Çarşamba, Kasım 29, 2006

ŞEFİN PASTASI VE DAMAK TADI GÜL'CÜĞÜMÜN HEDİYELERİ;))

Meşhuuur bir pazar masamız vardı hani Damak Tadı Gül'cüğüm,anneciği,akrabaları ve dostlarımızı keyifle ağarladığımız;)Nedendir bilinmez bu meşhur masayı hazırlamak bir günümü almıştı ama tarifleri yayınlamak nerdeyse bir ayı buldu;(Ama araya etkinlik girdi farklı tarifler derken son olarak Şefin Pastası kalmıştı,pasta tarifine geçmeden Sevgili Damak Tadı Gül'cüğümün getirdiği birbirinden lezzetli mamaları ve çok şirin hediyesini sizlerle paylaşmak istiyorum ve sevgili Gül'cüğüme çok çok teşekkür ediyorum güzel gönüllü arkadaşıma,Gül yanaklarından da çooook öpüyorum ve tabi anneciğinin de ellerine sağlık demeyi ihmal etmiyor ve pamuk ellerinden hürmetle öpüyorum;))Sevgili Gül'cüğümün ve anneciğinin lezzetlerinin tariflerini tarif isimlerinin üzerlerini tıklarsanız ulaşabilirsiniz;))

İnanılmaz güzel bir Laz Böreği.Ben çikolatalı lezzetleri seven biriyim çoğunluğunuz zaten bunu biliyor ancak ben böyle bir lezzeti daha önce hiç tatmamıştım bundan sonraki tek favori tatlım,içinizi baymayan,çıtır çıtır aynı zaman da ev sahibesinin ismini taşıyan bir damak tadı taşıyor;)))Kesinlikle denenmeli 10 numara!!!!

veee Karalahana Kavurması enfes bir lezzet benim için yeni olan bu tadlada sevgili Gül'cüğüm sayesinde ilk kez tanıştım;)

veeee Gül'cüğümün çok güzel hediyeleri ;))İkili Reçellik ve kendi kadar asil ve zarif olan siyah gül mumları;))Canım arkadaşım tekrar çok teşekkür ederim ve tabii diğer konuklarımın da ince zevklerine hayran oldum onları da paylaşmak isterdim ancak onlar blog sahibesi değiller ve belki yayınlamamı uygun görmeyebilirler diye izinsiz yayınlamak istemedim ama gönülden teşekkür ederim;))

ŞEFİN PASTASI



MALZEMELER: 1kg.Süt
6 yaprak Jelatin
6 adet yumurta
2,5 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı şeker
2-3 çorba kaşığı kakao
100 gr. ince çekilmiş badem
1 paket vanilya
250 gr. sovayer (kedi dili)bisküvi
YAPILIŞI: Yumurtalarımızın sarılarını ve şekerimizi mikserle çırpıyoruz.Sütümüzü ve unumuzu da ekleyip tekrar çırpıyoruz.

Bir tencereye aktarıp ateşin üzerine alıyoruz tahta kaşıkla karıştıra karıştıra kaynatıyoruz.
Kaynamaya başladıktan sonra jelatinlerimizi sütümüze katıp iyice erimelerini sağlayıp altını södürüyoruz.


Tenceremizi bir kenara alıp 1 saat kadar soğumasını bekliyoruz.1 saat sonra yumurtalarımızın aklarını bir tutam tuzla ve mikser yardımı ile iyice köpürtüyoruz.

Yumurta aklarımızı soğuttuğumuz sütlü karışımımıza aktarıp tahta yada silikon kaşık yardımı ile karıştırıyoruz.

Vanilyamızı da ilave edip bu karışımı iki eşit parçaya ayırıyoruz.

Böldüğümüz karışımımızın birine çekilmiş bademi karıştırıyoruz.

Diğerine de kakaomuzu ilave edip karıştırıyoruz.

26-28 cm'lik kelepçeli kalıbımızın tabanına süte batırıp çıkardığımız sovayer bisküvilerimizi yan yana diziyoruz.

Dikine dizeceğimiz sovayerlerimizi de süte batırmadan sık sık yan yana diziyoruz.

Şimdi sovayerlerin üzerine ilk önce bademli karışımı döküp buzdolabına kaldırıyoruz ve 1 saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.

İyice soğuyan ve sertleşen pastamızın ikinci karışımı olan kakaolu kısmını da onun üzerine alıp tekrar buzdolabına kaldırıyoruz.

