Pazartesi, Ekim 16, 2006

ye#15 BAYRAM TATLILARI = HAZIR YUFKA İLE BAKLAVA VE DİLBER DUDAĞI - ŞEKER PARE - SARAY SARMA

İşte yeni telaşlı bir Bayram Haftası ve Etkinlik günü geldiii.Evlerde bir bayram telaşı başlamışken tüm hanımlara kolay gelsin veeee ne güzel ki etkinliğimiz bu sefer Bayrama denk geldi,en azından bayram tatlısı ne yapsam düşüncesinden kurtulacağız;)))Etkinliğe bu kez ev sahipliği yapacak olan arkadaşımız DERSAADET'e kolay gelsin ve ev sahipliği için şimdiden teşekkür ederim;))
Etkinlik için ne yapabilirim diye düşünürken epey zorlandım ama uzun zamandır denemeyi düşündüğüm ve yufkacılar da Metro gross marketlerde satışa sunulan hazır baklava yufkasını denemeye karar verdim ve denedim bakalım beğenecekmisiniz bana sorarsanız hem çok pratik bir o kadar da lezzetli oldular.Yufkaları paketlerinden açtığımda fikrimi değiştirip rahmetli babaanneciğimin her bayram hazırladığı güzel el yapımı Dilber Dudakları geldi aklıma ve onu yapmaya karar verdim daha sonra yufkamdan bir miktar artınca onu da baklava gibi yapıp dilimledim ve fırınladım.İkisi de lezzet olarak aynı ancak şekil olarak farklı oldular;))
Şekerpare'yi de hepinizin bildiği gibi arkadaşlarım için hazırladığım Hamsili Pilav gününde yanında yapmıştım ve tarifini etkinliğe saklamıştım;)
Cumartesi günü de Saray Sarmasını yaptım ve babacığımı rahmetle andım canım babam nasıl severdi Saray Sarmasını,Çapa da küçük bir pastane bu tatlıyı çok güzel yapardı kimin yolu düşse mutlaka sipariş verirdi her güzel yer gibi orası da maalesef kapandı;( Zaten o tatlıya o kadar düşkün olan babacığım da artık hayatta değil;( Bazen eskiyi düşünmek çok acı veriyor aslında yanlış söyledim sanırım içimi acıtan eski yaşadıklarım değil çünkü çok güzel mutlu bir çocukluğum oldu huzur dolu ve birbirini çok seven bir ailenin için de büyüdüm eski günleri düşünürken suratımda her zaman bir rahatlama dudaklarımda hep bir gülümseme oluşuyor yüreğimi acıtan bu kadar güzel yaşadığım günleri paylaştığım kişilerin artık hayatta olmayışı.Ne acıdır ki artık Bayramlar bile özel gelmiyor insana çünkü bayramı paylaşabilecek büyüklerimiz yok sadece bayram tatilini paylaşabilecek arkadaşlarımız var;(
Neyse haftanın ilk günü bu kadar karamsarlık yeter işte bayram henüz evimize gelmesede Bloglara geldi bile en iyisi bizler bunun tadını çıkaralım;))İşte ilk tarifimiz;
HAZIR YUFKA İLE DİLBER DUDAĞI VE BAKLAVA


MALZEMELER:500 gr.'lık Hazır baklava yufkası (1kg'luk ları da var ama ben 500gr'lık paket kullandım)
2 bardak kırılmış ceviz içi
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı su
150-200 gr. tereyağ

ŞURUBU İÇİN:2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/4 limon suyu

YAPILIŞI:Öncelikle kırık ceviz içlerimizi bir tavaya yerleştirip 1 çorba kaşığı şekerimizi ve 1 çorba kaşığı suyumuzu ilave edip yanmalarına müsade etmeden biraz kavuruyoruz burda şeker ve su ilave etmemizin amacı cevizlerin birbirlerini tutması dilber dudağımızı servis yaparken ya da yerken de içinden cevizlerin pıtır pıtır dökülmesini önlemek.

