Perşembe, Eylül 07, 2006

HAMSİ KOYDUM TAVAYA DA LÜP LÜP LÜP DİYE YUTMAYA;))))

OOOOOHHHH Nihayet bu sene hamsi yiyebileceğiz sanırım bu durumda lüfer de olacak bildiğim kadarı ile yanılıyorsam düzeltin palamut bol olunca lüferi kaçırırmış hamsi de olmazmış,geçtiğimiz yıl palamut çoktu başlangıçta çok mu yediğimdendir bilmiyorum ama geçen yılki palamutlar hiç de lezzetli değildi.Bugün balıkçım da hamsiyi görünce gözlerim parladı eee ne de olsa fosfor bakarken bile yarıyor insana;))Balıkcım -Vereyim hamsi çok lezzetli abla dedi.-Yok dedim bu marmara hamsisidir lezzetli değildir ,-Marmara değil şile hamsisi çok lezzetli yağlı deyince -eh dedim ver bakalım 1 kg.Sağolsun yaptığım alışverişlerimden hep memnun olmuşumdur her zaman ki gibi güvendim balıkçıma sağolsun dediği kadar vardı çok çok çok lezzetliydi;))Hamsili pilavı da çok severim geçtiğimiz yıl o kadar istememe rağmen bulupta yapamamıştım bu sene kısmetse özlediğim lezzete kavuşacağım;))EEHHH Komşuda pişer size de düşer elbet;))Tarifini de paylaşacağım tabii.

KOLAY HAMSİ BUĞLAMA

MALZEMELER: 1kg hamsi
1adet soğan
1adet limon
çok az zeytiyağ
3-4 adet defne yaprağı
tuz ve bir tutam kekik

YAPILIŞI:Hamsimizin içini ve kılçığını çıkarıp yıkıyoruz bir süzgeçe koyup iyice süzdürüyoruz tuzunu da ekleyip karıştırıyoruz.Ben tava da yaptım siz pilav tenceresi gibi sığ bir tencerede de yapabilirsiniz.Tavamızın en altına bir sıra hamsiyi açarak diziyoruz üzerine soğan halkaları yerleştiriyoruz.

Üzerine bir kat daha hamsi diziyoruz onun da üstüne limon halkalarımızı sıralıyoruz

Limon halkalarının da üzerine hamsimizin son sırasını yerleştirdikten sonra zeytinyağımızı da üzerinde şöyle bir gezdiriyoruz ama çok değil.

Son olarak defne yaprağı ve bir tutam kekik serpiyoruz,

Ocağımızın kısık ateşinde hemen hemen 35_40 dak.kadar suyunu çekipte hafiften altı tutana kadar pişiriyoruz.Altının hafif kızarmış olması ayrı bir lezzet veriyor,bu arada arzu ederseniz kekik ve defne yaprağı yerine maydanoz koyup pişirebilirsiniz ben maydanozun piştikten sonraki baygın tadını pek sevmediğim için bu şekilde yapıyorum sizin damak tadınıza daha hoş gelirse sizler öyle deneyin.Bu arada tavamızın kapağını da kapatmayı ihmal etmiyoruz.

Hamsi pişene dek boşmu duruyoruz tabiiiki değil;)))ALLAH BOŞ OTURANI SEVMEZMİŞ;)))Göbek(atom)salatamızı ince kıyım doğruyoruz üzerine bolca konserve mısırımızı ve köz biber turşumuzdan da ilave edip bol limon 1-2 damla limon sirkesi zeytinyağ(aslında balık dediğinin yanında roka olurda rokalar bugün çok benekliydi beğenmedim)şööööyle bir harmanlıyoruz.

eyvaaaaah hamsiler suyunu çekti mi ne mis gibi kokuyorlar şöyle bir gözatalım

O o ohhh enfes yemede yanında yat ;)))

AFİYET OLSUUUN...

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Aman aman hamsiler ciktimi.Biz hasretiz hamsiye,nefis olmuslar.Ellerinize saglik.Komsuda piser bizede düser,bir tabak rica etsem olurmu.Kokusu geldi de.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Çok özledim hamsiyi çok. Sizin yaptığınız harika görünüyor.

Nezaket dedi ki...

Zuhalcigim, valla hizina yetismek mumkun degil. Bakiyorum hergun baska bir tarif eklemissin bloga. Hamsi mevsimi baslamis demek, farkinda degilim. Karadenizli olarak hamsi benim en favori baligim, buralarda yiyemesemde :(( Senin yaptigin gibi bugulama veya misir unuyla citir citir kizartilmis olani ve yaninda tabiki sirkeli salata. Ben daha ne isterim. Ellerine saglik Zuhalcigim, afiyet olsun...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık, çok güzeyl görünüyor, ayrıca kandilin mübarek olsun. SEvgiler

Adsız dedi ki...

off off gelde yeme gelde kilo alma.inanamıyorum sabah sabah bu görüntüye dayanılırmı.ellerine sağlık.şimdi eşim bu balıkları görse hemen balık yemeğe gidelim derdi.kahvaltı niyetine.eşimle ben tam bir balık hastasıyız ben her çeşitini yerim o hamsiye bayılır.üfff akşama balıkmı yesek?Zuhal hanım gerçektende çok hızlısınız.her açtığımda yeni bir tarif görmek beni çok mutlu ediyor.Bende yemek yapmayı çok seviyorum ama pek fazla vakit bulamıyorum yazları çalışma saatlerim pek uygun değil kışın daha fazla vakit ayırabiliyorum yemek yapmaya.Asıl merakım pasta üzerine pasta yapmak süslemek ve yenildiğini görmek beni çok heyecanlandırıyor.ben genelde yaptığım pastaların sadece tadına bakıyorum.tatlıyla aram çok iyi değil.Arada sırada puding tarzı şeyler ister canım o kadar.aman allahım çenem düştü.hadi benden bu kadar.sevgilerimle :)

limoncicegi dedi ki...

