Cuma, Mart 27, 2009

DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN VE BABACIĞIM SENSİZ GEÇEN ÖZLEM DOLU 7.YILIM RUHUN ŞAD OLSUN:((



Kutlu Olsun

"Ben bir sahne işçisiyim, bir ağır işçi. İşim gereği gece-gündüz çalışırım, buradan sizlere en güzel, en doğru, en çağdaş ve gerçekçi bir oyunla ulaşmak için... Bir oyun, bir oyun daha, bir oyun daha... Böyle mutlu geçer ömrüm, yeter ki siz burada olun ve birlikte kotaralım oyunumuzu. Birlikte gülelim, birlikte ağlayalım, birlikte coşalım, şaşalım, sevinelim ve birlikte düşünelim. Oyunun sonunda tiyatronun o vazgeçilmez gizemi içinden, alkışlarınızla, birlikte uyanalım. Güzel bir oyun sonrasının tatlı yorgunluğu içinde zevkle göz göze gelelim.

Şimdi biraz dertleşelim. Son yıllarda Türk Tiyatrosu adına olumlu olumsuz pek çok konuşmalar yapılıyor. Kimileri seyircinin giderek düzeysiz komedilere şartlandırıldığını, hele hele özel tiyatroların, gişe kaygısı nedeniyle ucuz prodüksiyonlarla yetinmek zorunda kaldıklarını, bunun da sanatsal bir erozyon olduğunu savunuyor. Kısmen doğru olabilir ama tüm yokluklara karşın sanat heyecanı ile hala perde açabilen özel tiyatro yapımcılarımızın ve sanatçılarımızın verdikleri mücadele göz ardı edilemez.

Bazılarıysa 'güldürü, güldürü, güldürü' diyor. 'Seyirci artık gülmek istiyor, düşünmek istemiyor' diyerek seyircilerimizi küçümsüyor. Gene bazıları da 'maaşlı memurdan sanatçı olmaz' diye ödenekli tiyatrolarımızı hedef alıyor. Oysa onların ana tiyatro niteliğini ve Türk Tiyatrosu'nun kurucusu olduğunu unutuyor. Oradan yetişen birbirinden değerli büyük sanatçıların varlığını görmüyor.

Bazı güzel insanlar da başlangıçtan bu yana Türk tiyatro sanatçılarının içinde çok büyük yetenekler olduğunu savunuyor ki aynı kanıdayım. En ilginç olanı da bazı çok bilirler, 'artık hiç kimse tiyatro yazmıyor, tiyatro yazarlarımıza ne oldu?' diye bir yanılgıdan yola çıkıyor. Bu çok önemli, çünkü yazarsız tiyatro olmaz. Bence bunu birlikte çözeceğiz, ama önce yazarlarımızı dinleyerek. Çünkü çok değerli ve büyük tiyatro yazarlarımız var.

Bu arada bazı tiyatroseverlerimiz, 'ah nerede o eski tiyatrolar, o eski oyunlar, o eski tiyatro sanatçıları' diye yerinip yerinip duruyor. Oysa çevreye dikkatle baksalar gençleri görecekler. Bir değişimin, bir gelişimin yaşandığını fark edecekler. Genç tiyatrocular iş başında. Hepsi de yetenekli, yürekli ve cesur. Bir araya gelip kendi özgün tiyatrolarını kuruyorlar. Yazıyorlar, oynuyorlar ve devamlı perde açıyorlar. Ben onlara 'safkan tiyatrocular' diyorum.

Ve gene diyorum ki günümüzün sanal ortamlarına karşın, Türk Tiyatrosu tüm gerçekliğiyle dimdik ayakta. Yeni ve çağdaş bir Türk Tiyatrosu hızla kendini bütünlerken, taptaze ve kararlı bir jön Türk, tiyatronun müjdesini veriyor. Çoğu tabuları yıkan bu özgür soluklu tiyatronun temelinde insanoğlunun gerçekleri var. Ama her şeyden öte, ülkemizin ve ülkemiz insanının iç güzelliği, kadirbilirliği, kaderciliği ama en umutsuz anlarda bile, o şaşmaz iradesi, kararlılığı ve sağlamlığı var.

'Sanatçı alnında ışığı hisseden insandır' diyor Büyük Önder. Bizler o ışığı sizlerden alıyoruz. Ve dünya durdukça, kim ne derse desin, her söze verilecek en doğru cevap buradan olacaktır, tiyatro sahnelerinden. Çünkü sizler buradasınız. O halde çalsın son ziller, açılsın perdeler..."

Okuduğunuz yazı
27 Mart Dünya Tiyatro Günü için
Tiyatro ve seslendirme sanatçısı NEDRET GÜVENÇ tarafından hazırlandı.


SENSİZ GEÇEN ÖZLEM DOLU 7.YILIMIZ BABACIĞIM SENİ ÇOOOKK ÖZLEDİM ÇOOKK:((
RUHUN ŞAD OLSUN...

14 yorum:

Bir Dilim Düş dedi ki...

Gerçekten tiyatrocu olmak ciddi bir sorumluluk ve disiplin gerektiriyor. Siz de en güzel örneklerden birisiniz, tiyatrolar gününüz kutlu olsun!!!
Tüm ölülerimizin de ruhları şad olsun!!