Yufkalarımızı 20 kat üst üste yerleştirip keskin bir kalıp yardımı ile ya da bardağı ters çevirip bıçakla kenarlarından geçerek yuvarlak şekiller elde ediyoruz.

Ortasına 1 tatlı kaşığı kadar cevizimizden koyup ikiye katlıyoruz ve iyice elimizde sıkarak birbirine yapışmasını sağlıyoruz.

Yağladığımız borcam veya tepsinin içine birbirlerine bitişik nizam aralıksız diziyoruz.

Tereyağımızı iyice kızdırıyoruz üzerinde köpük oluştuysa o köpüğü de alıyoruz ve kızgın kızgın tereyağımızın yarısını üzerlerine bir kaşık yardımı ile döküyoruz.

Heryerini iyice yağladığımız dilber dudaklarımızı

Önceden ısıttığımız 180 derece fırınımızda üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Elimizde arta kalan hamurlarımızı ve dilber dudağının kenarından çıkan yufkaları yağlanmış bir tepsiye yarısına kadar döşüyoruz

ara sıraya arta kalan cevizimizi de ekleyip üzerlerini yine aynı şekilde döşedikten sonra baklava dilimi gibi kesiyoruz.

Üzerine arta kalan tereyağımızı tekrar kızdırıp üzerlerine kaşık yardımı ile döküyoruz.180 derece önceden ısttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

Dilber dudağımızı da baklavamızı da fırından çıkardıktan sonra 4-5 dakika kadar bekletiyoruz ilk sıcaklığını verdikten sonra sıcak şurubumuzla şurupluyoruz.

Şurubumuzu 2bardak toz şeker 2 bardak su ile iyice kaynatıyoruz yaklaşık 15 dak sonra limonumuzu sıkıp bir 5 dakika da öyle karıştırıp kaynatıyoruz tahta kaşığa bir miktar alıyoruz ve tekrar kaşığı ters çevirip içindeki şurubu tencereye boşaltıyoruz en son damla tahta kaşıktan daha kıvmlı bir şekilde düştüğün de şurubumuz olmuş demektir.

AFİYET OLSUUUUN...
Bugünlük bu kadar yazabiliyorum ama resimlerde gördüğünüz şeker pare ve saray sarmanın tarifi en kısa zaman da gelecek;))
TÜM DOSTLARA İYİ BİR HAFTA DİLİYORUM;SEVGİYLE KALIN...

GELECEK TARİFLER
ŞEKER PARE

VE SARAY SARMASI

24 yorum:

Yemekbahane dedi ki...

Zuhal Hnm,

Yine harika gözüküyor bu tatlılar, ellerinize sağlık.Şekerparenin tarifini sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

Yemek zaten bahane :)
Müge

ufukmutfakta dedi ki...

Canım benim, ne kadar duygusal olduğun yazdıklarından anlaşılıyor. Çoğu zaman bende senin gibi düşünür, geçmişi özler ve hüzünlenirim. Ama inan bana o güzellikleri yaşamış olmak ve onları bu gün dahi düşünerek hüzünlenmek bile bir mutluluk. Düşünsene geçmişte hatırlayacağı güzel anıları olmayanlar, onları hatırladıkça o mahzun hüznü bile bilemezler. Bana da rahmetli babacığımdan anı kalan "kadifeden kesesi" şarkısıdır. Ne zaman dinlesem aklıma küçücük yaşta iken onu çok iyi tanıyamadan kaybettiğim babamın, demli çayını yudumlarken hafif hafif bu şarkıyı mırıldanması gelir. OOOOOf bende amma çok yazdım dimi. Güzel arkadaşım, yüz yüze konuşmadan bile samimiyetini canı gönülden hissettiğim arkadaşım, maharetini döktürerek, yine yeni alternatifler sunmuşsun. Hele bizim gibi çalışan ve baklava açmayı bilmeyenlere süper kolaylıklar tanıtmışsın. Ellerine sağlık. Varolasın emi....