Bu pastayı bir gün önce yapıp ertesi gün servis yaparsanız daha lezzetli oluyor.Servis yapmadan önce çevresine geçireceğiniz bir kurdele pastanıza şıklık katacaktır ayrıca pastanızın üzerini bademle veya benim gibi kahveli bir şekerleme ile süsleyebilirsiniz veya pastamızı oluştururken ilk katı kakaolu üste kalacak katı bademli yapıp onunda üzerini çikolata rendesi ile süsleyebilirsiniz.Daha önce yapmış olduğum Şefin Pastasının da resmini ekliyorum her yapışımda farklı şeylerle süslüyorum resmini çektiğim daha önce yapmış olduğum şefin pastasını da minik acıbadem kurabiyeleri ile süsleyip kenarına dizdiğim sovayer bisküvileri de ikiye bölüp dizmiştim dilerseniz bu şekli ile de yapabilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

26 yorum:

ufukmutfakta dedi ki...

Zuhal'ciğim, İlk yorumun benden olsun. Canım arkadaşım Komşu Kızının ( Gül'cüğümün ) ve tabiiki senin tekrar ellerinize sağlık. Yanlız bir şey sormak istiyorum, şefin pastasında muhakkak jelatin kullanmak zorundamıyız. Kullanmamamız halinde pastada büyük farklılık olabilirmi. (jelatinin zararlı olabileceğini duyduğum için soruyorum. Senin fikrin nedir bu konuda )SEni çok çok öpüyorum, güzel arkadaşım, kendine iyi bak olur mu?

Adsız dedi ki...

merhaba zuhal,

pasta çok güzel gözüküyor. savoyerle yapılmış pastalara karşı ayrı bir ilgim var nedense. Bende çok sık yaparım bu tarz pastalar. fakat anlamadığım bir şey var :( jelatini hangi aşamada nereye kattığın. resmi var ama ben anlayamadım açıklarsan çok mutlu olurum..

sevgiler hoşçakal BETÜL

Adsız dedi ki...

canım merhaba..ılk guınden berı takıp edıyorum senı ama malesef yorum yollamakta cok becerıksızım..pastan harıka ellerıne saglık..suan aceleden tam duygularımı yazamıyorum ama burcu ve sen harıkasınız canım...sevgılerle.....

Adsız dedi ki...

bu arada ısmımı yazmayı unutmusum ben salihaerozan canım sevgılerle..

Adsız dedi ki...

merhabalar
Burcu hn içim bir aralıkta özel birşey düşünüyormusunuz

belki ona özel bir pasta filan
hani şu tanışmanıza sebep olanlardan belki
yalnış hatırlıyor da olabilirim ama özel değilse merakla bekliyorum
sevgilerle
aynur biçer

Adsız dedi ki...

Sevgili Zuhal Hanim ben daha toz bitkisel jelatin(agar agar)kullaniyorum,o zaman ölcüsü ne kadar olmali?Tesekkürler.Ellerinize saglik harika görünüyor.

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık harika görünüyor buradan eminim tadıda muhteşemdir...:))Kedi dilini bend ehep kullanmak istemişimdir ama henüz hiç nasip olmadı..:))

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Bu arada üsteki yorum benim Ülviye..:))aceleden Ü harfini yedim sanırım..:))Sevgiler

Adsız dedi ki...

Zuhal hanim pastaniza BITTIM cok guzel görunuyor.Jelatin koymadan yapmakta mumkunmu acaba?

Sevgiler.....

isil dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanim,
Sitemize olan ziyaretinize cook sevindim. Topcu Lokantasi'daki cop sisler gercekten mukemmeldi, benim oraya ilk gidisim ama bir dahaki Izmir ziyaretlerimde kesinlikle sis ziyafetini tekrarlayacagim. Sefin pastasi harika olmus, ellerine saglik, ben de boyle bir pasta denemistim ama kenarlara dizdigim kedi dilleri biraz egilmislerdi, belki fazlaca bekletmisimdir sutte bilemiyorum. Bu tarifi gorunce cesaretim yerine geldi, tekrar deneyecegim.
sevgiler,
Isil

Hülya dedi ki...

Şefim süpersin süperr...
Fotoğraflama çalışmalarının önünde saygıyla eğilmeyi bir borç bilirim;)Anladım ki zor zanaatmış bu iş.Çünkü ben de en son yaptıklarımı fotoğraflamaya çalıştım.Nasıl cebelleştim anlatamam.Yıkıldım yıkıldm:))

Yemekbahane dedi ki...

