Salı, Eylül 05, 2006

YEŞİL KEK


Yapımı kolay,lezzeti bir okadar da güzel olan bir tarif yeşil kek.5 çaylarınızın veya çocuklarınızın okul dönüşlerinde sevebilecekleri bir lezzet;))Ayrıca ilk yiyen içinde hep şamfıstığımı var diye soruyor başka bir süprizse kekinizin dış kabuğu sarı içi ise yemyeşil duruyor ve asla yiyenler maydanoz veya ıspanak kokusunu almıyorlar;))

YEŞİL KEK

MALZEMELER: 4 adet yumurta
5 kahve fincanı un
4 kahve fincanı toz şeker
1 paket kabatma tozu
1 paket vanilya
1/2demet maydanoz veya 9-10 yaprak ıspanak

YAPILIŞI:Önce yarım demet maydanozumuzu veya ıspanağımızı elimizle 6-7 ye bölüyoruz(bıçak kullanmıyoruz ki vitaminleri pişen suya geçebilsin)üzerine 1 parmak üstüne çıkacak kadar su ekleyip iyice pişiriyoruz.Pişirdiğimiz maydanozumuzu veya ıspanağımızı suyunu süzmeden rondodan geçiriyoruz.Kekimize elde ettiğimiz bu maiden 1 kahve fincanı ekleyeceğiz soğuması için bir kenara alıyoruz.
NOT:Geri kalan mayiyi buzlukta dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz.
Yumurta ve şekeri mikserin orta hızında çırpıyoruz,

Un,kabartma tozu,vanilyamızı ve de maydanozlu veya ıspanaklı maimizi de ekliyoruz iyice çırpıyoruz.

Daha sonra kalıbımızı yağlıyoruz.Ben bir toplantı için pazar gecesi yapmıştım kekimi ve kalabalık bir toplantı olacağı için ülçülerimin 1,5 katından yaptım ve 2 dikdörtgen ve minik mekik silikon kabıma tam ölçü oldu.Mekikleri evime kekleri de toplantıya gittiğim sevdiklerime götürdüm;)Siz tam ölçü ile bir kek kalıbında yapabilirsiniz.Ayrıca benim gibi silikon kek kalıbı kullanacaksanız yağlamanıza gerek kalmayacaktır.

Kekimizi kalıba aldıktan sonra 180derece önceden ısıttığımız fırınımızda 45dak. kadar pişiriyoruz sizde benim gibi mekik kalıplarında yada küçük muffin kalıplarında denerseniz 20-25 dak. yeterli olacaktır tabii kürdan testimizi yapmadan fırından çıkarmıyoruz.Büyük kek kalıbında yaparsanızda fırınımızı 20 dak. önce kesinlikle kapağını açmıyoruz yoksa kekimiz kabarmaz ve çökme oluşur.

NOT:Bu arada şeker ve un kovalarım Tupperware ürünü ve hava almaz kaplar böylelikle çok uzun süre unumu bayatlamadan saklayabiliyorum,şekerimin içindeki şeyi merak edenler için küçük bir ipucu kullandığınız şekerin daima güzel hoş kokmasını istiyorsanız benim yaptığım gibi şeker kavanozuna veya kovanızın içine çubuk vanilya batırabilirsiniz;))Silikon kalıplarım da SoftBowl ürünüdür.

AFİYET OLSUN...

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanim merhaba degisik bir kek gercekten.Hakiki gida boyasi, ve saglikli boya, bu yesil karisim olsa gerek.Benim sormak istedigim siz unlu karisima yesil rengi ekledinizde, nasil renk görünmemis?Özellikle cig hamurlar beyaz.Bunun bir taktigi varsa yazarsaniz sevinirim.Sevgiler

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal, bu ne hamaratlık, hızına yetişmek mümkün değil, yine harikalar yaratmışsın. Ellerine sağlık. Sevgiler.....
zeynepp

Adsız dedi ki...

Zuhal Hanım merhaba, ıspanaklı keki bende sıkça yaparım çok seviyorum, yalnız sizin tarifte yağ yokmu?