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal, bende tarif aramak icin girdim gozlerim bayram etti, ne kadar pratik ve guzel gozukuyorlar..Bende baklava yapmaktan vazgecip dilber dudagi yapmaya karar verdim sayenizde. Simdiden hayirli mutlu huzurlu bayramlar dilyorum...

celerone dedi ki...

Zuhal Hanım,

Ben bayılıyorum sizin anlatım tarzınıza ve yemeklerinize. Bıcır bıcır sevimli bir insan görüyorum karşımda sizi okuyunca.

Selamlar,

Unknown dedi ki...

Tekra Merhabaaa,
Insan gozlerini alamiyor.Ne guzeller.Ellerinize saglik.

Sevgilerimle

Gulenay

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım, maşallah nekadar hamaratsınız, hemde çok akıcı yazıyosunuz.Ellerınize sağlık,bereketli olsun.
Çapa'da oturuyorum sanırım siz Fatıh!e çıkan yoldaki dükkanı diyosunuz.Saray sarması yaparlardı.seneler çok hızlı geçmekte.mübarek ay bitmek üzre.seneye sağlıkla inşallah erişiriz.
genellikle ramazan denınce güllaç hatırlardım..Eşim ve ailesi yıllardır atom tatlısı,çerkez tatlısı da denir.Onu alırız.Ankara'da bilinen bi tatlıymış ramazana has.İstanbul'da ise eskiden açık olan Kilim pastelerınden arar bulurduk.artık malesef yok .
Güzel ellerınıze sağlık,iyiki yazıyosunuz.sağlıkla kalın.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Zuhal'ciğim,
Çok güzel dile getirmişsin eskiyi ve aramızdan ayrılan büyükleri.Hepsinin ayır ayrı mekanları cennet olsun..Harikasın tek kelime ile okuyunca çok eskilere gidip çok şeyleri yad ettim.Allah bundan sonra sana ve sevdiklerine uzun ömürler versin..
Tatlılat tek kelime ile mükemmel olmuş canım ellerine sağlık..Bende geçen pazar şaşkında rastladım bir markette çok sevindim..Canım tüm tatlıların birbirinden güzeller şimdi annemle bakıp bakıp duruyoruz.Annem ne hamarat maaşallah demekten kendini alamadı tatlım..Tekrar ellerine gönlüne sağlık,etkinlik hayırlı olsun.O güzel yüzün devamlı gülsün..SEVGİYLE KAL..

Adsız dedi ki...

sevgili ZUHAL ay seni çok seviyorum varya artık sabahları trt 3 deki çiçek taksiye bile farklı gözle bakıyorum valla sanki yüzyüze tanışıyoruzda öyle izliyomuşum gibi daha bayram gelmeden gözümüze gönlümüze bayram ettirdin valla..ellerine sağlık.şekerpareyi bende dört gözle bekliyorum..birde bu baklavalık yufka böreklilkle aynı değilmi dahamı ince..sevgileer..

Adsız dedi ki...

oy oy bunlarda ne böyle ellerine sağlık hepsi harika görünüyor bu arada zuhalcim seni eklemeyi unutmuşum azönce eklerim linklerime görüşmek üzere

munevver dedi ki...

Zuhalciğim,bu ne hız.Ben bir tanesine zor yetiştim.Sen coşmuşsun.Ellerine sağlık arkadaşım...Sevgiyle...
nanelimon.

Adsız dedi ki...

Oyyy yoyyy oyyy ,

Zuhal abla harika gorunuyorlar, evet karar verdim bende yapmaliyim!
Bu haftasonu bayrama bu tarifler yapilacak :-)

Sevgiyle kal,

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal hanım ellerinize sağlık hepsi birbirinden hoş gözüküyor özellikle şekerpare ve saray sarması ikisinide severim

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba, ilk fırsatta bu hazır yufkalardan alıp baklava yapmak istiyorum. Sizinde ellerinize emeğinize sağlık. Etkinlik hayırlı olsun. Tabi tatlılarınızdan ziyede yazdıklarınız beni çok etkiledi. Bende çok güzel ve mutlu bir çocukluk geçirdim. Şimdi bayramları arkadaşlarımla tatil olarak değerlendirmekten öteye gidememekten başka çarem yok sanırım.Sevgiler ve bol marifetli günler dilerim.

