Çarşamba, Kasım 08, 2006

ŞEKER HAMURU KAPLI ÇİKOLATALI KEK

Aslında Pazar gününün masasından birtuzlu bir tatlı tarifi vermek istiyordum ama şeker hamuru kaplı kek çok sorulduğu için onun tarifi ile devam edeyim istedim;)İşte merak edilen şaker hamurlu minik kekler.Kekimin tarifi Sevgili Burcu'cuğumun bana gelirken yaptığı ve benim çok severek yediğim pastaların keki ve tarifini Pastacı Burcu'cuğumun sayfasını ziyaret ederek alabilirsiniz ama ben şöyle bir resimlerle yine de tarif etmeye çalışacağım;)Üzerini hazır aldığım beyaz renkli şeker hamurunu renklendirip döşedim onu da ayrıntıları ile anlatmaya başlıyorum;)



ŞEKER HAMURU KAPLI ÇİKOLATALI KEK

MALZEMELER SEVGİLİPASTACI BURCU'CUĞUMUN SİTESİNDE SİZLERİ BEKLİYOR;)

YAPILIŞI:Öncelikle fırınımızı 180 dereceye getirip ısıtmaya başlayalım.
Şekerimizi , yumurtamızı ve aromamızı mikserde yaklaşık 6-7 dakika çırpalım. Şekerler yumurtaların içerisinde erimeye başlayınca sırasıyla yoğurdu ve sıvı yağımızı ekleyip çırpmaya devam edelim. Bu arada ayrı bir kaba unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyelim. Diğer karışımımıza ilave edelim ve yavaş yavaş çırpmaya devam edelim. Pürüzsüz , homojen bir karışım elde edence çırpmaya son verelim. Ve içerisine damla çikolatalarımızı ekleyip kaşıkla karıştıralım.

Daha sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırınımızın küçük tepsisine hamurumuzu alalım ve yaklaşık 30-35 dak pişirelim.

Kürdanımızı batırıp çıkaralım eğer kürdana yumuşak hamur yapışmadan temiz çıkıyorsa kekimiz pişmiş demektir.Tel ızgaramızın üzerine alıp iyice soğumasını bekleyelim.

Ve soğuyan kekimizi daire biçimin de veya kalp biçimin de hayvan figürlerinde bu aşama tamamen keyfe kalmış keselim.

Şekillerle kestiğimiz kekimizi bir kenara alalım ve şeker hamurumuzu istediğimiz bir renkte şeker boyası ile renklendirelim ben zemini pembe kullandım.

Rengimizi hamura güzelce yedirdikten sonra,

Çok hafif margarinle yağladığımız tezgahımızın üzerinde açalım ve kekimizi kestiğimiz aynı kalıpla kek sayısı kadar şekiller keselim.Bu ölçülerle 12 adet küçük kekim oldu ve ben o sayı kadar kestim.

Kestiğim Pembe zemini keklerimin üzerine aldım

Üzerindeki papatyalar için hamuru hiç renklendirmeden tezgahta açtım ve küçük kalıplarımı kullandım

Papatyalarımı da kestikten sonra çok minik bir şeker hamurunu sarı renkli şeker boyası ile renklendirdim.

İki parmağımın arasında minik minik toplar yapıp bunları da papatyalarımın ortasına yerleştirdim.Bir gece önce yaptığım için keki bayatlamasın diye hava geçirmez pasta taşıyıcıma koyup kapalı serin balkonda muhafaza ettim.

NOT:Aklınızda bulunsun Şeker hamuru buzdolabını hiç sevmez çünkü dışarı çıkardığınızda odanın sıcaklığı ile terleme yapar ve hamurun yapısını bozar.
AFİYET OLSUUUN...

20 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba zuhal abla,
ilk yorum benden olsun :))) kekler harika görünüyor gerçekten.umarım tadı da nefistir.
sevgiler.....

Adsız dedi ki...