Merhaba Zuhal Hnm,
Buna benzer savuyer bisküvili bir pasta tarifini ben de bloğumda yayınlamıştım.Gerçekten hem görsel hem de lezzet açısından çok şık oluyorlar.Ellerinize sağlık.
Sevgiler,
Müge

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal hanim,
pastaniz nefis görünüyor haftasonu icin bende denemek istedigim icin kücük bir sorum olacakti size:
Jelatin yapraklarini gercekten hic önceden islatmadan mi bu karisima öylece icine mi atiyoruz?? Bu benim kafami biraz kurcaladi acikcasi cünkü normalde bildigim kadariyla bunlari islatmak gerek, ve bu sicak karisimin icinde topaklanmiyor mu jelatinler?? Cevabiniz icin simdiden tesekkür ederim ve güzel haftasonlari dilerim, hoscakalin, sevgi ve selamlarimla

Damak Tadı dedi ki...

Canım benim,şuan da girebildim sayfana..Birden sayfayla karşılaşınca aaa yanlış yeremi bastımda burası çıktı karşıma diye
kendi kendime söylenirken tekrardan aaaaaaa oldum..
Çok tatlısın canım ellerine sağlık,asıl biz sana sonsuz teşekkürlerimizi gönderiyoruz.Çok zahmetlerde bulunmuştun bizim için..Sen bizim canımızsın artık.Oyyyyyy kurban olsun habu Gül sana daaaaaa.))))) Arada bunları da hatırlayıp gül olur mu.)))
Canım zarifliğini ve içtenliğini her zaman konuşuyoruz,seni çooookkkk seviyoruz tekrar o güzel ellerine sağlık canım..

Arkadaşlar ŞEF'in pastasını denemeyenlere sesleniyorum bence hemen denemelisiniz harika bir tat.Ya görüntüsüne ve şıklığına ne demeli..O zaman yapın yakından görün arkadaşlarım..))

Canım sana ve anneciğine mutlu bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kal daima..
Tatlım akşam senden sonra arayan arkadaşımla da çok uzun konuşunca tekrar sana dönemedim bu yüzden özür dileyip çabuk çabuk yanaklarından öperim tatlım benim,bitanem..

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA CANIM UFUK'CUĞUUUUM,
Maalesef jelatin bu tarifte %100 gereken birşey yoksa sütlü-badem yada sütlü-kakaolu karışımı başka türlü kıvamına getirmek çok mümkün değil dikkat ettiysen un oranı da çok düşük.Ama Jelatin o kadar ürküten birşey değil;)Sevgili Burcu'cuğumun sitesinde yine blogcu arkadaşlarımızda sevgili Hülya Şenlik Işık'ın jelatin için yapmış olduğu yorumu olduğu gibi aktarıyorum Sevgili Hülya yorumun başlığını eski bir şekerlemeci olarak diye atmış ve ilave etmiş
'-ben eski şekerlemeci olarak jelatin hakkında yazmak istedim, jelatin hayvan iliği ve deri altındaki tabakadan endüstriyel işlemler sonucunda elde ediliyor. Örneğin evde tavuk ya da et suyu yapıldığında da jölemsi bir tabaka olur ya aynen o maddeler işlemlerden geçirilerek jelatin yapılır. Saçlara, dişlere ve kemik gelişimine son derece yararlıdır. Sığır, tavuk, balık gelatinleri piyasa da mevcuttur. Ama Tavuk ve balık jelatini özel üretimler için kullanıldığından bizim gibi amatör kullanıcılar ulaşamayabilir.
İştağınız kaçmasın güvenle tüketebilirsiniz;) Sevgiler...' demiş.Canım iyiki bloglarımız var görüyormusun birçok bilgiyi paylaşıp aydınlanabiliyoruz ve Sevgili Hülya'cığıma da vermiş olduğu bilgilerden ötürü çok çok teşekkür ediyorum ve her ikinizi de öpüyorum;)))