Adsız dedi ki...

merhbalar sitenizi her gün takip ediyorum hoşuma gidiyor tatlılarınızda çok güzel ama özellikle baklavalık yufkayı nerden aldığınızı merak ettim onlar büyük kıolaylık ben ankarada yaşıyorum aradığım malzemeleri bulamıyorum.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA MÜGE'CİĞİİİM;
Beğenmiş olmana gerçekten sevindim umarım içlerinden denemek istediklerin olur eğer yaptığın olursa bizimle de paylaşırsan mutlu olurum;)Şeker parenin tarifini nihayet yazabildim umarım görmüşsündür;)


MERHABA UFUK'CUĞUUUM,
Bana bir daha ki sefer yorum yazdığında URL kısmına tam adresini yazabilirsen iyi olur buran senin sayfanı ziyaret etmek isteyenlere kolaylık olur düşüncesindeyim;)Ziyaret demişken az önce ziyaretine geldim aman allahım ne güzel mamalar yapmışsın ellerine sağlık biraz sonra tekrar dönüp yorum yazacağım;)
Burdan duyrulur Ufuk'ta Mutfakta'nın sitesine mutlaka göz atmalısınız;))
http://www.blogcu.com/ufuksitki/
Bu arada yazmış oldukların o kadar hoşuma gittiki sağol ve babacığını küçük yaşta kaybetmiş olmana çok üzüldüm güzel olan şeylerin ömrü hep kelebeğin ömrü kadar kısa oluyor maalesef;((Ama herşeye rağmen haklısın geçmişte de kalsa güzel anılarımızın olması çok çok güzel umarım birgün yüzyüze geliriz uzuun uzun sohbet ederiz;))Tarifleri beğenmiş olmana sevindim hazır baklava yufkası gerçekten büyük kolaylık ve inan bana inanılmaz güzel bir lezzet tavsiye edilir;)Sen de varol öpüyorum arkadaşım;)

HOŞGELDİN YILDIZ'CIĞIIIM;
Tarifleri beğenmiş olmana sevindim,bu yufka hem zamandan kazandırıyor hem de çok laezzetli tavsiye ederim;)Bende hayırlı huzur ve mutluluk dolu bir bayram dilerim;her zaman beklarim;)

HOŞGELDİN CELERONE'CUĞUUUM;
Bende sitene şöyle bir gözattım ama bayram sonrası yazdıklarına daha derinden bakıp okuyacağıma emin olbilirsin güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim herzaman beklerim;))

MERHABA GÜLENAY'CIĞIIIM,
Beğenmiş olmana sevindim;))Denemeni tavsiye ederim;))

HOŞGELDİNİZ EMEKLİ'CİĞİİİM,
Öncelikle güzel sözleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.Ben Çapa tarafını pek bilmeme karşın sanırım tarif ettiğiniz dükkan olsa gerek ama anneme mutlaka soracağım ve size burdan tekrar bir yorum bırakacağım en kısa zaman da;)Ben bahsetmiş olduğunuz atom tatlısını anımsayamadım o da saray sarmasına benzer bir lezzetmi acaba çok merak ettim Ankara da oturan arkadaşlarım var onlara da sorabilirim gerçi ama siz beni aydınlatırsanız daha mutlu olurum;)Bu arada KİLİM Pastaneleri de mi kapandı eğer öyleyse çok üzülürüm çok lezzetli ürünleri olurdu onlarında özellikle Çapa tıp Fakültesinin karşısındakinde sabah kahvaltısı için çok lezzetli sandviçler hazırlanırdı bayılırdım onlara yoksa Kilim kapanmadı da sizin atom tatlısını mı artık yapmıyorlar?Bende ne çok soru sordum biran da değil mi;))Her zaman beklerim;)