Benim ıspanaklı kek tarifimde işte burada. http://www.blogcu.com/pembeli/267401/

Sevgiler.

limoncicegi dedi ki...

keske bir dilim kesip bize ne kadar yesil oldugunu gosterseydiniz. ben merak ettim simdi. en iyi en kisa zamanda yapmak sanirim

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım ellerinize sağlık....Bende bu kekin içinin rengini çok merak ettim.Diğer arkadaşların sorduğunu bende yinelemek istiyorum..Hakikaten kekin çiğ hamuru nasıl beyaz kalabildi????
Şu kekten bir dilim kesip bizimle paylaşacak mısın:)))
Bu arada kek kalıplarına bayıldım.
Sevgilerrr...
Zeynep (Eslemnur)

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA ARZU'CUĞUUUM,
İnan bana ben de bilmiyorum nasıl oluyorda içi yeşil dış kabuğu sarı olabiliyor ama taktiğinin olmadığını iyi biliyorum;)Aynı anlattığım şekilde haşlıyorum rondodan geçirip 1 fincan bu karışımdan ekliyorum.Resmin üstüne bir kere tıklarsan resmin büyük halini görebilirsin orda da olduğu gibi çiğ halindeyken minik minik belli oluyorlar ama piştikçe bu karışım içine hapsoluyor heralde;))

MERHABA ZEYNEP'CİĞİİİM;
Teşekkür ederim hızım çok yakında çalışmaya başlayınca geçeceğinden oturduğum şu günlerde yapabildiğim ölçüde çok şey yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum;))

MERHABA PEMBELİ'CİĞİİİM,
Vermiş olduğun linke gözattım ve çok beğendim ellerine sağlık.Senin kekinde ki yağda aslında az ama benim bu tarifimde hiç yok sünger gibi pofur pofur bir kek oluyor pandispanya lezzetinde;)

MERHABA LİMON ÇİÇEĞİİİ;
Bende aslında dilim halini sizlerle paylaşmak istyorum biliyorsun tarifleri verirken en ince ayrıntısına kadar da resimlemeye çalışıyorum ancak fotoğraf makinam yeterli gelmiyor ve yakınlaştıkca netliği gidiyor maalesef o halindense çekmemeyi tercih ediyorum ben de birde bu yaptığım kekleri pazartesi günü katıldığım bir toplantı için yapmıştım ve dilimlemeden götürmek durumundaydım;birazda bazı şeyler siz deneyin istiyorum yapılış aşamasını detay detay veriyorum zaten eh ölçüleri de belli geriye sizin tadıp yorum yapmanız kalıyor;))

MERHABA ZEYNEP'CİĞİİİM;
Hayır artık resmi paylaşamayacağım çünkü çoktaaan midelere indi bile;))Üst satırlarda verdiğim cevaplarda olduğu gib renk nasıl bu hale geliyor bilemiyorum;)Fotoğraf makinam yeterli olmadığı için yakın plan görüntü alamıyorum maaalesef kötü oluyor;))EEhh nasıl olsa yapımı oldukça kolay olan bu tarifi birde sizler yapın bende biraz mutlu olayım sadece okunmuyor ve mutfaklarda işe yarıyor diyebileyim;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Tuhfe dedi ki...

Merhaba sevgili Zuhal,

Mutlaka TV de yemek programi yapmalisin. Seni "Canli" olarak seyretmek zevk verir.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN TUHFE'CİĞİİİM;
Beni birde Tv'de çekebileceğinize emin misiniz bak baştan anlaşalım aaa çok oldun ama demeyin sonra bir kaç ay içinde kitap çıkacak gibi görünüyor;)Kısmetse yepyeni bir dizi başlıyor hergün blogda görüyorsunuz Tv de de yemek pasta yaparken görmek istediğinize eminmisiniz;))))Bakalım belki o da çok yakında bir süpriz olurGenç kızımı ve seni öpüyorum;)
SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

Merhaba.

Kekler gerçekten çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Benim de soft bowl kek kalıbım var ama hemen hemen hiç bir zaman keki parçalamadan çıkarmak mümkün olmuyor. Siz nasıl çıkarıyorsunuz, bunun kolay bir yönü var mıdır, cevaplarsanız sevinirim.

Bir de bu tarifleri kategorize etseniz diyorum, ya da ettiniz de ben mi göremedim acaba ?

Teşekkürler tüm tarifler için, başarılar....