MERHABA BETÜL'CÜĞÜÜÜM,
Sovayerli biscüvitlerle yapılan pastaları ben de hem görüntüsü dolayısı ile hemde lezzet açısından çok çok seviyorum;) Yumurta sarısı ile şekeri mikserle çırpıyoruz içine unumuzu ve sütümüzü ekleyip karıştırıp ocağın altını yakıp kaynatıyoruz işte bu aşamada jelatinlerimizi içine bir bir ekleyip karıştırıyoruz ve tancerenin altı yanmaya devam ediyor bu esnada.Jelatinleri istersen ılık suda çok az bekletip süzüp kaynayan karışımın içine alabilirsin o zaman daha çabuk erirler;)

HOŞGELDİN SALİHA'CIĞIIIM;))
Güzel sözlerin için teşekkür ederim ve her zaman beklerim;))

MERHABA AYNUR'CUĞUUUM,
?;)

MERHABA İSİM EKLEMEYİ UNUTMUŞ OLAN ARKADAŞIIIM;
Ben agar agar hiç kullanmadım ama kullanan arkadaşım Burcu'ya sordum ve aynı toz jelatin miktarı kadar olduğunu söyledi 1 yaprak jelatin 4-5gr civarı olduğuna göre 25-30 gr. agar agar oluyor;)Her zaman beklerim;)

MERHABA ULVİYE'CİĞİİİM,
Canım epey uğraşmısın yorum bırakmak için sağol ama ben birbirini aynı olanları sildim haberin olsun;))Ulviyeciğim canın hafif ama lezzetli bir pasta istediği zaman tek yapacağın sovayer bisküvili bir pasta yapmak olsun inanıyorum ki çok seveceksin;))

MERHBA DAPHNE'CİĞİİİM,
Beğendiğine çok svindim ancak maalesef jelatinsiz yapmak mümkün değil bu pastayı istersen Ufuk'cuğuma da vermiş olduğum yanıtı okursan sevinirim;)

MERHABA IŞIL'CIĞIIIIM,
İzmir'i çok seven biri olarak resimleri ve mamaları görünce hemen yorum yapma ihtiyacı doğdu;))Yoksa herzaman yorum yazmasam da severek takip ettiğim sitelerdensiniz ve sürekli takipteyim;))Kedi dili ile yaptığımız pastalar da tabanına koyduklarımızı sütle ıslatıyoruz ancak kenara dizilenleri ıslatmadan kuru kuru diziyoruz senin yaptığın pastadaki eğrilme sütle ıslatmandan kaynaklanıyor;))Her zaman beklerim;))

CANIM HÜLYA'CIĞIIIM,
Estafurrulah şef olmak kiiiim ben kim;))Yok bu çok ağır bir yük olur;)))Fotoğraf konusuna gelince gerçekten inanılmaz zor ve çok komik sahnelerin yaşandığı bir maceraya dönüşüyor yapılanları karelere yerleştirmek;)))Kolay gelsin;)))

MERHABA MÜGE'CİĞİİİM,
Birazdan senin tarifine de bakacağım;))Bende çok seviyorum savoyerli pastaları;))

HOŞGELDİN KEVSER'CİĞİİİM,
Hayır topaklanma sorunu yaşamıyorum tek tek ilave edip tel çırpıcı ile yedirilirse bu tip problem yaşanmaz ama yine de endişen varsa ılık suyun içinde çok az bekletip sıkarak süzerek de kullanabilirsin bu usulde doğrudur yanlış bir şey yapmış olmazsın;))Ben de güzel bir hafta sonu diliyorum ve her zaman beklerim yaptığında sonucunu da bizimle paylaşırsan sevinirim;))


CANIM GÜL'CÜĞÜÜÜM,
Beğenmenize gerçekten çok sevindim afiyet şeker olsun siz yeterki gelin ben size daha ne mamalar yaparım;))Anzerde Kaybana;))))Anektodlar hala aklıma geldikçe gülüyorum çok şekersin canımın içi;))
Ben de sana ve anneciğine saygı ve sevgilerimi gönderiyorum güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileği ile senin gül yanaklarından anneciğinin de ellerinden hürmetle öperim;)))

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

OUR BEAUTIFUL HOUSE&GARDEN dedi ki...

Iyi geceler, iyi haftasonlari dilerim. Sevgiler Sonia...

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA SONIA'CIĞIIM,
Bende sana ve ailene keyifli bir hafta sonu dilerim;))
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal'ciğim, bilgilerimi her zaman paylaşmaya hazırım. Faydaylı olabiliyorsam ne mutlu bana! İyi ki varız gerçekten. Blogumun olmasını çok istiyorum ve oldu. Sizleri tanıdığıma sevindim.
Sevgiler...