CANIM GÜL'CÜĞÜÜÜM,
Arkadaşım merhaba ben de sana uzun zamandır yorum bırakamadım ama bu hafta benim için epey koşuşturmalı oldu ama en kısa zaman da sitene ziyarete geleceğim;)Eskileri düşünmek yazımda da yazdığım gibi gerçekten beni mutlu etse de yine de içim de yüreğimin bir kenarında hüzün hep benimle;(Allah seninde sevdiklerine sağlık sıhhatli çooook uzzzuuuun ömürler versin arkadaşım onları başından hiiiççç eksik etmesin.
Tatlıları beğenmiş olmana çok sevindim sağol ama teyzeciğimin bana hamarat demesi çok inandırıcı gelmedi sakın ne tembelmişte hazır yufka ile baklava yapmış demesin;))İnanırmısın yazarken de aklıma geldi -ahh dedim Gül'cüğüm anneciğine göstermese keşke bu baklavaları diye.Ömründe hazır yufka ile börek yapmamış olan anneciğin benim bir de hazır baklava yufkası ile baklava yaptığımı duyarsa rezil olurum demiştim;))Sayende oldum galiba;))))) Canım muhterem anneciğinin ellerinden senin de gül yanaklarından öpüyorum;)

MERHABA BESTE'CİĞİİİM;
Sözlerin beni çok mutlu etti sağol;)Hala Çiçek taksi syrediyor olman da ayrı bir keyif ben de sana teşekkür ederim;)İnşallh günün birin de yüzyüze de geliriz neden olmasın;)Şeker pare tarifini dün yayınlayabildim nihayet sizlere geç cevap yazdığım için tarifi görmüşsündür diye düşünüyorum yaptığın da sonucunu bizlerle paylaşırsan sevinirim;)
Bu arada baklavalık yufkalar farklı böreklik olanlar farklı bu yufkalar yufkacılarda yada Metro'da baklavalık yufka olarak özel paketlerde satılıyor aman sakın yanlış anlayıp normal yufka ile yapayım deme;(Bu yufkalar nişasta ile açılmış ve çok çok ince böreklik yufkalardan.

MERHABA MELİSA'CIĞIIIM;
Tatlıları beğenmiş olmana sevindim;)Bu arada bende linklerim de bayram sonrası eklemeler yapacağım,eklemeyi düşündüğüm çok arkadaşım var ama bilgisayarımın başına oturup rahat rahat ekleyebileceğim bir zaman yaratmam gerekiyor;)Ekleme içinse ayrıca teşekkür ederim;)

MERHABA MÜNEVVER'CİĞİİİM,
Tatlıları beğenmiş olmana gerçekten çok sevindim ama sen bir tane yapmış pir yapmışsın yani ;))Ağaların eli tutulmazmış;))

MERHABA TATARCUFT'CUĞUUUM;
Yaptığında bizimlede paylaşırsan sevinirim şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun canım öpüyorum;)

HOŞGELDİN ŞEBNEM'CİĞİİİM;
Tatlıları beğenmiş olman çok mutlu etti beni umarım yapar ve afiyetle yersiniz;)Her zaman beklerim;)

MERHABA LALE'CİĞİİİM;
Baklavalar gerçekten hem çok pratik hem de çok leziz oldular mutlaka denenmeli diye düşünüyorum;)Ne mutlu ki herşeye rağmen güzel çocukluk geçirmiş nadir azınlıklardanız bu bile gerçekten büyük şans bizler için,yaşanılanlar gerilerde de kalmış olsa hala sevgi ile hatırlanılıyor olması bile huzur veriyor insana değil mi?Ben bu bayram diğer bayramlar da olduğu gibi anneciğimle geçireceğim arkadaşlarımın yerine de onunla tatil yapacağım bunu yaşıyor bile olmam benim için büyük mutluluk;)Umarım sen de sevdiklerinle huzurlu,mutlu niceee bayramlar geçirisin;)