Zuhalciğim merhaba;
Ne kadar şık;ne kadar şirin olmuşlar öyle.2 sorum var yine;)
1-Şeker hamurunu kaplamadan keke birşey sürmedin mi?Kaynaşsın diye...
2-Pasta saklama kabın Tupper mı?
Canım şimdiden teşekkürler.
Beni korkutmuştun ama güncelleme yaparak korkumu yersiz çıkardın.Ne güzel...

Adsız dedi ki...

Merhaba

Ellerinize sağlık ne kadar iç açıcı bir görüntüsü var. Şeker hamurunu Anadolu yakasında alabileceğim yerlerin isimlerini söyleyebilirmisiniz rica etsem. Çok teşekkürler. Sevgiler. Burcin.

Adsız dedi ki...

Yine çok şık, çok zevkli bir sunum. Eskiler kadın yemekle birlikte pişmeli derler ya sevgili Zuhal, yemekle birlikte pişen kadına en güzel örneklerden biri sensin bence. Emeğini, yüreğini,ince zevkini ve yaratıcılığını birleştirip sıradan bir keki gökkuşağına dönüştürmüşsün. Sayfaların, çocuklarına yemek yedirmekte zorlanan annelerin kılavuzu gibi. Tebrikler ve sevgiler

Damak Tadı dedi ki...

Canım,
Tek kelime ile harikaydı tadına bakan şanslı bir kişi olaraktan yorumumu hemen yazmak istedim.Arkadaşlar eğer zamanınız olursa hemen denemelisiniz,vakit geçirmeden sıcağı sıcağına yapıp tadına bakma şansına sahip olun.
Ellerine sağlık Zuhal'ciğim..Akşam Divan'ın önünde taksiden inip hemen Bind'e girdim kadehlere bakmak için.Kalmamış bayan hafta içi uğramamı istedi.En kısa zamanda kadehleri yapıp tattırmak istediklerim var.Tekrar ellerine kolların asağlık canım benim.Kocaman öpüyorum sevgiyle kal daima..

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Ellerinize sağlık gerçekten. Bende kaç gündür bu tarifini bekliyordum.Misafir geleceği zaman kesin yapılacak bir tatlı. Bir sorum olacak, şekerli hamurunuzu nereden alıyorsunuz?
Diğer tariflerinizi bekliyoruz :)

Adsız dedi ki...

Merhaba Zuhal Hanım,

Bende sizlerden heveslenip blog açmaya karar verdim ve başardım. Desteğiniz bekliyorum. Teşekkür ederim... Görüşmek üzere...
Sevgiler

http://www.yemeksenligi.com

sevilay dedi ki...

merhaba zuhalcigim,
uzun zamandir sayfani takip ediyorum, tek kelimeyle harika. Cok ama cok güzel seyler yapiyorsun, tebrik ederim. Bu keklerinde süper olmus. Rengi cok hosuma gitti. Mutlaka deniyecegim.

Selamlar

Adsız dedi ki...

bunlar harikagörünüyor ellerine sağlık

ufukmutfakta dedi ki...

Zuhal'ciğim bilgi ve beceri yaratıcılıkla bir araya gelirse ne olur? Cevap bekliyorum........
Hadi beklemiyorum ben cevap veriyorum. Adı Zuhal olur. Sanatçılık senin ruhunda var. Bazen tiyatroda bazen de işte burada görüldüğü gibi ortaya çıkıyor.
Yok yok her şey nafile.......
Yaratıcılık insanın içinde olacak içinde. Önce bu sayfayı açarak gözümüzü, gönlümüzü şenlendirdiğin için sonrada midemizi şenlendirdiğin için çok teşekkürler arkadaş......
Bir kıvılcım düşer önce, büyür yavaş yavaş
Bir bakarsın volkan olmuş, yanmışsın arkadaş
Dolduramaz boşluğunu ne ana ne gardaş
Bu en güzel, bu en sıcak duygudur arkadaş