Haberler gibisin Zuhal, ben marketlerde oyle cok gezinenlerden, mahalle esrafi ile konusan biri pek degilimdir. Oyle olunca hamsi mevsimini senden ogrendim. Haftasonu bir bakalim bizim balikciya .. Ellerine saglik
Afiyet olsun

Damak Tadı dedi ki...

Zuhalllll,
bu ne hız canım canım arkandan yetişene aşkolsun.)))

Hemde hamsi yaparsın ve bize şurdan seslenmezsin.))Gül desen,gül demeti ile koşar gelirdim inan canım.))

Bizde bu gece İçli tava yapıcaz anne ile.Yarın da pişecek.Bu yüzden sadece yapılırken görüntüleme imkanım olacak.

Ben bağirabilirim Zuhal diye belki duyar gelirsin hıhh.))

Canım tekrar ellerine sağlık,umarım afiyetle yemişindir.

Sevgiyle kal daima.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA ARZU'CUĞUUUM;
Ne demek istemediğin kadar ikram edebilirim.Afiyet olsun;)

HOŞGELDİN MELTEM'CİĞİİİM;
Bende çok özlemiştim yazımda da dediğim gibi gözlerim parladı tezgahta görünce hamsiyi;))Benim mutfağımda hamsi çoğunlukla bu şekliyle pişiyor hem sağlıklı,hem kokusuz hem de hafif oluyor denemeni tavsiye ederim.

MERHABA NEZAKETCİĞİİİM;
Çokk üzüldüm şimdi ,oralarda bulamamana;((İstanbul'a geldiğinde haberim olsun sana da yaparım arkadaşım;))Bende sirke soslu salatalara bayılıyorum onun için genelde sirke+limon kullanıyorum;)

MERHABA PEMBELİ'CİĞİİİM,
Senin de kandilin mübarek olsun;)

MERHABA MEHTAP'CIĞIIIM;
Bende balık düşkünü biriyim kahvaltı da olsa yerim hatta akşamdan kızartılmış takoz palamut ertesi güne kalmışsa sabah mutlaka ben yerim;))Bu ara benim de vaktim olduğu için bu kadar sıklıkla birşeyler yazmaya çalışıyorum yoksa sürekli olması çalıştığım dönemde çokda mümkün olmuyor yatağımın yüzünü zor görüyorum öyle bir tempoda.Yapımcı firmam bugün aradı yeni projemiz kasım ayında başlayacağından bu süre içinde bol bol yapar yazarım artık;))

MERHABA LİMON ÇİÇEĞİİİ;
Bende herkesle sohbet halinde biriyimdir nerde ne var genelde de bilirim bu bir zevk ve keyif işi sanırım alışveriş yapmayı özellikle de mutfak alışverişine bayılırım ve her daim kendim yaparım bazen yorgun günlerimde yardımcım -sen otur ne istiyorsan yaz ben alırım. der, bunu derken de ilave eder -senin için rahat etmez ama beğenmezsen değiştiririm;))Bende böyleyim işte...;))Evet benden tavsiye hafta sonu kaçırma derim hamsiyi;)

GÜLCÜĞÜÜÜÜÜÜM SEN Mİ SESLENDİİİİN GELİYORUUUUM;)))
Bende diyorum bu akşam bana biri sesleniyor senmişsin meğer bizdeki bitti ama sizdeki içli tavaya gelebilirim;)))Merakla bekliyorum bakalım nasıl olmuş anneciğinin ve senin elinden çıkacağına göre mutlaka lezziz olacaktır;anneciğine de hürmetler...

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım Siteniz çook güzel ve sık sık yeni tarifler eklemeniz ayrıca hoş.
Ben bu tarifi kılçıklı hamsi ile de yapabilirmiyiz diye soracaktım?
Şimdiden teşekkürler.
Sevgilerle

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA ZERRİNCİĞİİİM;
Güzel sözlerin için teşekkür ederim.Tabiki yapabilirsin kılçıklı olmasının hiç bir mahsuru yok kılçıksız hali ile yemesi daha kolay oluyor sadece;))Yorumunu yeni okuduğum için geç cevap vermiş olabilirim kusura bakma lütfen ;))
SEVGİYLE KAL...

MERHABA GAYKEDİCİĞİİİM;,
Evet bizde çocukken annem ve babam asla balığın yanında peynir yememize ve ya yemekten sonra süt yada sütlü tatlılar tüketmemize asla izin vermezler di ancak Dr.'ların da üstünü çizdikleri bir şey var ki o da BALIK BAYATSA SÜT VE SÜT İÇERİKLİ GIDA BİRLİKTE ALINDIĞIN DA ZEHİRLEME YAPAR.Sanırım arkadaşın da bunu kastetmek istemiş ben de şüphelendiğim bir balık yiyorsam(buzluktan çıkarttıklarıma hiçbir zaman güvenemem mesela) buna dikkat ediyorum yok eğer içim rahatsa yediğim balığın tazeliğine güveniyorsam hiiiç umursamadan ikisini aynı anda tüketiyorum;)Yani diyeceğim şudur ki ÖNYARGI değilde bir ÖNLEM desek;)))
SEVGİYLE KAL...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Bu arada yapmış olduğun sandviç için afiyet olsun demeyi unutmuşum nasıl güzel olmuştur canım hamsi çekti yine hafta da en az 2-3gün yapar oldum;)))