUYOR....HEP AKLIMIN VE BUZDOLABIMIN BİR KÖŞESİNDE :))
AMA ZUHALCIM,KUŞ YUVASI SÜPER OLMUŞ ,ELLERİNE SAĞLIK CANIM,VERDİĞİN BİLGİLER İÇİNDE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM...SEVGİLER

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar Zuhal Hanım,dünya yumurta günüyle ilgili haberleri dün okumuştuk,yabancı sitelerden yumurta ile ilgili tarifleri incelemiştik eşimle birlikte.Zira eşim yumurtayı ve yumurtalı tarifleri yemeyi de yapmayı da çok sever. Her pazar eşimin yaptığı değişik yumurta tariflerini ben de sayfamda yayınlıyorum.
Sizin bu civcivli salatanız da çok hoş olmuş, bayıldım, ellerinize sağlık.
Aslında sayfanızı takip ediyorum ama hiç yorum yazmamıştım. Çok teşekkürler güzel paylaşımınız için.
Kolaylıklar ve başarılar diliyorum size, sevgilerimle...

meleginmarifetleri dedi ki...

Zuhalciiim.
Yumurtasız bir yaşam düşünemiyorum bu yüzden de bahçemde tavuklarım vaaaar hehehe.
Ben bu güne bol bol yumurtalarla katılıtorum sevgiler by.

Rakunt ideas dedi ki...

Süpermiş.Oğluşun kahvaltıda tek yediği yumurta zaten bizim yumurtasız günümüz yok:))))Sunum süper aklınıza emeğinize elinize sağlık.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Zuhal hanım harika bir tasarım ellerinize sağlık,çok şık ve çok albenili olmuş. sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

harika olmuş hakikaten ellerinize sağlık. bu arada kaynatma bilgileride çok işime yaradı.

ceyt dedi ki...

Zuhal hanımcım, harikasın maşallah.ben bu kuşyuvasına bayıldım.ellerine emeğine sağlık canım.yumurta ile ilgili verdiğin bilgiler içinde çok teşekkür ederim.
sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

harikasınız sürekli takipteyim kolay gelsin. Ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

sevgili zuhal,27 ekim pazartesi saat 16.30da show tv deyim.yemekteyiz yarışması sonuç ....
izleyelim bakalım....

dogukan618@hotmail.com dedi ki...

ZUHAL ABLACIM BEN DOĞUKAN
YA YUMURTALARA BAYILDIM YAPTIĞIN HERŞEY İNANILMAZ İŞTAH AÇICI DURUYOR BİDE ZATEN BENİM GİBİ BİRİNİN İŞTAHINI DAHADA FAZLA KABARTIYOR GERÇEKTEN EMEK
VEREREK UĞRAŞARAK ORTAYA ÇOK ZEVKLİ ŞEYLER ÇIKARTIYORSUN
ABLACIM
BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM ABLACIM...