Ortak olmak her sevince, her derde, kedere
Ve yürümek ömür boyu, beraberce, el ele
Olmasın hiç o ta içten gülen gözlerde yaş
Bir gün gelip, ayrılsak bile seninle arkadaş
(Yollarımız ayrılsa bile seninle arkadaş)

Evet arkadaş;kim olduğumu, ne olduğumu
Nerden gelip, nereye gittiğimi sen öğrettin bana
Elimden tutup, karanlıktan aydınlığa sen çıkardın
Bana yürümeyi öğrettin yeniden
El ele ve daima ileriye
Bir gün.
Bir gün birbirimizden ayrı düşsek bile
Biliyorum, hiçbir zaman ayrı değil yollarımız
Ve aynı yolda yürüdükçe
Gün gelir ellerimiz yine dostça birleşir
Ayrılsak bile kopamayız
Şanar Yurdatapan

Adsız dedi ki...

Muhteşem görünüyor. Pembe rengin tonu harika olmuş ellerinize sağlık. Kullandığınız gıda boyası sıvı mı?

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

MERHABA öZLEM'CİĞİİİM,
Ben şeker hamurunun lezzetini pek beğenenlerden değilim ama inan bana keki muhteşem lezzetli;)

MERHABA HÜLYA'CIĞIIIM,
Beğendiğine sevindim ;)
1-Şeker hamurunu çok çok az yağ sürdüğüm tezgahta açtığım için ve kekimin yapısı da hafif ıslak olduğu için arasına hiç bir şey sürmeme gerek kalmadı;)
2-Pasta saklama kabım tahminin doğrudur;)
Bende burda olmaktan çok mutluyum sağol arkadaşım;)

MERHABA BURÇİN'CİĞİİİM,
Beğendiğine sevindim;)Anadolu yakasında Coccolat'tan ya da Beysa'dan temin edebilirsin;)

MERHABA NÜKHET HANIM'CIĞIIIM,
Sizin yazdığınız yorumları ne zaman kızarmadan okuyabileceğim acaba;)Çok çok teşekkür ederim güzel görüşleriniz için ama eskilerin dediği olabilmek için daha çok çalışmam lazım çoooook;)Söylediğiniz gibi umarım çocuklu ailelerin işine yarıyordur bir nebze katkım olursa ne mutlu bana;))

CANIM GÜL'CÜĞÜÜÜM,
Beğenmiş olmana gerçekten çok çok sevindim afiyet şeker olsun arkadaşım ben yine yaparım sana;))
Bayram sonrası olması sebebi ile bitmiş olabilirler ama yapacağına sevindim canım çok öpüyorum herkese çok çok sevgiler ve hürmetler gül yanaklarından öpüyorum;)

MERHABA DEFNE ZEYNEP'CİĞİİİM,
BEĞENMİŞ OLMANA SEVİNDİM MASAYA RENK ÇOCUKLARA DA ORJİNAL GELEN BU KEKLER HEM ÇOK LEZZETLİ HEMDE ŞIK SUNUMLU OLUYOR YAPTIĞINDA HABER VEREBİLİRSEN SEVİNİRİZ;)şEKER HAMURUNU PASTACILIK MALZEMESİ SATAN YERLERDE BULMAN MÜMKÜN BEN BU HAMURU KASIMPAŞA DOĞANAY GIDA VE PASTACILIK MALZEMELERİNDEN ALDIM.