HOŞGELDİN SİBEL'CİĞİİİM,
Öncelikle ziyaretlerin için teşekkür ederim ve her zaman beklerim;)
Ankara'yı çok bilemediğim için şurda bulabilirsin diyemem ancak ben İstanbul'da çok sık rastlar oldum benim sokağımda hazır yufka satan minicik bir dükkan da bile mevcutsa mutlaka çok yaygınlaşmış demektir kaldıki yazımda da belirttiğim gibi Metro Gros Markaetlerde de aynı yufkayı gördüm Ankara 'da da buyük hiper veye gross marketlere bir gözatıver istersen;))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Evren Yasa dedi ki...

saray sarmaya bayildim ben, harika olmus, ben de deneyecegim ama rulolarda pek basarili degilim ne yazik ki :(

Adsız dedi ki...

sevgili zuhal hanim
namideger cicek taksinin usta oyuncusu AYSESI
yemeklerinizde oyunculugunuz kadar harika tatlinizi hemen deneyecem cok degisik ve guzel olmus ellerinize saglik

Adsız dedi ki...

merhaba
seker pare tarifini alabilir miyim lutfen, cok cok hos gozukuyor. Ellerinize saglik
Tulin

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

HOŞGELDİN TÜLİN'CİĞİİİM,
Sanırım siteyi ilk ziyaretin ;)
Sayfanın üst sağ köşesinda ARŞİV diye bir bölüm ve hemen altında aylar var EKİM ayının üzerine tıklarsan 17 ekim tarihin de şeker pare tarifini bulabilirsin;)
Her zaman beklerim;)

SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Zuhal hanim, evet ilk ziyaretim oldu cunku ben yeni kesfettin siteyi. Cok begendim gercekten cok basarili calismalariniz yani emekleriniz , tebrik ediyorum sizi. Elbette ziyarette bulunurum artik, kesfettim ya :))
sekerpare tarifini de simdi dediginiz gibi aramaya gidiyorum linke :)) cok sagolun tekrar, sevgiler, selamlar size California"dan

Unknown dedi ki...

Sevgili Zuhal Hanım,

Verdiğiniz tarifteki Yu-ka Hazır Baklava Yufkasından aldım.Gerçekten mühteşem bir ürün.Ben 1 Kg'lık üründen aldım içinde 60 adet yufka vardı.3 çeşit tatlı yaptım.Vardiğiniz tarifler için çok teşşekkür ederim.acaba Yu-ka hazır baklava yufkasından bir de börek tarifi verebilirmisiniz?

Sevgilerler,

Arzu Saraç.

Adsız dedi ki...

evet slm bende yenı geldım sıtenıze ve tarıflerınız herkesın evde yapabılecegı gıbı en cok ta buna sevındım malum baklava deyınce baya mesakkatlı bır tatlı neyse ben cok begendım tebrık ederım sızı

Adsız dedi ki...

zUHAL ABLACIMMMMM, HASTAYIM BEN SANA, COOK SEVDIGIM BIRISIN. tURKIYEDE IKEN SENI HIC KACIRMAZDIK EKRANLARDAN:))) SIMDI BURADAN BILE 9AMERIKADAYIM)) SENI SITENDEN TAKIP EDIYORUM:) CANIM BENIM ELLERINE , O GUZEL YUREGINE SAGLIK HERSEY, BIR DE SEKERPAREYI TARIFLERSEN BENI BURADA MUTLU EDERSIN:) ABLACIM ESIM AMERIKALI VE BIZIM TATLILARA CILDIRIYOR :) COK TSK. EDERIM SIMDIDEN, SEVGIYLE OPUYORUM SENI, BIR HAYRANIN OLARAK.
FILIZ

Adsız dedi ki...

siteniz çok güzel tebrikler