Sevgiler,
Evren

sanatsal1 dedi ki...

zuhal abla tiyatrocular gününüz kutlu olsun deniz ben

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

KUTLUYOR VE
BABANIZA RAHMETLER DİLİYORUM.

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

ZUHAL HANIM; DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜNÜZÜ KUTLUYORUM AYRICA BABANIZIN RUHU ŞAD OLSUN...

Nur Vural dedi ki...

Dünya tiyatrolar gününüz kutlu olsun.Sevgili babanıza rahmet diliyorum.

Sevgiler...

egeli dedi ki...

ZUHALCİĞİM ,DÜNYA TİYATROLAR GÜNÜN KUTLU OLSUN CANIM....BU GÜNÜN ŞEREFİNE ,OĞLUMDA ÇOK HASTA OLMASINA RAĞMEN ,İLK KEZ SAHNE TOZU YUTTU VE UZUN PROVALAR SONUNDA SAHNE ALDI.
''BİR SANATÇI NE OLURSA OLSUN SAHNEYE ÇIKMALI,BEN HASTA OLSAMDA BUGÜN ÇIKICAM ''DEDİ
GURURLA İZLEDİM OĞLUMU,ÇÜNKÜ ARALARINDA EN KÜÇÜK OYUNCU KAAN'DI VE O YAŞINA RAĞMEN BUNU DÜŞÜNEBİLİYORSA DEMEK Kİ ''SAFKAN OYUNCULAR ''GERÇEKTEN YETİŞİYOR ÜLKEMİZDE ,SEVGİLİ NEDRET GÜVENÇ ÇOK DOĞRU YAZMIŞ ...
BABACIĞININ MEKANI CENNET OLSUN ,ALLAH RAHMET EYLESİN...

İlknur dedi ki...

Zuhal hanım,Tiyatrolar gününüz kutlu olsun.Tiyatroyu çok severim.Bu arada BAbanızın Ruhu Şad olsun...

Hülya dedi ki...

Babasına çok benzeyen kız,baban tiyatrocu kızıyla gurur duymaya devam ediyordur.Öyle hissettim.

lezzetyolculugu dedi ki...

Tiyatro farklı bir lezzet bambaşka bir haz.İzleyiciyle,oyuncu arasında kimi zaman kurulan bir bağ bence.Ve en az doktorluk kadar zor.Her oyunda aynı duyguyu yaşamak ve seyircinin aynı keyifi almasını sağlayarak oynamak.Hergün hep aynı şeyleri söyleyeceğini bilsende aynı çoşkuyla oynamak çok ama çok zor.Tamamen emek işi.Ve gerçekten keyif almayanın yapamayacağı bir iş.Çünkü harcanılan emek kazanılan paradan kat be kat fazla...
Tiyatroyu seviyorum ve her bir oyuncuya saygı duyuyorum.Zor ama güzel bir iş yapıyorlar.Türkiyede çok yetenekli oyuncular (sizde bunlardan birisiniz) çok zeki senaristler mevcut yeterki biraz daha desteklensinler.Önleri kesilmesin.Rant kavgasında yok olup gitmesinler.
Geçmiş tiyatrolar gününüz kutlu olsun.Kıymetli babanıza ve nezdinde tüm ebediyete intikal etmiş tiyatroculara ve tiyatro sevenelere Tanrı'dan rahmet diliyorum.
Sevgiler.

GIDAGÜNCESİ dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım,
Öncelikle babanıza rahmetler diliyorum.
Bugün sabah aldığım bir ödülü uzun zamandır beğenerek takip ettiğim ve sürekli ziyaret ettiğim bloğunuzla paylaşmak istedim. Ayrıca bloglar arası bu faaliyetin tanışmaya bir vesile olduğunu düşünüyorum. Henüz çok yeni olan bloğuma uğrayıp alırsanız sevinirim.Sevgiler...

Neşeli Sesler dedi ki...

Yazılarınızı çok büyük bir keyifle okuyorum. Tiyatro hakkında söylediklerinize katılmamak elde değil. Tiyatro tutkunu olan ben bile çocuğum o bu derken ihmal ediyorum. Ama Türk seyircisi asla bilinçsiz değil. Sadece gülmek bizlere göre değil.
Babacığınızın toprağı bol olsun. Sizin gibi hayırlı evladı olduğu için rahat uyuyordur.

Sevgilerimle eefendim...

Adsız dedi ki...

zuhalcim babacigina Allahtan rahmet diliyorum.nedret guvenc hanim en sevdigim tiyatroculardan .eskiden turkiyede iken trtde izlerdim .ama simdi maalesef yurt disinda olunca tiyatro imkanimiz maalesef yok. ve bu yazi ile kendisini nasil ozledigimizi farkettim. kendisine cok selam ve saygilarimi sunarim. ayrica sizede basarilar dilerim. selamlar nesrin www.lalelimutfaklar.blogcu.com

balböcükleri dedi ki...

cnm zuhal ablacığım blogunu görünce çok sevindim.dünya tiyotrolar günün kutlu olsun.görüşmek dileğiyle:)

neseersoy dedi ki...

Yorumum biraz geç olsa bile yürekten kutluyorum ve yapmış olduğunuz eşsiz sanattan dolayı hepinizi ayakta alkışlıyorum.
Sevgili babacığının ruhu şad olsun mekanı cennet olsun.
Sevgilerimle.