MERHABA HÜLYA'CIĞIIIM,
Bloğun hayırlı ve uzun soluklu olsun mutlaka ziyaretine geleceğim ;)Aramıza hoşgeldin;)

HOŞGELDİN SEVİLAY'CIĞIIIM,
Yaptıklarımı beğenmiş olmana çok çok sevindim.Sunum açısından şık lezzet açısından da benim sevdiğim bir kek onun için gönül rahatlığı ile deniyebilirsin sonrasında da bizlerle paylaşırsan sevinirim;)Her zaman beklerim;)

MERHABA MELİSA'CIĞIIIM,
Çok teşekkür ederim;)

CANIM UFUK'CUĞUUUM,
Ne kadar güzel ne kadar hoş bu duyguları yaşatabiliyorsam çok çok teşekkür ederim inan utandırdın beni sende iyiki varsın iyiki bir yerlerde yollarımız kesişti;)ve biliyormusun ki bu dizelerin oluşturduğu melodiler her zaman en sevdiklerimin için de daima yerini alırlar sağol varol ellerine sağlık ARKADAŞIIIIMMMM;))
YOLLARIMIZ ASLA AYRILMASIN HERZAMAN BİR YERLERDE KESİŞME NOKTALARI OLUŞTURSUN;)

MERHABA TULOSH'CUĞUUUM,
Teşekkür ederim beğenmene sevindim;)Kullandığım boya Wilton'un jel gıda boyası;)

TÜM DOSTLAR SEVGİYLE KALIN...

Adsız dedi ki...

merhaba. ben sizi ilk oktay usta nın programında gördüm. sonra internet adresinize baktım. sizden epey şey öğrendim diyebilirim.çok teşekkürler...

Adsız dedi ki...

ya zuhal abla şu şeker hamurunu yapmak istiyorum fakat malzemelrini perakende olarak bulamıyorum.parlak inci taneleri falan benim yaşadığım şehirde yok.pasta yapmayı seven biri olarak bu beni çok üzüyor.daha kolay malzemeli bi şeker hamuru tarifiniz yok mu acaba.sevgiler nuray

Adsız dedi ki...

Zuhal hanım gerçekten kek enfes gözüküyor,ellerinize sağlık.Sizi zevkle takip ediyorum.

sevgilerimle
pelin

Müge Hüner dedi ki...

Zuhal hn.
Bu kekleri ben 3 günlük evli iken yapmışsınız:) Yazınıza Burcu'nun yazısından geldim. Çok güzel görünüyor her ikinizinkide ellerinize sağlık. Pasta saklama kaplarımız da aynı:) bir yerlere pasta kek götürürken çok rahat oluyor. Severek kullanıyorum bende.
Sevgiler..

Adsız dedi ki...

zuhal hanım
şeker hamurunu kullandım bir kısmı arttı ama bir süre sonra poşette olmasına ragmen sertlesti
nasıl yumusatabilirim
tesekkurler
lerzan

Adsız dedi ki...

Merhabalar Zuhal hanim oncelikle kendimi bi tanitiyim, almanyada yasiyorum adim Hülya 4 yasinda bir kizim 3 yasinda bir oglum var ev hanimiyim..Gercekten sizi tebrik ediyorum cunku; bir insan bu kadar beceriyi, kabiliyeti biyerde nasil tasir sasiriyorum. Blogunuzu takip ediyorum. Fakat ilk defa yazma cesareti gosteriyorum, samimi olarak soylemem gerekirse mukemmelsiniz.. Birde affiniza siginarak sormak istedigim birsey var, Istanbulda pastacilikla ilgili bir isletmeniz varmi, sizi ziyaret etmek ve tanismak isterim. ayrica size ve blogu olan butun arkadaslara tesekkur ederim. Sayenizde bende ufak capta bir is kadini olmaya basliyorum seker hamurlu pastalar yapiyorum sizlerden esinlenerek tabi... cok tesekkur ederim.

ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI dedi ki...

Merhaba Hülya'cığııım güzel sözlerin için öncelikle teşekkür ederim:)Hayır maalesef bir işletmem yok yemek işi bende hobinin ötesine geçemedi gerçek mesleğimin yoğunluğu dolayısı ile de zaten bir işletme sahibi olma şansım da görünmüyor:)
SEVGİYLE KAL...

Adsız dedi ki...

merhaba
güzel bir gün geçirmenizi diliyorum
ben de bloguma beklerim..hoşçakalın..
http://bilmiyorumbilmiyorum.blogcu.com